ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ ΕΜΠΟΛΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ ΕΜΠΟΛΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ ΕΜΠΟΛΑ

Μπορείτε να κολλήσετε Έμπολα σε ένα γεμάτο λεωφορείο ή τρένο, αν στέκεστε δίπλα σε κάποιον που έχει μολυνθεί; Αν το πρόσωπο αυτό φτερνίζεται ή βήχει πάνω σας;

Αν το άτομο έχει συμπτώματα, η απάντηση μπορεί να είναι ναι.

Ερωτήσεις που μπορεί να φαίνονταν υπερβολικές πριν από λίγες ημέρες έχουν μετατραπεί σε μια ανησυχητική πραγματικότητα από τότε που ένας ταξιδιώτης από τη Λιβερία, ο Thomas E. Duncan, μετέφερε τον ιό στο Τέξας και ενδεχομένως εξέθεσε δεκάδες ανθρώπους σε αυτόν πριν τεθεί σε απομόνωση. Το νοσοκομείο όπου ζήτησε βοήθεια για πρώτη φορά απέτυχε να κάνει τη διάγνωση, αφήνοντάς τον στην κοινότητα για αρκετές ημέρες και επιτρέποντας τη μετάδοση της ασθένειας.

Θα μπορούσε να συμβεί και πάλι, είπε ο Δρ Thomas R. Frieden, διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, σε μια τηλεφωνική συνέντευξη. Είπε ότι δεν υπήρχε τρόπος για την ανίχνευση της νόσου κατά τη διάρκεια της περιόδου επώασης - το χρονικό διάστημα πριν από τα συμπτώματα – έτσι και άλλα μολυσμένα άτομα θα μπορούσαν να περάσουν τους ελέγχους πυρετού στα αεροδρόμια της Δυτικής Αφρικής, όπως ακριβώς έκανε ο κ Duncan, και να επιβιβαστούν στα αεροπλάνα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες .

Αλλά ο Δρ Frieden τόνισε ότι οι πιθανότητες να προσβληθεί από Έμπολα στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ακόμα εξαιρετικά χαμηλές. «Η ασθένεια δεν είναι μεταδοτική κατά τη διάρκεια της περιόδου επώασης, και οι ασθενείς δεν θα τη μεταδώσουν μέχρι να αναπτυχθούν τα συμπτώματα. Και εκείνοι με συμπτώματα πιθανότατα θα αισθάνονται αρκετά άρρωστοι για να μείνουν στο σπίτι. Οι άνθρωποι είναι αρκετά απίθανο να προσβληθούν από την ασθένεια με το λεωφορείο ή το μετρό» , είπε.
Η περίοδος επώασης μπορεί να διαρκέσει από δύο έως 21 ημέρες, αλλά είναι συνήθως οκτώ έως 10.
Τα πρώτα συμπτώματα είναι συνήθως πυρετός, πόνοι, ναυτία, εμετός και διάρροια.
Ακόμα, χρειάζεται άμεση επαφή με τα σωματικά υγρά για να μεταδοθεί ο Έμπολα.

Αίμα, εμετός, ούρα και διάρροια από πολύ άρρωστους ασθενείς είναι ιδιαίτερα μεταδοτικά, αλλά και άλλα σωματικά υγρά, όπως ο ιδρώτας, το σάλιο, τα δάκρυα, το σπέρμα και το μητρικό γάλα είναι επίσης επικίνδυνα.
Άμεση επαφή σημαίνει ότι τα υγρά πιτσιλούν ή «ψεκάζουν» το στόμα, τα μάτια ή τη μύτη κάποιου άλλου, ή εισέρχονται στο αίμα μέσω τομών ή εκδορών του δέρματος.

Οι άνθρωποι μπορεί να προσβληθούν από την ασθένεια αν αγγίξουν μολυσμένα υγρά και, στη συνέχεια, αγγίξουν τα μάτια ή το στόμα τους.
Ο ιός δεν μεταδίδεται μέσω του αέρα, σε αντίθεση με την ιλαρά ή την ανεμοβλογιά. Και Έμπολα δεν εισβάλει σε υγιές δέρμα, έτσι απλά αγγίζοντας εκκρίσεις δεν σημαίνει ότι θα ακολουθήσει μόλυνση.
Αλλά το πλύσιμο των χεριών ή χρησιμοποιώντας ένα απολυμαντικό χεριών με βάση το οινόπνευμα είναι απαραίτητο μετά από κάθε πιθανή επαφή, για να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού σε άλλα άτομα ή να τα μάτια ή το στόμα του.

Ο Έμπολα δεν προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα, αλλά βήχας από ασθενή θα μπορούσε να μολύνει κάποιον εάν είναι αρκετά κοντά ώστε να ψεκαστεί με σταγονίδια βλέννας ή σάλιο. Τα σταγονίδια μπορεί να φτάσουν γενικά περίπου 1 μέτρο, συνεπώς οι άνθρωποι που ασχολούνται με ασθενείς πρέπει να στέκονται τουλάχιστον 1 μέτρο μακριά και κατά προτίμηση 2 μέτρα. Η παραμονή σε απόσταση 1 μέτρου από ασθενείς για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, χωρίς προστατευτικό εξοπλισμό, θεωρείται άμεση επαφή, είπε ο Δρ Frieden.

Σύμφωνα με το CDC, ο ιός μπορεί να επιβιώσει για λίγες ώρες σε στεγνές επιφάνειες, όπως πόμολα και πάγκους. Αλλά μπορεί να επιβιώσει για αρκετές ημέρες σε κοιλότητες ή άλλες συλλογές του σωματικού υγρού σε θερμοκρασία δωματίου. Δεν είναι σαφές πόσο καιρό μπορεί να επιβιώσει σε λερωμένα σεντόνια και ρούχα. Διαλύματα χλωρίνης μπορεί να τον εξοντώσουν.

Σύμφωνα με τον Δρ Frieden και άλλους εμπειρογνώμονες, εδώ και μήνες έχει ανακοινωθεί ότι ακόμη και αν ο ιός Έμπολα φτάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν θα μεταδοθεί, επειδή τα νοσοκομεία θα τον διαγνώσουν γρήγορα και θα ακολουθήσουν αυστηρές διαδικασίες τον έλεγχο των λοιμώξεων που θα αποτρέψει την εξάπλωση της νόσου στους επαγγελματίες υγείας ή άλλους ασθενείς.

Μια αμερικανή γυναίκα που ταξίδεψε στην Ουγκάντα προσβλήθηκε από τον ιό Μάρμπουργκ, παρόμοιο με τον Έμπολα, και υποβλήθηκε σε εξετάσεις σε ένα αμερικανικό νοσοκομείο το 2008, χωρίς εξάπλωση της νόσου.
Οι ειδικοί λένε, επίσης, πως η ασθένεια θα απαλειφθεί γρήγορα από τις ΗΠΑ, διότι οι υγειονομικές αρχές θα εντοπίσουν όλες τις επαφές του ασθενούς και θα απομονώσουν οποιονδήποτε ανέπτυξε συμπτώματα.

Πηγή: http://mobile.nytimes.com/2014/10/03/us/understanding-the-risks-of-ebola-and-what-direct-contact-means.html?smid=fb-nytimes&smtyp=cur&bicmp=AD&bicmlukp=WT.mc_id&bicmst=1409232722000&bicmet=1419773522000&_r=1&referrer