Τι νεώτερο στη μέση ωτίτιδα;

Σωτήρης Παππάς
Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

Μέση ωτίτιδα: Ορισμός

Μέση ωτίτιδα ονομάζεται κάθε φλεγμονώδης πάθηση της κοιλότητας του Μέσου Ωτός, άσχετα από το αίτιο ή την παθογένεσή της. Συλλογή του Μέσου Ωτός είναι το υγρό που παράγεται από την μέση ωτίτιδα (ορώδες, βλεννώδες ή πυώδες). Η όλη διεργασία μπορεί να είναι:

  • Οξεία (0-3 εβδ.)
  • Υποξεία (3-12 εβδ.)
  • Χρόνια (>12 εβδ.)

Αιτιολογία

Υποστηρίζονται δύο θεωρίες όσον αφορά την αιτιολογία της οξείας μέσης ωτίτιδας (ΟΜΩ). Η πρώτη που έχει και τους περισσότερους υποστηρικτές θεωρεί ότι η δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας είναι η βασική αιτία της νόσου, άρα το υγρό που την συνοδεύει είναι διίδρωμα. Η δεύτερη προτείνει μία φλεγμονώδη προέλευση της ωτίτιδας, άρα το υγρό είναι εξίδρωμα. Μερικοί υποστηρικτές της φλεγμονώδους αιτιολογίας, εντούτοις θεωρούν ότι η φλεγμονή είναι επακόλουθο της δυσλειτουργίας της ευσταχιανής σάλπιγγας και επομένως η φλεγμονή δεν αποτελεί τον κύριο αιτιολογικό παράγοντα. Πολυάριθμοι άλλοι παράγοντες είναι δυνατόν να συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη της πάθησης του Μέσου Ωτός όπως: η αλλεργία, η δυσλειτουργία των κροσσών, η ρινική και κολπική πάθηση και η ανωριμότητα του ανοσοβιολογικού συστήματος. Πάντως στα παιδιά ο κυριότερος προδιαθεσικός παράγων θεωρείται η υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων.

Διάγνωση

Ένα προσεκτικό ιστορικό θα αποκαλύψει κλασσικά συμπτώματα ωτίτιδας όπως: ωταλγία, ανησυχία, πυρετό και ενδεχομένως εμετό ή διάρροια. Σε βαρύτερες καταστάσεις είναι δυνατόν να παρατηρηθούν ωτόρροια, ίλιγγος, παράλυση προσωπικού νεύρου ή οίδημα της οπισθοωτιαίας χώρας (Μαστοειδίτις). Η ωτοσκόπηση με ωτοσκόπιο που έχει τη δυνατότητα αυξομείωσης της πίεσης στον έξω ακουστικό πόρο είναι κεφαλαιώδους σημασίας. Θα παρατηρήσουμε έντονη εισολκή του τυμπανικού υμένα (Τ.Υ.) με εμφανή βράχυνση της λαβής της σφύρας και σαφώς ελαττωμένη κινητικότητα του Τ.Υ. Η ερυθρότης του Τ.Υ. μόνη της δεν αποτελεί ένδειξη πιθανής πάθησης, επειδή τα αγγεία του Τ.Υ. είναι δυνατόν να διογκωθούν από το κλάμα του πάσχοντος παιδιού ή τον πυρετό. Άλλες διαγνωστικές εξετάσεις όπως: η ακτινογραφία, η τυμπανομετρία και ενδεχομένως η παρακέντηση δεν είναι δυστυχώς εύκολο να χρησιμοποιηθούν σε συνθήκες νοσηλείας κατ’ οίκον. Πάντως σε υποτροπές της νόσου θα πρέπει να διερευνηθεί η πιθανότητα ύπαρξης ενός οποιουδήποτε προδιαθεσικού παράγοντα όπως: κρανιοπροσωπική ανωμαλία, ρινική απόφραξη, ανωμαλία της υπερώας ή υπερτροφίας των αδενοειδών εκβλαστήσεων. Σε πάσχοντες από υποτροπιάζουσα ή ανθιστάμενη στην θεραπεία μονόπλευρη μέση ωτίτιδα θα πρέπει να επισκοπηθεί ο ρινοφάρυγγας για να αποκλεισθεί η πιθανότητα ύπαρξης όγκου.

