ολικη αρθροπλαστικη

ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

ολικη αρθροπλαστικη

Η άνοδος του μέσου όρου ζωής του σύγχρονου ανθρώπου τον έχει φέρει αντιμέτωπο με μία σειρά από εκφυλιστικές παθήσεις, οι οποίες τα τελευταία χρόνια στον τομέα της ορθοπεδικής αντιμετωπίζονται επιτυχώς, ιδίως όταν πρόκειται για την αντικατάσταση αρθρώσεων όπως του γόνατος και του ισχίου. Οι αρθροπλαστικές έχουν αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, καθώς η πρόοδος της τεχνολογίας έχει βοηθήσει και στον τομέα των υλικών που εμφυτεύονται, αλλά και στον τρόπο που αυτό γίνεται, όπως με τη χρήση ρομποτικών συστημάτων και ειδικών εργαλείων.

Ο μέσος ασθενής πολλές φορές μπερδεύεται από την πληθώρα των διαφημίσεων ή πληροφοριών στο διαδίκτυο, χωρίς να ξέρει με ποιον τρόπο να χειρουργηθεί και από ποιον. Υπάρχουν όμως μερικά πράγματα τα οποία αν τα κατανοήσει, θα διευκολύνει αρκετά τον τρόπο με τον οποίο χρειάζεται να αντιμετωπίσει την εκφυλιστική αρθρίτιδα μιας μεγάλης άρθρωσης, όπως του γόνατος και του ισχίου.

Πότε πρέπει να κάνουμε επέμβαση αρθροπλαστικής;

Πρώτα-πρώτα είναι απαραίτητο να γνωρίζει κανείς ότι την απόφαση για μία αρθροπλαστική γόνατος ή ισχίου την παίρνει ο ίδιος ο ασθενής και αυτό αφορά αποκλειστικά την ποιότητα ζωής που έχει ή θέλει να εξασφαλίσει. Άρα ο ίδιος ο ασθενής αποφασίζει πότε θα κάνει μία τέτοια επέμβαση, χωρίς να χρειάζεται να παρασυρθεί από κανέναν άλλον. Επειδή πρόκειται για επεμβάσεις αρκετά σημαντικές, είναι απαραίτητη η σχέση εμπιστοσύνης με το θεράποντα γιατρό. Η σωστή ενημέρωση πάνω στις σύγχρονες τεχνικές και τον κατάλληλο για κάθε ασθενή τρόπο, θα πρέπει να προκύπτει μετά από προσωπική συζήτηση με τον εξειδικευμένο ορθοπεδικό.

Σύγχρονες επεμβατικές τεχνικές για την αρθροπλαστική.

 

Διαφορετικές Τεχνικές Προσπέλασης σε Γόνατο και Ισχίο (960 x 550 px)

 

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε δυο λόγια πάνω σε αυτά που ακούγονται για τις σύγχρονες τεχνικές.

Οι τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας (MIS - minimal invasive surgery) αφορούν τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει ο χειρουργός την άρθρωση. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με το κόστος της επέμβασης. Είναι θέμα εκπαίδευσης του ιατρού και σίγουρα ευθύνεται για την ταχύτερη αποκατάσταση των ασθενών.
Έτσι, οι νεότερες τεχνικές συμπεριλαμβάνουν μικρότερες τομές και χειρουργική προσέγγιση της άρθρωσης από σημεία τα οποία δεν κακοποιούν το μυϊκό σύστημα. Έτσι, ο ασθενής αναρρώνει πιο γρήγορα, δεδομένης φυσικά της γενικής του κατάστασης. Είναι σημαντική η ενημέρωση του ασθενούς από τον θεράποντα ιατρό για την χειρουργική τεχνική -προσπέλαση, ανάλογα με την κάθε περίπτωση.

 

ολικη αρθροπλαστικη sos ιατροι (2)

 

Η χρήση της ρομποτικής ανεβάζει σαφώς το κόστος της επέμβασης, βοηθάει όμως στην σωστότερη τοποθέτηση και κατ´ επέκταση συμβάλλει στη μακροβιότητα των εμφυτευμάτων, ιδιαίτερα στις αρθροπλαστικές του γόνατος. Έτσι, όταν κανείς μπορεί να διαθέσει τα απαραίτητα χρήματα είναι σίγουρα προτιμητέα ως τεχνική.

Απαραίτητη πάντως είναι η συζήτηση με τον εξειδικευμένο ορθοπεδικό για την κατάλληλη επιλογή της ανάλογης τεχνικής, με γνώμονα πάντα το καλό του ασθενούς με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Ρέππας Κωνσταντίνος,

SOS ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