Συστροφή του στομάχου

Πέππας Γεώργιος
Χειρουργός- SOS ΙΑΤΡΟI

Τι είναι η συστροφή στομάχου

Η συστροφή του στομάχου είναι μία σπάνια κατάσταση η οποία όταν είναι οξεία χρειάζεται άμεση διάγνωση και αντιμετώπιση. Η χρόνια συστροφή συμβαίνει πιο συχνά και δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Αρκετοίπροδιαθεσικοί παράγοντες όπως ανωμαλίες του διαφράγματος, έλκη ή νεοπλάσματα μπορεί να συνυπάρχουν. Η συστροφή του στομάχου είναι μια σπάνια περίπτωση. Εάν δεν διαγνωσθεί μπορεί να οδηγήσει σε ταχεία επιδείνωση του ασθενούς προκαλώντας σοκ και θάνατο εντός ολίγων ωρών.

Η πρώτη αναφορά για την συστροφή του στομάχου έγινε από τον Berti το 1866, που περιέγραψε την συστροφή του στομάχου που βρέθηκε στην νεκροτομή μιας 60χρονης γυναίκας. Η πρώτη επιτυχής επέμβαση για συστροφή του στομάχου ανακοινώθηκε από τον Βerg το 1897. Σε μία ανασκόπηση της βιβλιογραφίας το 1952 ο Dalgaard ανακοίνωσε 150 περιστατικά (1). Ο Carter ανακοίνωσε 25 περιστατικά το 1980 και ανασκόπησε περίπου 300 περιστατικά από την βιβλιογραφία (2). Η συστροφή είναι μία απόφραξη λόγω περιστροφής του στομάχου.
Οι πρώτες ανακοινώσεις για συστροφή στομάχου έγιναν επί τη βάσει νεκροτομών και εδίδετο έμφαση στην απόφραξη που επροκαλείτο.

Πιο πρόσφατα, μερική συστροφή του στομάχου έχει περιγραφεί σαν διαταραχή της θέσης του στομάχου ή συστροφή μερικού βαθμού. Απόφραξη δεν παρατηρείται πάντα πάντως. Υπάρχουν δύο κλινικές εικόνες της συστροφής του στομάχου η οξεία και η χρόνια.

Ανατομία

Το στομάχι είναι ένα σπλάχνο με ακανόνιστο σχήμα που διαστέλλεται και συστέλλεται αρκετές φορές την ημέρα. Οι σύνδεσμοι που το συγκρατούν επιτρέπουν αυτές τις κινήσεις αλλά θα πρέπει να είναι αρκετά σταθερή για να προλαμβάνουν την συστροφή του στομάχου καθώς αυτό αλλάζει σχήμα. Αντίθετα με τα περισσότερα σπλάχνα που έχουν μεσεντέριο το στομάχι έχει ένα πλούσιο δίκτυο αιμάτωσης και γι αυτό τον λόγο είναι ανθεκτικό σε ισχαιμία εκτός εάν συμβεί συστροφή (3).
Το στομάχι συγκρατείται στερεά στη θέση του, κεντρικά στο καρδιακό στόμιο και περιφερικά στην οπισθοπεριτοναϊκή πρόσφυση του δωδεκαδαχτύλου. Μεταξύ αυτών των σημείων ο γαστροδιαφραγματικός, ο γαστροσπληνικός και ο γαστροηπατικός σύνδεσμος καθώς το έλασσον επίπλουν το συγκρατούν στη θέση του (Εικόνα 1). Όταν οι σύνδεσμοι είναι συγγενώς απόντες ή χαλαρώνουν τότε μπορεί να συμβεί συστροφή. Ο Van Haberer (4) ταξινόμησε την συστροφή σε δύο τύπους.