Μικροβιολογία

Καίτοι πολυάριθμες μελέτες έχουν καταγράψει τα υπεύθυνα μικρόβια στην Μέση Ωτίτιδα εν τούτοις σημαντικό αιτιολογικό ρόλο στην παθολογία της είναι δυνατόν να παίξουν και ιοί.

Πάντως τα συχνότερα παθογόνα είναι:

  • Πνευμονόκοκκος 30%
  • Αιμόφιλος της ινφλουέντσας 20%
  • Moxarella catarrhalis 10%
  • Χρυσίζων σταφυλόκοκκος 1%
  • Άλλα μικρόβια 16%
  • Απροσδιόριστο 19%

Σε αυτές τις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατόν με τις συνήθεις καλλιέργειες να προσδιορισθεί αίτιο, το πιθανότερο αίτιο είναι οι ιοί. Από τις ιικές φλεγμονές συχνότερο αίτιο αποτελεί ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός.

Θεραπεία

Στη θεραπεία της Μέσης Ωτίτιδας θέση έχουν:

Συντηρητική
  • Ρινικά αποσυμφορητικά spray ή σταγόνες π.χ. Otrivin
  • Αντιβιοτικά *
  • Περιφερικώς δρώντα αναλγητικά
  • Βλεννολυτικά

*Πολλά αντιβιοτικά έχουν χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία της ΟΜΩ όπως: Αμοξυκιλλίνη (Amoxil), Αμπικιλλίνη (Pentrexyl), Α-μοξυκιλλίνη + Κλαβουλανικό (Augmentin), Κεφαλλοσπορίνες, Ερυθρομυκίνη (Erythrocin), Τριμεθοπρίμη + Σουλφαμεθοξαζόλη (Septrin, Bactrimel).

Διεθνώς σαν πρώτο αντιβιοτικό εκλογής θεωρείται η Αμοξυκιλλίνη σε δόση 40mg/kg σε 3 δόσεις/24h. Δυστυχώς λόγω της αύξησης της συχνότητας παρουσίας ανθεκτικών στελεχών η ανάγκη χορήγησης νεώτερων αντιβιοτικών για την αντιμετώπιση της ΟΜΩ γίνεται όλο και συχνότερη. Στις πέραν του Ατλαντικού χώρες συνιστούν στην ανθιστάμενη στη θεραπεία ωτίτιδα Azithromycin (Zithromax) 30mg/kg σε εφάπαξ δόση ή Amoxycillin/Clavulanic Acid (Augmentin) ή (δες σχετικό πίνακα Ι) Ceftriaxone (Rochephin) 50mg/kg/d IM ενδομυϊκά για 1-3 ημέρες.

Χειρουργική
  • Σε επώδυνη προβολή του Τυμπανικού Υμένα
  • Σε παρατεταμένη πορεία της νόσου ή πολλαπλές υποτροπές (συνεκτιμάται η προκαλούμενη βαρηκοϊα, ιδιαίτερα σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας)
  • Σε φλεγμονωδώς διογκωμένες αδενοειδείς εκβλαστήσεις
  • Σε επιπλοκές της ΟΜΩ: Μαστοειδίτις, Λαβυρινθίτις, Πάρεση προσωπικού νεύρου κ.λ.π.

Βιβλιογραφία

  1. Gideon Bosker, MD Facep, Steven M. Winograd, MD Facep: “Acute Otitis Media (AOM) Year 2000 Update: A Rational and Evidence-Based Analysis of Current Controversies in Antibiotic Therapy and Drug Selection for AOM” Part I & II. Emergency Medicine Report, Vol. 21 No 7 & 8. AMERICAN HEALTH CONSULTANTS
  2. Gerald B. Healy “Otitis Media and Chronic Seromucinous” JJ. Ballenger, J.B. Snow Jr. “Otorhinolaryngology: Head and Neck Surgery” 2000 Williams & Wilkins “Chronic Seromucinous Otitis Media” W. Becker, H.H. Naumann, C.R. Pfaltz: “Ear, Nose and Throat Diseases” 1999 Georg Thieme Verlang
  3. W. Arnolt—U. Ganzer: “Μέση Ωτίτις” Checkliste Ωτο-Ρινο-Λαρυγγολογία Μετάφραση—Επιμέλεια: Ε. Μοσχοβάκης—Εμμ. Αναγνώστου 2000 Ιατρικές Εκδόσεις Π.Χ. Πασχαλίδης

