ΥΓΕΙΑ: ΙΔΙΩΤΙΚΟ Ή ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ;

ΥΓΕΙΑ: ΙΔΙΩΤΙΚΟ Ή ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ;

ΥΓΕΙΑ: ΙΔΙΩΤΙΚΟ Ή ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ;

Η εξαγγελία του νομοσχεδίου για την υγεία προκάλεσε εκτεταμένες αντιδράσεις, με ποικίλες μορφές, από την καλόπιστη κριτική έως τις δυναμικές κινητοποιήσεις.

Προβληματισμοί για την υγεία και τα υγειονομικά συστήματα

Ο προβληματισμός γύρω από τα συστήματα υγείας δεν αποτελεί ελληνική ιδιαιτερότητα. Στο δυτικό κόσμο, τα υγειονομικά συστήματα έχουν γίνει πεδίο αντιπαράθεσης και κριτικής θεώρησης. Η συζήτηση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν αναλογιστούμε ότι ο βαθμός κάλυψης και η ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει ένα υγειονομικό σύστημα, αποτελεί ένα σοβαρό δείκτη λειτουργίας και ύπαρξης αυτού που ονομάζουμε κοινωνικό κράτος.

Σε κάθε περίπτωση, τα υγειονομικά συστήματα τοποθετούνται μεταξύ δύο βασικών μοντέλων που διαφοροποιούνται ως προς την απάντηση σε ένα θεμελιώδες ερώτημα : Η υγεία είναι δημόσιο αγαθό, παρέχεται δωρεάν και είναι προσιτό σε όλους, ή είναι ιδιωτικό, προσωπικό αγαθό που έχει κόστος και τιμές που ρυθμίζονται από το χέρι της αγοράς ;
Στον ένα πόλο, το μοντέλο του Beveridge στο οποίο βασίστηκε το Αγγλικό σύστημα υγείας που προβλέπει πλήρη κάλυψη των αναγκών των ασθενών, χρηματοδότηση του υγειονομικού συστήματος μέσω της φορολογίας και του κρατικού προϋπολογισμού, διανομή και έλεγχο των παροχών από το κράτος.

Στον αντίποδα βρίσκεται το αμερικανικό μοντέλο της ιδιωτικής ασφάλισης με χαρακτηριστικά όπως η ελεύθερη επιλογή του ασθενή για τον ιατρό, η χρηματοδότηση του συστήματος που γίνεται από ατομικές ή εργοδοτικές εισφορές και τις παροχές που διανέμονται από ιδιώτες ιατρούς ή νοσοκομεία.

Η υπέρμετρη διόγκωση των δαπανών για την υγεία σε όλα τα κράτη στις δεκαετίες '70 και '80 αλλά και στην χώρα μας με καθυστέρηση μιας δεκαετίας- διαμόρφωσε μια νέα υγειονομική πραγματικότητα, αναγκάζοντας τους υποστηρικτές των δύο συστημάτων να προβούν σε μεταρρυθμίσεις που τείνουν να συγκεράσουν τα δύο άκρα.

Και αυτό γιατί πέρα από ιστορικές, κοινωνικές ή πολιτισμικές διαφορές, ένα σύγχρονο υγειονομικό σύστημα καλείται να αντεπεξέλθει στην πραγματικότητα που διαμορφώνουν η επέκταση της κοινωνικής ασφάλισης, η μεταβολή του νοσολογικού φάσματος, η γήρανση του πληθυσμού, η βελτίωση του επιπέδου ζωής και βέβαια η διόγκωση του αριθμού των μελών του ιατρικού σώματος.

Έτσι στην ακραιφνώς ιδιωτική Αμερική εμφανίστηκαν κρατικά προγράμματα όπως το Medicare για τους φτωχούς και το Medicaid για τους ηλικιωμένους, τα ΗΜΟs, οργανισμοί με δομή παραπλήσια του δικού μας IKA, προσπάθειες που ερμηνεύτηκαν σαν μια προσέγγιση των αμερικανών στις ευρωπαϊκές αρχές περί κοινωνικής συνοχής.

Την ίδια στιγμή, οι Ευρωπαίοι, με κοινωνίες εξοικειωμένες στις έννοιες συμμετοχή, ομαδικό πνεύμα, κοινωνικός ιστός, αλληλεγγύη, επηρεασμένοι από την αποδοτικότητα των πόρων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αναγκάστηκαν να υιοθετήσουν πρακτικές που εμπεριέχουν το πνεύμα της αγοράς, με σκοπό τον έλεγχο του κόστους των παρεχομένων υπηρεσιών και την δημιουργία κινήτρων για υγιή ανταγωνισμό που θα οδηγήσει σε ποιοτικές υπηρεσίες .

Έτσι το κράτος μέσω των ταμείων είναι ελεύθερο να διαπραγματεύεται με τους παροχείς των υπηρεσιών - κρατικούς ή ιδιωτικούς- για λογαριασμό των ασφαλισμένων με όρους ελεύθερης αγοράς δηλαδή ποιότητα υπηρεσιών, ανταγωνιστικές τιμές, δέσμευση με συμβόλαια και μετρήσιμη αποτελεσματικότητα.

Η θέση των SOS ΙΑΤΡΩΝ στο σύστημα υγείας

Εμείς οι SOS IATΡOI στεκόμαστε στο σταυροδρόμι της ιατρικής με την κοινωνία και από αυτήν την ιδιαίτερη θέση, τα τελευταία επτά χρόνια αφουγκραζόμαστε τον σφυγμό της πόλης, τις αρρυθμίες της, τον πυρετό της, την χειμωνιάτικη ίωση, την κατάθλιψη.

Πιστεύουμε ότι καλύπτουμε ένα σημαντικό κενό στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, προσφέροντας τις υπηρεσίες μας σε ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού και είμαστε πρόθυμοι να προσφέρουμε την εμπειρία μας, προϊόν των 70.000 περιστατικών που έχουμε ως τώρα αντιμετωπίσει, σε όποιον θέλει να την ακούσει.

Μέχρι τότε θα εξακολουθούμε να δρούμε εξυγιαντικά στο πολύπαθο χώρο της υγείας με σεβασμό στον ασθενή, με εμμονή στην δεοντολογία και δέσμευση στον όρκο που δώσαμε, χαιρετίζοντας κάθε προσπάθεια που κινείται προς την βελτίωση του υγειονομικού συστήματος.

Ξεκινήσαμε τον Ιούνιο του 1993 με ένα όνειρο και πολύ όρεξη για δουλειά. Τώρα 8 χρόνια μετά βλέπουμε την προσπάθεια μας να δικαιώνεται σε κάθε ευχαριστήριο γράμμα σας σε κάθε επικοινωνία μαζί σας σε κάθε χαμόγελο του συνανθρώπου μας που εξυπηρετήσαμε

Αφουγκραζόμαστε τον παλμό της πόλης τους πυρετούς της , τις ιώσεις τις επιδημίες της γρίπης την κατάθλιψη.

Ποτέ δεν θελήσαμε να αντικαταστήσουμε το κράτος.

Πιστεύουμε ότι η δράση μας καλύπτει ένα κενό και βέβαια είμαστε πάντα πρόθυμοι να προσφέρουμε την εμπειρία μας σε όποιον θέλει να την ακούσει.

Μάρκος Ολλανδέζος

Χρειάζεσαι συμβουλές από γιατρό;
Θέλεις επίσκεψη γιατρού;
Κάλεσε τώρα 1016 για επίσκεψη γιατρού στο σπίτι ή στο κοντινότερο SOS ιατρείο!