Mια πολύτιμη μέθοδος για τη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου
Δρ. Ηλίας Κ. Καραμπίνος, MD, FESC, Καρδιολόγος,
Ευρωκλινική Αθηνών, Ηχωκαρδιογραφικό Τμήμα
Εισαγωγή
Η δυναμική ηχωκαρδιογραφία εισήχθη στην κλινική πράξη κυρίως για τη διαχείριση ασθενών με στεφανιαία νόσο, μολονότι χρησιμοποιείται και σε ασθενείς με άλλες καρδιακές παθήσεις. Βασίζεται στην πρόκληση μυοκαρδιακής ισχαιμίας, διαταράσσοντας την ισορροπία του διπόλου «προσφορά οξυγόνου-απαιτήσεις» και προκαλώντας την έκλυση του ισχαιμικού καταρράκτη. Ανάλογα με το χρησιμοποιούμενο μηχανισμό εκλύσεως της ισχαιμίας, η δυναμική ηχωκαρδιογραφία διακρίνεται σε δυναμική ηχωκαρδιογραφία φορτίσεως και δυναμική ηχωκαρδιογραφία υποκλοπής. Κατά τη δυναμική ηχωκαρδιογραφία φορτίσεως αυξάνονται οι μυοκαρδιακές απαιτήσεις, ενώ κατά τη δυναμική ηχωκαρδιογραφία υποκλοπής διαταράσσεται η προσφορά οξυγόνου. Η δυναμική ηχωκαρδιογραφία φορτίσεως γίνεται είτε με άσκηση (σε κοιλιόμενο τάπητα ή ποδήλατο) είτε με χορήγηση δοβουταμίνης, ενώ η δυναμική ηχωκαρδιογραφία υποκλοπής διενεργείται με χορήγηση διπυριδαμόλης ή αδενοσίνης.
Διάγνωση στεφανιαίας νόσου
Η δυναμική ηχωκαρδιογραφία αποτελεί σημαντική εξέταση για την κατάδειξη ισχαιμίας του μυοκαρδίου και την τεκμηρίωση ύπαρξης στεφανιαίας νόσου σε ασθενείς χωρίς προηγούμενο ιστορικό. Χρησιμοποιείται για τη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου ως: α) αρχική εξέταση, β) μετά από δοκιμασία κόπωσης, γ) όταν η δοκιμασία κόπωσης δεν είναι εφικτή ή αντενδείκνυται. Ως αρχική εξέταση η δυναμική ηχωκαρδιογραφία χρησιμοποιείται μερικές φορές για τη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου σε ασθενείς που μπορούν να ασκηθούν και οι οποίοι θα μπορούσαν να υποβληθούν σε κλασική δοκιμασία κόπωσης. Είναι εκείνοι οι ασθενείς οι οποίοι έχουν ενδιάμεση πιθανότητα για νόσο πριν από την εξέταση (pretest probability) και οι οποίοι στο ΗΚΓ έχουν σύνδρομο προδιέγερσης Wolff -Parkinson-White ή πτώση του ST >1 χιλιοστό (ένεκα υπερτροφίας, λήψης δακτυλίτιδας, κ.λπ.). Βάσει των οδηγιών1 του 2002 από ACC/ AHA για τη διαχείριση ασθενών με σταθερή στηθάγχη οι ασθενείς αυτοί θα πρέπει να υποβάλλονται είτε σε δυναμική ηχωκαρδιογραφική μελέτη είτε σε σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου.
Μολονότι βάσει των ίδιων οδηγιών, ασθενείς με αποκλεισμό του αριστερού σκέλους ή βηματοδοτικό ρυθμό θα πρέπει να υποβάλλονται σε απεικονιστική μέθοδο ανίχνευσης ισχαιμίας η οποία να βασίζεται στην κατάδειξη της αιμάτωσης του μυοκαρδίου μετά από χορήγηση αδενοσίνης ή διπυριδαμόλης (σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου), εντούτοις υπάρχουν δεδομένα ότι και αυτοί οι ασθενείς μπορούν να υποβληθούν ευθύς εξαρχής σε δυναμική ηχωκαρδιογραφική μελέτη με εξαίρετα αποτελέσματα αναφορικά με την αξιοπιστία της μεθόδου. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η κλασική δοκιμασία κόπωσης φυσικά δεν χάνει την αξία της και θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις ασθενών οι οποίοι μπορούν να ασκηθούν1, ως πρώτη εξέταση διάγνωσης στεφανιαίας νόσου.