Η πρώτη είναι η οργανοαξονική περιστροφή όπου η περιστροφή συμβαίνει κατά τον επιμήκη άξονα του στομάχου (η γραμμή μεταξύ πυλωρού και καρδίας). Το μείζον τόξο του στομάχου συνήθως περιστρέφεται προς τα εμπρός και προς τα πάνω και η οπίσθια επιφάνεια του στομάχου γίνεται πρόσθια. Ο δεύτερος τύπος είναι μεσεντεροαξονική συστροφή όπου συστροφή συμβαίνει πέριξ μιας υποθετικής γραμμής που ξεκινά από το μέσον του ελάσσονος τόξου και καταλήγει στο μείζον τόξο του στομάχου. Το πρόσθιο τοίχωμα του στομάχου αναδιπλώνεται ξεχωρίζοντας έτσι το καρδιακό στόμιο από τον πυλωρό με απόφραξη του πυλωρικού άντρου (Εικόνα 2).

Επίπτωση

Η συστροφή του στομάχου έχει περιγραφεί τόσο στα νεογνά όσο και στους ηλικιωμένους με την μεγαλύτερη συχνότητα να καταγράφεται στην 5η δεκαετία της ζωής (5). Και τα δύο φύλα φαίνονται να προσβάλλονται εξίσου. Αρκετοί προδιαθεσικοί παράγοντες έχουν περιγραφεί σε περίπου 50% των περιπτώσεων και περιλαμβάνουν έλλειμμα του διαφράγματος, διαφραγματοκήλη, έλκη, συμφύσεις, καρκίνο του στομάχου ή του παγκρέατος, βλάβη του φρενικού νεύρου, ιστορικό τραυματισμού ή συγγενείς ανωμαλίες της καθήλωσης του μεσεντερίου.
Οξεία συστροφή του στομάχου

Η οξεία συστροφή του στομάχου αποτελεί μια επείγουσα χειρουργική κατάσταση. Ο ασθενής παραπονείται για οξεία έναρξη σοβαρού πόνου στο αριστερό άνω τεταρτημόριο της κοιλιάς. Με επακόλουθο εμετό, ερυγή και τελικά αδυναμία εμετού. Η προοδευτική διάταση του ανώτερου τμήματος της κοιλίας συμβαίνει, ενώ το κατώτερο τμήμα της κοιλίας παραμένει μαλακό και ευπίεστο.
Η επίκρουση αποκαλύπτει τυμπανικότητα ενώ ευαισθησία δεν υπάρχει. Υπάρχει δυσκολία στην προσπάθεια τοποθέτησης ρινογαστρικού σωλήνα. Η κατάσταση του ασθενούς συνεχίζει να επιδεινούται και τελικά αγγειακή απόφραξη και νέκρωση του στομάχου συμβαίνει. Σοκ, διάτρηση και θάνατος είναι το τελικό αποτέλεσμα εάν ο ασθενής δεν υποβληθεί σε χειρουργική αντιμετώπιση.

Η θνητότης για οξεία συστροφή είναι 30-50%. Η διάγνωση σπανίως τίθεται προεγχειρητικά διότι οι περισσότεροι ιατροί δεν γνωρίζουν την κατάσταση αυτή. Στην διαφορική διάγνωση περιλαμβάνονται έμφραγμα μυοκαρδίου, οξεία παγκρεατίτις, διάτρηση πεπτικού έλκους, ρήξη χοληδόχου κύστης εντερική ισχαιμία. Ακτινογραφίες θώρακος, κοιλιάς καθώς και διάβαση στομάχου και λεπτού εντέρου επιβεβαιώνουν τη διάγνωση.

Παρουσίαση περιστατικού

Άνδρας 79 ετών εισήχθη με ένα ιστορικό κοιλιακού πόνου, εμέτων και πληρότητος της άνω κοιλίας για δύο ημέρες. Επίσης παραπονείτο για δύσπνοια ενώ όταν εξετάζετο ευρίσκετο σε φάση Fowler (καθιστός με προσθία κάμψη κορμού). Το παρελθόν ιστορικό περιελάμβανε αριστερή βουβωνοκήλη χειρουργηθείσα προ 5ετίας και λήψη για το ίδιο διάστημα δακτυλίτιδος για κολπική μαρμαρυγή. Η φυσική εξέταση έδειξε έναν ηλικιωμένο ασθενή με μέτρια δυσφορία, παραπονούμενο για ανώτερο κοιλιακό άλγος. Τα ζωτικά του σημεία ήταν φυσιολογικά.

