ΑΝΤΙΓΡΙΠΙΚΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ

ΑΝΤΙΓΡΙΠΙΚΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ

ΑΝΤΙΓΡΙΠΙΚΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ

Που οφείλεται η γρίπη;

Η γρίπη οφείλεται στους ιούς Α,Β,C , οι οποίοι ανάλογα με το αντιγόνο που έχουν διακρίνονται σε υποτύπους. Επιδημία προκαλούν οι ιοί Α και Β . Συμβαίνει συνήθως τους χειμερινούς μήνες και κατά κανόνα μετά το Δεκέμβρη.
Ο ιός της γρίπης έχει την ιδιότητα να υφίσταται μικρότερες ή μεγαλύτερες αλλαγές στα αντιγόνα του, να αλλάζει δηλαδή το profil του, με συνέπεια να μην μπορεί να υπάρχει ένα εμβόλιο που προσφέρει μακροχρόνια ανοσία.
Το εμβόλιο της γρίπης είναι εποχιακό και ετήσιο και παρασκευάζεται με βάση τους τύπους των ιών που ανιχνεύθηκαν τον προηγούμενο χειμώνα.
Ο εμβολιασμός πραγματοποιείται από το φθινόπωρο, από το μήνα Οκτώβριο και μετά. Η γρίπη προσβάλλει πιο συχνά τα παιδιά, τα οποία αποτελούν και την κύρια πηγή εξάπλωσης της νόσου.

Ενδείξεις για αντιγριπικό εμβολιασμό έχουν:

 1. Παιδιά 6-24 μηνών και άτομα άνω των 60 ετών, ανεξάρτητα αν έχουν χρόνια προβλήματα υγείας ή όχι.
 2. Παιδιά και ενήλικες που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, ανεξαρτήτων ηλικίας
  • Χρόνιο αναπνευστικό πρόβλημα
  • Καρδιαγγειακή νόσο
  • Σακχαρώδη διαβήτη
  • Χρόνια νεφρική νόσο
  • Νόσο που απαιτεί χρόνια λήψη ασπιρίνης

Ενδείξεις για αντιγριπικό εμβολιασμό έχουν και όσα άτομα βρίσκονται σε περιβάλλον βρέφους κάτω των 6 μηνών.

Για τα παιδιά κάτω των 9 ετών, τα οποία δεν έχουν εμβολιασθεί ξανά στο παρελθόν, απαιτούνται δύο δόσεις εμβολίου με μεσοδιάστημα 4-8 εβδομάδων. Στα παιδιά που είναι πάνω από 9 ετών αρκεί μια δόση εμβολίου. Σε όσα παιδιά είχε γίνει αντιγριπικός εμβολιασμός τα προηγούμενα χρόνια αρκεί μια δόση εμβολίου.

Παιδιά που είναι κάτω των 3 χρόνων κάνουν τη μισή δόση του εμβολίου του ενήλικα. Άνω των 3 ετών γίνεται πλέον ολόκληρη η δόση του εμβολίου.

Γλυνός Γεώργιος
SOS Παιδίατρος

Χρειάζεσαι συμβουλές από γιατρό;
Θέλεις επίσκεψη παιδιάτρου;
Κάλεσε τώρα 1016 για επίσκεψη παιδιάτρου στο σπίτι ή στο κοντινότερο SOS ιατρείο!