Επίσης, η δυναμική ηχωκαρδιογραφία όπως και οι άλλες εξετάσεις διάγνωσης στεφανιαίας νόσου (σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου, δοκιμασία κόπωσης), έχουν τη μεγαλύτερη αξιοπιστία και θα πρέπει να διενεργούνται σε ασθενείς με ενδιάμεση πιθανότητα στεφανιαίας νόσου πριν την εξέταση (10%-90%). Η πιθανότητα στεφανιαίας νόσου ενός ασθενούς πριν την εξέταση2 αξιολογείται βάσει του φύλου, της ηλικίας και του τύπου του πόνου-ενοχλήματος για τη διερεύνηση του οποίου διενεργείται η εξέταση. Σημειώνεται ότι η δυναμική ηχωκαρδιογραφία, όπως και οι άλλες μέθοδοι ανίχνευσης μυοκαρδιακής ισχαιμίας, δεν θα πρέπει να διενεργούνται σε ασυμπτωματικούς ασθενείς, όπου η πιθανότητα για ύπαρξη στεφανιαίας νόσου πριν την εξέταση είναι χαμηλή (55 ετών των οποίων η εργασία μπορεί να επηρεάσει τη δημόσια ασφάλεια (π.χ. οδηγοί μέσων μαζικής συγκοινωνίας) ή αν πρόκειται να αρχίσουν γυμναστήριο.
Ιδιαίτερη θέση στην καθ’ ημέρα κλινική πράξη έχει η δυναμική ηχωκαρδιογραφία σε ασθενείς με σημαντική παχυσαρκία όπου λόγω βάρους αποκλείονται και η δοκιμασία κόπωσης και το σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου. Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι κυλιόμενοι τάπητες και οι τράπεζες των γ-καμερών «αντέχουν» άτομα βάρους μέχρι 130 κιλά. Παχύσαρκοι ασθενείς με μεγαλύτερο βάρος μπορούν να υποβάλλονται σε δυναμική ηχωκαρδιογραφία με χορήγηση σκιαγραφικού παράγοντα για κατάδειξη των ενδοκαρδιακών ορίων, εφόσον το ακουστικό παράθυρο δεν είναι ικανοποιητκό.
Η δυναμική ηχωκαρδιογραφία διενεργείται πολλές φορές μετά από μια δοκιμασία κόπωσης. Αυτό συμβαίνει: α) όταν η δοκιμασία κόπωσης δεν είναι διαγνωστική ή είναι αμφίβολη, β) όταν δεν επιτυγχάνεται η προβλεπόμενη για την ηλικία του ασθενούς μεγίστη καρδιακή συχνότητα, γ) όταν κατά την κόπωση αναπαραχθεί το ενόχλημα του ασθενούς χωρίς όμως την παρουσία ΗΚΓ αλλοιώσεων και δ) επί καταστάσεων οι οποίες ελαττώνουν την αξιοπιστία της δοκιμασίας κόπωσης, όπως στις γυναίκες, επί υπερτάσεως, προϋπάρχουσων ΗΚΓ αλλοιώσεων, κ.λπ. όπου η κλινική υποψία για ύπαρξη στεφανιαίας νόσου παραμένει υψηλή. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πολλές φορές νεαρά άτομα υποβάλλονται σε δοκιμασία κόπωσης χωρίς να έχουν αντικειμενική ένδειξη ανίχνευσης ισχαιμίας (π.χ. για λόγους ελέγχου στα πλαίσια ιδιωτικής ασφάλισης, κ.λπ.). Στις περιπτώσεις αυτές μερικές φορές η εξέταση δίδεται ως «ύποπτη», κυρίως αν συνυπάρχει πρόπτωση μιτροειδούς ή και για άλλους λόγους και στη συνέχεια προτείνεται σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου.