Τα πνευμονικά πεδία ήταν καθαρά, η καρδιά είχε κανονικό ρυθμό 100/min, χωρίς φυσήματα. Το άνω ήμισυ της κοιλίας ήταν διατεταμένο ενώ οι εντερικοί ήχοι ήταν φυσιολογικοί. Υπήρχε μέτρια ευαισθησία κατά την εν τω βάθει ψηλάφηση της κοιλιάς σύσπαση ή αναπηδώσα ευαισθησία. Η δακτυλική εξέταση έδειξε καφεοειδή κόπρανα τα οποία ήταν θετικά σε αιμοσφαιρίνη.

Η ακτινολογική μελέτη φαίνεται στις Εικόνες 3 και 4. Αυτές οι εικόνες δείχνουν ένα σοβαρά διατεταμένο στομάχι με περιεχόμενο. Διαλύματα διατριζοϊκής μεγλουμίνης και διατριζοϊκού νατρίου χορηγήθηκαν από τον ρινογαστρικό σωλήνα χωρίς την ύπαρξη διαφυγής. Η διάγνωση καρκινώματος του περιφερικού στομάχου με γαστρική διάταση και απόφραξη ετέθη και έγιναν προσπάθειες για πλύση του ρινογαστρικού σωλήνα και ετοιμασίας του για χειρουργείο. Μερικές σκούρες καφεοειδείς εκκρίσεις αφαιρέθηκαν αλλά η διάταση επέμενε. Μια διάβαση του ανώτερου πεπτικού έγινε με τη χρήση βαρίου και έδειξε απόφραξη στη μεσότητα του στομάχου.
Η διάγνωση της συστροφής εγένετο και ο ασθενής προγραμματίστηκε για επείγουσα λαπαροτομία (Εικόνα 5). Η κοιλιά ανοίχθηκε με αριστερή παράμεση τομή.

Μεγάλου βαθμού διάταση της άνω κοιλίας παρατηρήθηκε αμέσως μετά την είσοδο στην περιτοναϊκή κοιλότητα. Το εγκάρσιο κόλο βρέθηκε κατ’ αρχήν υψηλά κάτω από το αριστερό ημιδιάφραγμα Εικόνα 6. Το κεντρικό ήμισυ του στομάχου ακολούθως διαπιστώθηκε σοβαρά διατεταμένο ενώ το οπίσθιο τοίχωμα του στομάχου είχε περιστραφεί προσθίως και εκαλύπτετο από το επίπλουν. Με προσεκτική έλξη, το εγκάρσιο κόλο ανατάχθηκε στην φυσική του θέση και το οπίσθιο τοίχωμα του στομάχου έγινε ορατό.

Ένα τμήμα του στομάχου έδειξε βλάβες γαγγραινώδεις με επικείμενη διάτρηση (Εικόνα 7). Μία περίπαση με ράμμα 2-0 απορροφήσιμο ετοποθετήθηκε πέριξ της περιοχής της διάτρησης και έγινε προσπάθεια αποσυμπίεσης του στομάχου χωρίς επιτυχία όμως. Ακολούθως ο ασθενής υπεβλήθη σε περιορισμένη γαστροστομία με κένωση του περιεχομένου του στομάχου με το χάσμα να συγκλίεται με 2-0 απορροφήσιμα ράμματα. Το μείζον τόξον του στομάχου συνερράφη με το διάφραγμα και το πρόσθιο κοιλιακό τοίχωμα προς αποφυγήν μελλοντικής συστροφής (Εικόνα 8).

