ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ ΤΟΥ Γ. ΘΕΟΧΑΡΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ SOS ΙΑΤΡΩΝ «ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ»
Την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022 στην Πανηγυρική Συνεδρίαση της Ακαδημίας Αθηνών, παρουσία πλήθους ακαδημαϊκών αλλά και σημαινουσών προσωπικοτήτων από το χώρο των Επιστημών, των Γραμμάτων και των Τεχνών, απονεμήθηκε στον Πρόεδρο και Ιδρυτή των SOS ΙΑΤΡΩΝ, κ. Γεώργιο Θεοχάρη η ιδιαίτερα τιμητική διάκριση της Οίκοθεν Βράβευσης της Ακαδημίας Αθηνών «για το σύνολο του ανθρωπιστικού του έργου».
Το βραβείο αυτό αναδεικνύει τον κ. Γεώργιο Θεοχάρη και τους SOS ΙΑΤΡΟΥΣ ως την πρώτη ιδιωτική εταιρεία που τιμήθηκε με την ύψιστη αυτή διάκριση, η οποία αποτελεί σημείο αναφοράς για το σύνολο του ιατρικού κλάδου.
Η βράβευση των SOS ΙΑΤΡΩΝ από την Ακαδημία Αθηνών επισφραγίζει με τον καλύτερο τρόπο την προσπάθεια της οργάνωσης να αλλάξει την ισχύουσα αντίληψη αναφορικά με την πρωτοβάθμια υγεία, τοποθετώντας τον άνθρωπο-ασθενή στο επίκεντρο. Η επίσκεψη στο σπίτι του ασθενούς, στο οικείο περιβάλλον του, χώρο πηγής πληροφοριών κεφαλαιώδους σημασίας για την υγεία του, αποτελεί ευρωπαϊκή παράδοση στον τρόπο άσκησης της ιατρικής συνθήκη η οποία αποτέλεσε θεμέλιο της ανάπτυξης και επιστημονικής δράσης των SOS ΙΑΤΡΩΝ, τα τελευταία 30 χρόνια.
Αναφερόμενος στη βράβευσή του από την Ακαδημία Αθηνών ο Γ. Θεοχάρης τόνισε:
«Πριν από 30 χρόνια οι SOS ΙΑΤΡΟΙ πήραμε την ιατρική επίσκεψη στο σπίτι - αυτήν την ταπεινή, σεμνή αλλά τόσο ευγενική και συμβολική πρακτική - και την αναδείξαμε. Ενώ ήταν κρυμμένη κάτω από το χαλί - μια ιδιωτική υπόθεση - την στιλβώσαμε, της δώσαμε επιστημοσύνη, αξιοπιστία, ταχύτητα και λάμψη, καταξιώνοντάς την ως κορυφαία πράξη. Την ασκήσαμε ομαδικά και συντονισμένα. Διασαφηνίσαμε το είδος της. Άλλοτε επείγουσα, παρηγορική, γηριατρική αλλά σε κάθε περίπτωση ανθρώπινη. Η Ιατρική που χρειάζονται οι πιο ευαίσθητοι, οι πιο εύθραυστοι, οι πιο ηλικιωμένοι».
ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ
Με ιδιαίτερη τιμή προτείνουμε την οίκοθεν Βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών του Ιατρού Παθολόγου Δρ Γεωργίου Θεοχάρη, εξειδικευμένου στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών διότι;
1) Το 1993, μετά μακροχρόνια εκπαίδευση και εργασία στη Γαλλία επέστρεψε στην Ελλάδα. Πρωτοπορώντας, δημιούργησε και συνεχίζει να διευθύνει, στο πρότυπο των SOS Médecins, τους SOS ΙΑΤΡΟΥΣ στην Αττική. Σκοπός της υπηρεσίας αυτής είναι η αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών κατ’ οίκον, για συμπολίτες μας ανήμπορους να μεταβούν σε ιατρικό κέντρο. Η υπηρεσία λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο.
2) Μέσω της άσκησης της ιατρικής από τους SOS ΙΑΤΡΟΥΣ κατορθώθηκε επίσης η παραγωγή ερευνητικού έργου που καρπός του ήταν η δημοσίευση εργασιών σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά σχετικών με την επείγουσα Ιατρική.
3) Το 2001 ίδρυσε την Ελληνική Εταιρεία Εξωνοσοκομειακής Επείγουσας Ιατρικής (ΕΕΕΕΙ), τη μόνη παγκοσμίως εταιρεία εξωνοσοκομειακής επείγουσας ιατρικής, που σκοπό έχει την εκπαίδευση των γενικών Ιατρών, μέσω της διοργάνωσης συνεδρίων εντός και εκτός Ελλάδας, της έκδοσης του επιστημονικού περιοδικού υπό τον τίτλο «Ελληνική Εταιρεία Εξωνοσοκομειακής Επείγουσας Ιατρικής», και του βιβλίου Εξωνοσοκομειακή Επείγουσα Ιατρική και
4) Εισήγαγε στην Ελλάδα ένα νέο επιστημονικό πεδίο που φώτισε τις έννοιες του ανθρώπου και του ανθρωπισμού ανάγοντάς τους σε κεντρικούς άξονες και σημεία αναφοράς της επιστήμης της ιατρικής με την έκδοση σειράς βιβλίων υπό τον τίτλο «Ιατρικές Ανθρωπιστικές Σπουδές» (των εκδόσεων Παπαζήση) τη μετάφραση στα ελληνικά του βιβλίου του Miles Little Ανθρώπινη Ιατρική και την επιμέλεια, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης της έκδοσης του βιβλίου Οι Αρχές και η Άσκηση της Αφηγηματικής Ιατρικής.
Αθήνα, 1/9/2022
Οι Ακαδημαϊκοί
Δ. Θάνος Διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας)
Χ. Μ. Μουτσόπουλος Ομότιμος καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών
Α. Τζάκης Επίτιμος Διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο της Αλεξανδρούπολης και στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ
Α. Τριχοπούλου Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Αθηνών
ΒΡΑΒΕΙΟ
Χαρακτηριστικά το βραβείο που απονεμήθηκε στον κ. Θεοχάρη αναγράφει:
«Ἒδοξε τῇ Ἀκαδημία Ἀθηνῶν Γεώργιον Θεοχάρην βραβεῖον τιμῆσαι ὄτι την ἰατρικήν ἐπιστήμην ἀόκνως θεραπεύων καί τήν ἑταιρείαν SOS ΙΑΤΡΟΙ ἱδρυσάμενος και διευθύνων, μέγιστον φιλάνθρωπον ἒργον τῇ πατρίδι προσέφερεν».
