ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΦΡΑΓΜΑ:ΠΡΩΤΗ ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΦΡΑΓΜΑ:ΠΡΩΤΗ ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΦΡΑΓΜΑ:ΠΡΩΤΗ ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Στεφανιαία νόσος και έμφραγμα

Αν και η στεφανιαία νόσος θεωρείται νόσος των ανδρών, αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου των γυναικών, προκαλώντας πέντε φορές περισσότερους θανάτους από τον καρκίνο του μαστού. Οι γυναίκες προφυλάσσονται σχετικά πριν την εμμηνόπαυση, αλλά μετά τα 70 η στεφανιαία νόσος προσβάλλει εξίσου και τα δύο φύλα.

Τα συμπτώματα της στεφανιαίας νόσου

Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα της -η στηθάγχη- είναι πιο συχνό στους άντρες, ενώ στις γυναίκες εμφανίζεται με άτυπη συμπτωματολογία όπως δύσπνοια, ναυτία, κοιλιακά άλγη και κόπωση. Υπολογίζεται ότι σε πσοοστό 60% των θανάτων, που οφείλονται σε έμφραγμα στις γυναίκες, δεν προηγούνται συμπτώματα στηθάγχης όπως στους άντρες. Επίσης, η έκβαση των εμφραγμάτων στις γυναίκες είναι χειρότερη των ανδρών.

Από την άλλη, οι γυναίκες είναι πιο τυχερές γιατί τα στηθαγχικά συμπτώματα εμφανίζονται με 10 χρόνια καθυστέρηση σε σχέση με τους άντρες και τα εμφράγματα του μυοκαρδίου με 20 χρόνια καθυστέρηση.

Η πρόληψη αποτελεί την καλύτερη θεραπεία και γίνεται με τον έλεγχο της υψηλής LDL χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης και του ζαχάρου, την άσκηση, τη μεσογειακή δίαιτα και την αποφυγή καθιστικής ζωής και του καπνίσματος.

Γιώργος Θεοχάρης
Παθολόγος
Πρόεδρος SOS ΙΑΤΡΩΝ

Χρειάζεσαι συμβουλές από γιατρό;
Θέλεις επίσκεψη καρδιολόγου;
Κάλεσε τώρα 1016 για επίσκεψη καρδιολόγου στο σπίτι ή στο κοντινότερο SOS ιατρείο!