Κλινικές σημειώσεις και πρόσθετα σχόλια

Εναλλακτική θεραπεία (όταν υπερισχύσουν τα οικονομικά κριτήρια στο σχέδιο θεραπείας): Αμοξικιλίνη σε υψηλές δόσεις (90 mg/kg/d) PO από το στόμα διαιρεμένη σε τρεις δόσεις για 10 ημέρες.

Αν και ο εμετός σαν παρενέργεια έχει παρατηρηθεί σε λιγότερο από 2% των ασθενών που λαμβάνουν Azithromycin (Zitrhomax Oral Suspension) επαναχορήγηση της δόσης στα παιδιά που κάνουν εμετό μετά από τη λήψη 30 mg/kg ως εφάπαξ δόση δεν έχει καθιερωθεί. Σε κλινικές μελέτες που περιλαμβάνουν 487 ασθενείς με ΟΜΩ που έλαβαν μια εφάπαξ δόση 30 mg/kg του Azithromycin, οκτώ ασθενείς που έκαναν εμετό 30 λεπτά μετά από την χορήγηση της δόσης έλαβαν την ίδια συνολική δόση. Εάν το παιδί κάνει εμετό μέσα σε 30 λεπτά από θεραπεία μιας ημέρας, ο παιδίατρος πρέπει να κληθεί.

Μέχρι μία μέγιστη συνολική δόση 1500 mg (για τους ασθενείς που ζυγίζουν 50 κιλά ή περισσότερα). Το σκεύασμα περιέχει 600 mg amoxicillin/5cc, 25 mg clavulanate/5 cc (Augmentin 625). Όταν ο ασθενής δεν είναι σε θέση να λάβει σιρόπι από το στόμα, συστήνεται το Ceft riaxone (Rocephin) 50 mg/kg im για 1-3 ημέρες. Σε νοσοκομειακό περιβάλλον μπορεί να χορηγηθεί Αμοξικιλίνη/Clavulanate σε υψηλές δόσεις 90 mg/kg/d PO για 10 ημέρες. Δεν υπάρχει καμία κλινική δοκιμή που να συγκρίνει την αποτελεσματικότητα ή την ασφάλεια ανάμεσα στο Azithromycin στην εφάπαξ δόση 30 mg/kg και την Αμοξικιλίνη/Clavulanate σε υψηλές δόσεις 90 mg/kg/d PO για 10 ημέρες.

Παρά το μεγάλο όγκο της βιβλιογραφίας που αναφέρεται στην ΟΜΩ η ταξινόμησή της είναι ανομοιογενής και οι ειδικοί ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι υπάρχει μία έλλειψη ουσιαστικών στοιχείων και έρευνας στο θέμα της θεραπείας με αντιβιοτικά και ειδικά στη σύγκριση της αποτελεσματικότητας των διάφορων αντιβιοτικών, τις συνιστώμενες δόσεις και την διάρκεια της θεραπείας στις συγκεκριμένες ομάδες ασθενών, τυχαίες ελεγχόμενες μελέτες μεγάλης κλίμακας με την ικανοποιητική παραλλαγή ασθενών για την ανάλυση υποομάδων απαιτούνται για να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα που αυτήν την περίοδο επιλύονται κυρίως βάσει της διαθέσιμης κλινικής κρίσης και εμπειρίας των ειδικών. (Chan L.S., Takata G.S., Shekelle P. And all. Evidence Assessment and Management of Acute Otitis Media: Research Gaps and Proprieties for Future Research, Pediatrics Vol. 108, No 1, August 2001, pp. 248-252)