Ιστορία

Οι SOS ΙΑΤΡΟΙ ιδρύθηκαν το Φεβρουάριο του 1993 στην Αθήνα.

Η μακρόχρονη παραμονή του Προέδρου των SOS ΙΑΤΡΩΝ, Γιώργου Θεοχάρη, στο Παρίσι κατά την περίοδο της ειδίκευσής του στην Επείγουσα Ιατρική, υπήρξε η αφορμή και η έμπνευση για τη μεταφορά του γαλλικού και διεθνώς αναγνωρισμένου ιατρικού μοντέλου των SOS Medicins στην Ελλάδα.

Οι S.O.S. MEDECINS ιδρύθηκαν στο Παρίσι το 1966 από τον Dr. Marcel Lascar. Aφορμή ένας θάνατος. Μια Κυριακή απόγευμα, ένας ασθενής του, αναζητώντας μάταια βοήθεια, πεθαίνει μόνος και αβοήθητος από έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Ο Dr. Marcel Lascar είχε τότε την απλή αλλά μεγαλοφυή ιδέα για την οργάνωση ενός δικτύου άμεσης ιατρικής βοήθειας. Τόσο ο ίδιος, όσο και οι άλλοι συνάδελφοι του, είχαν διαπιστώσει από καιρό ότι η άσκηση της ιατρικής είχε αλλάξει. Ο γιατρός, λόγω των συνθηκών εργασίας του και των μεγάλων αποστάσεων, δεν ήταν δυνατόν να βρίσκεται στο προσκέφαλο του ασθενούς την ώρα που τον χρειαζόταν.

Πολύ σύντομα η οργάνωση άρχισε να επεκτείνεται καλύπτοντας περιστατικά εκτός από το Παρίσι και σε άλλες 32 μεγάλες πόλεις της Γαλλίας. Σήμερα προσφέρει τις υπηρεσίες της στο 1/3 περίπου του πληθυσμού της χώρας.
Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται στη Γαλλία περισσότερες από 1.200.000 επισκέψεις, από τις οποίες οι 300.000 σε κατοίκους του Παρισιού

Το παράδειγμα έχει βρει μιμητές και σε άλλες χώρες. Έτσι σήμερα οργανώσεις SOS MEDECINS λειτουργούν στις Βρυξέλλες, στη Γενεύη και στο Λονδίνο.