30 ΧΡΟΝΙΑ SOS ΙΑΤΡΟΙ

30 ΧΡΟΝΙΑ SOS ΙΑΤΡΟΙ

Πριν από 30 χρόνια οι SOS ΙΑΤΡΟΙ πήραμε την ιατρική επίσκεψη στο σπίτι - αυτήν την ταπεινή, σεμνή αλλά τόσο ευγενική και συμβολική πρακτική - και την αναδείξαμε. Ενώ ήταν κρυμμένη κάτω από το χαλί - μια ιδιωτική υπόθεση - την στιλβώσαμε, της δώσαμε επιστημοσύνη, αξιοπιστία, ταχύτητα και λάμψη καταξιώνοντάς την ως κορυφαία πράξη. Την ασκήσαμε ομαδικά και συντονισμένα. Επίσης, την κοστολογήσαμε. Διασαφηνίσαμε το είδος της. Άλλοτε επείγουσα, παρηγορική, γηριατρική αλλά σε κάθε περίπτωση ανθρώπινη.

Ποτέ δεν μιλούσε κανείς στις ιατρικές σχολές και στα συνέδρια για τις ιατρικές επισκέψεις στο σπίτι και την εκπαίδευση που απαιτείται για την άσκηση αυτού του είδους της ιατρικής, παρά το γεγονός ότι είναι η Ιατρική που χρειάζονται οι πιο ευαίσθητοι, οι πιο εύθραυστοι, οι πιο ηλικιωμένοι. Μόνο στη λογοτεχνία έβρισκες αναφορές του τρόπου άσκησής της. Όλα τα ανωτέρω συνέβαλαν στο να την καταστήσουμε «δημόσιο αγαθό». Δημοσιεύσαμε δεκάδες άρθρα γι’ αυτήν στον διεθνή τύπο και την παρουσιάσαμε σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια.

Παράλληλα, συνδυάζοντάς την με την ολοένα και πιο προσβάσιμη τεχνολογία εργαστηριακών εξετάσεων και απεικονίσεων και τις προχωρημένες νοσηλευτικές υπηρεσίες μας την εξελίξαμε σε αυτό που σήμερα αποκαλείται «νοσοκομείο στο σπίτι». Άλλωστε, συχνά φανταζόμαστε το σπίτι των ασθενών μας σαν έναν νοσοκομειακό διάδρομο αλλά και το νοσοκομείο σαν διάδρομο ενός σπιτιού. Όλο το 24ωρο. 365 μέρες το χρόνο.

Από το 2005, δημιουργήσαμε την κλινική των SOS γιατρών στην Ευρωκλινική, μια πρότυπη κλινική προχωρημένης περίθαλψης, έχοντας βαθιά αντίληψη του τι σημαίνει εξωνοσοκομειακή και μετανοσοκομειακή φροντίδα υγείας, σεβόμενοι την ανάγκη των ασθενών για το «απόλυτο» της συνέχειας της φροντίδας.

Επειδή η επίσκεψη στο σπίτι αποτελεί την περισσότερο αισθαντική και αισθητικά όμορφη ιατρική πρακτική. Επειδή το σκηνικό αλλάζει συνεχώς. Επειδή είναι η πιο κινηματογραφική. Και η πιο ανθρώπινη.

 

Γεώργιος Θεοχάρης
Παθολόγος, Πρόεδρος SOS ΙΑΤΡΩΝ, Διευθ. Παθολογικής Κλινικής-Ευρωκλινική Αθηνών