ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΜΕ ΥΠΕΡΗΧΟΥΣ

Η θεραπεία του διαβητικού έλκους καθώς και των υπόλοιπων χρόνιων ελκών-τραυμάτων είναι περίπλοκη και η κατάσταση αυτή συνήθως εμμένει για μήνες ή χρόνια. Δυστυχώς τα έλκη των κάτω άκρων αποτελούν την κύρια αιτία ακρωτηριασμού.

Στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο που διοργάνωσε η Εταιρεία Μελέτης Παθήσεων του Διαβητικού Ποδιού, το 4-5% των διαβητικών ασθενών εμφανίζουν έλκη στα κάτω άκρα, γεγονός που σημαίνει ότι 40-50.000 άτομα με διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ακρωτηριασμού!

Στην Ελλάδα γίνονται κάθε χρόνο, 2000-3000 ακρωτηριασμοί κάτω άκρων! Είναι λοιπόν ζωτικής σημασίας τόσο η πρόληψη των ελκών όσο και η σωστή θεραπευτική τους προσέγγιση.
Εκτός από την αντιμετώπιση της υποκείμενης κατάστασης, όπως τα επίπεδα σακχάρου και η περιφερική αγγειοπάθεια, μια από τις κύριες θεραπευτικές προκλήσεις των χρόνιων ελκών, αποτελεί η καθυστερημένη επούλωσή τους, η οφειλόμενη στην νέκρωση και τον αποικισμό του τραύματος με βακτήρια κυρίως με την μορφή των “biofilms” (http://mpkb.org/home/pathogenesis/microbiota/biofilm).

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι καθαρισμού των νεκρωτικών και των μολυσμένων ιστών των ελκών. Ο καθαρισμός του τραύματος με την βοήθεια των υπερήχων, αποτελεί μια σύγχρονη μέθοδο, ελάχιστα επεμβατική, που βασίζεται στη χρήση χαμηλής συχνότητας υπερήχων. Κατά την διάρκεια της εφαρμογής του, ο υπέρηχος διακρίνει τον νεκρωμένο από τον υγιή ιστό με αποτέλεσμα η νέκρωση, ο προσβεβλημένος ιστός και οι βακτηριακοί σχηματισμοί των “biofilms” να αφαιρούνται χωρίς τον τραυματισμό υγιούς ιστού.

Σίγουρα ένας καλός καθαρισμός του τραύματος μειώνει τον αριθμό των αναγκαίων καθαρισμών. Έχοντας αυτό ως αρχή, ευελπιστούμε πως η μέθοδος καθαρισμού του έλκους με την τεχνολογία των υπερήχων θα μπορούσε να μειώσει τον αριθμό των καθαρισμών και θα βοηθούσε σε μια ταχύτερη επούλωση του τραύματος.

Στην Ελλάδα, η εν λόγω τεχνολογία είναι ελάχιστα διαδεδομένη. Η μέθοδος έχει ήδη εφαρμοστεί με επιτυχία, με ενθαρρυντικά αποτελέσματα τόσο από την μεριά του γιατρού όσο και από την πλευρά των ασθενών.

Εκτός από το έλκος του διαβητικού ποδιού, μπορεί να εφαρμοσθεί στις κατακλίσεις, στα φλεβικά και τα αρτηριακά έλκη, σε μολυσμένα τραύματα καθώς και σε εγκαύματα.