ΠΕΡΙ ΠΕΝΙΚΙΛΛΙΝΗΣ...

ΠΕΡΙ ΠΕΝΙΚΙΛΛΙΝΗΣ...

ΠΕΡΙ ΠΕΝΙΚΙΛΛΙΝΗΣ...

“Η πενικιλλίνη, η πολύτιμη αυτή χημική ουσία της οποίας κατά τον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο χρησιμοποιήθηκε ακόμα και η τελευταία σταγόνα (το 1939 το φάρμακο εξαγόταν από τα ούρα ασθενών στους οποίους είχε χορηγηθεί προκειμένου να διατηρηθεί και το τελευταίο μόριο), ήδη στις αρχές του 1950 παραγόταν σε μεγάλες ποσότητες.
Το 1942, όταν η φαρμακευτική εταιρία Merck παρέδωσε την πρώτη παρτίδα πενικιλλίνης -μόλις 5,5 γραμμάρια του φαρμάκου- η ποσότητα αντιπροσώπευε το μισό απόθεμα του αντιβιοτικού στην Αμερική.Μια δεκαετία αργότερα η πενικιλίνη παραγόταν τόσο μαζικά, ώστε η τιμή της είχε πέσει στα 4 σεντς η δόση. Κόστιζε περίπου όσο 0,28 ml γάλακτος.”

Απόσπασμα από το βιβλίο του ογκολόγου Σιντάρτα Μούκερτζι «Ο βασιλιάς όλων των ασθενειών: Μια βιογραφία του καρκίνου» που κυκλοφόρησε το 2010 και απέσπασε το Βραβείο Πούλιτζερ, ενώ οι «New York Times», μεταξύ των άλλων, το κατέταξαν στη λίστα με τα δέκα πιο ενδιαφέροντα βιβλία του ίδιου έτους.

Ο Μούκερτζι αποφάσισε να γράψει αυτή τη βιογραφία όταν ένας ασθενής του, στην τελευταία φάση της καρκινικής νόσου, τον ρώτησε: «Τι ακριβώς είναι αυτό που μάχομαι;». Το επιβλητικό και ευφυές έργο του συνιστά μια εντυπωσιακή καταγραφή των προσπαθειών να μείνει γυμνός ο «αυτοκράτορας όλων των ασθενειών».