Μετεγχειρητικά ο ασθενής είχε καλή πορεία και άρχισε πλήρη δίαιτα την 6η μετεγχειρητική ημέρα. Μετά από τρίμηνο υπεβλήθη σε διάβαση του ανώτερου πεπτικού που ήταν φυσιολογική.

Χρόνια συστροφή του στομάχου

Η χρονία συστροφή του στομάχου παρατηρείται πιο συχνά από την οξεία κι έχει μία ποικίλουσα κλινική εικόνα. Ο ασθενής είχε συμπτώματα υποτροπιάζοντος ανώτερου κοιλιακού πόνου, ερυγών, πληρότητος και μπορούσε να διακρίνει μια μάζα. Αυτά τα επεισόδια συχνά παρατηρούνταν μετά από μεγάλα γεύματα και είχαν διαφορετική διάρκεια και τελικώς υπήρχε ανακούφιση. Ο ασθενής μπορεί να βρει ότι η ανακούφιση μπορεί να προέλθει από εμετό ή από αλλαγή της θέσης. Ακτινολογικά ευρήματα συστροφής είναι χαρακτηριστικά και συχνά συνυπάρχει διαφραγματοκήλη. Οι ακτινογραφίες μπορούν να δείχνουν διπλό υδραερικό επίπεδο στο αριστερό υποχόνδριο σε ορθία ακτινογραφία θώρακος ή κοιλιάς. Διάβαση του άνω πεπτικού συστήματος δείχνει το στομάχι ανεστραμμένο (Εικόνα 9).

Παρουσίαση περιστατικού

Γυναίκα 33 ετών εισήχθη στο νοσοκομείο με ιστορικό επαναλαμβανόμενων επεισοδίων ανώτερου κοιλιακού πόνου για 3 μήνες. Η ασθενής επίσης παρατήρησε μια μάζα στην κοιλιά της η οποία εξαφανιζόταν και τότε ο πόνος υφίετο. Η διαγνωστική προσπέλαση περιελάμβανε λαπαροσκόπηση με αρνητικά ευρήματα. Ακτινογραφία θώρακος έδειξε έλλειψη του αριστερού διαφράγματος (Εικόνα 10). Διάβαση του ανώτερου πεπτικού έδειξε ανεστραμμένο στομάχι με προδιάθεση για συστροφή. Η ασθενής υπεβλήθη σε λαπαροτομία. Η διερεύνηση έδειξε ένα μεγάλο χαλαρό ευκίνητο στομάχι στο αριστερό υποχόνδριο. Βρέθηκε μια σύμφυση που επεξετείνετο στο άνω τμήμα του στομάχου από το μείζον προς το έλασσον τόξο. Η σύμφυση κόπηκε. Ακολούθως έγινε πρόσθια γαστροπηξία με συρραφή του προσθίου τοιχώματος του στομάχου στο πρόσθιο κοιλιακό τοίχωμα. Μετεγχειρητικά η ασθενής εξήλθε του νοσοκομείου σε 1 εβδομάδα.

Βιβλιογραφία

  1. DALGAARD JB. Volvulus of the stomach case report and survey. Acta Chir Scand. 1952 May 15;103(2):131–153. [PubMed].
  2. Carter R, Brewer LA, 3rd, Hinshaw DB. Acute gastric volvulus. A study of 25 cases. Am J Surg. 1980 Jul;140(1):99– 106. [PubMed].
  3. Ziprkowski MN, Teele RL. Gastric volvulus in childhood. AJR Am J Roentgenol. 1979 Jun;132(6):921–925. [PubMed].
  4. BERANBAUM SL, GOTTLIEB C, LEFFERTS D. Gastric volvulus. III. Secondary gastric volvulus. Am J Roentgenol RadiumTher Nucl Med. 1954 Oct;72(4):625–638. [PubMed].
  5. Idowu J, Aitken DR, Georgeson KE. Gastric volvulus in the newborn. Arch Surg. 1980 Sep;115(9):1046–1049. [PubMed].