Σε τέτοιες καταστάσεις η δυναμική ηχωκαρδιογραφία αποτελεί ιδανική λύση καθότι δεν θα πρέπει να λησμονούμε τον κίνδυνο από τη χρησιμοποιούμενη ακτινοβολία κατά το σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου, ιδίως σε νεαρά άτομα όπου το προσδόκιμο της ζωής είναι επαυξημένο. Το σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου αποτελεί μια αξιόπιστη και δοκιμασμένη μέθοδος και θα πρέπει να διενεργείται με τις ενδείξεις της, όμως η χρησιμοποιούμενη ακτινοβολία δεν είναι ευκαταφρόνητη. Για ένα σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου4 με θάλλιο-201, η αποδιδόμενη ακτινοβολία είναι περί τα 15-18 mSv, ενώ για ένα σπινθηρογράφημα με τεχνήτιο-99 m είναι περί τα 7-8 mSv. Συγκριτικά αναφέρεται ότι η ακτινοβολία την οποία δέχεται ένα άτομο κατά τη διάρκεια ενός έτους από το σύμπαν είναι 2-3 mSv, μια ακτινογραφία θώρακος αποδίδει 0.01 mSv, ενώ ένας δραστήριος επεμβατικός καρδιολόγος σε ένα μεγάλο Αιμοδυναμικό Κέντρο δέχεται επιπλέον κατά έτος 7 mSv. Όλα αυτά θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στην καθ’ ημέρα κλινική πράξη. Η δυναμική ηχωκαρδιογραφία χρησιμοποιείται πολλές φορές όταν η κλασική δοκιμασία κόπωσης δεν είναι εφικτή ή αντενδείκνυται.
Αυτό συμβαίνει συνήθως σε ασθενείς οι οποίοι δεν δύνανται να ασκηθούν ικανοποιητικά, λόγω ηλικίας, ορθοπεδικών ή νευρολογικών προβλημάτων, διαλείπουσας χωλότητας, χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, κ.λπ. Η κλασική δοκιμασία κόπωσης ενδεχομένως να αντενδείκνυται σε μερικούς ασθενείς οπότε μπορεί να εφαρμοσθεί δυναμική ηχωκαρδιογραφία με κάποιο πρωτόκολλο ανίχνευσης ισχαιμίας η οποία να βασίζεται στην κατάδειξη της αιμάτωσης του μυοκαρδίου μετά από χορήγηση αδενοσίνης ή διπυριδαμόλης. Βάσει των οδηγιών του 2002 από ACC/AHA για τη διαχείριση ασθενών με σταθερή στηθάγχη, οι ασθενείς αυτοί θα πρέπει να υποβάλλονται είτε σε δυναμική ηχωκαρδιογραφική μελέτη είτε σε σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου παρεκτός αν υπάρχει αποκλεισμός του αριστερού σκέλους ή βηματοδοτικός ρυθμός οπότε θα πρέπει να προτιμάται ανίχνευση ισχαιμίας η οποία να βασίζεται στην κατάδειξη της αιμάτωσης του μυοκαρδίου μετά από χορήγηση αδενοσίνης ή διπυριδαμόλης (σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου).
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μερικές φορές η δυναμική ηχωκαρδιογραφία καθίσταται θετική για ισχαιμία μυοκαρδίου, ενώ η στεφανιογραφία δεν αναδεικνύει σημαντική στένωση στεφανιαίου αγγείου. Στις περιπτώσεις αυτές η διάγνωση της μικροαγγειακής νόσου είναι πολύ πιθανή, είτε με είτε χωρίς υπερτροφία (σύνδρομο Χ, σακχαρώδης διαβήτης). Ο κλασικός «ισχαιμικός καταρράκτης δεν ισχύει στη νόσο των μικρών αγγείων. Αντίθετα, οι ΗΚΓφικές αλλοιώσεις και η στηθάγχη προηγούνται χρονικά των διαταραχών της πάχυνσης κατά την έκλυση ισχαιμίας κατά τη δυναμική ηχωκαρδιογραφία.
Περιορισμοί της Δυναμικής Ηχωκαρδιογραφίας
Καταστάσεις οι οποίες περιορίζουν τη χρήση της δυναμικής ηχωκαρδιογραφίας αποτελούν: καταστάσεις στις οποίες έχει αντένδειξη η μέθοδος, μεθοδολογικά προβλήματα σχετιζόμενα με την αξιοπιστία της μεθόδου, κλινικές καταστάσεις οι οποίες επηρεάζουν την ακρίβεια και την ασφάλεια αυτής.
Αντενδείξεις της δυναμικής ηχωκαρδιογραφίας
Η δυναμική ηχωκαρδιογραφία άσκησης έχει φυσικά τις ίδιες αντενδείξεις με την κλασική δοκιμασία κόπωσης.
Απόλυτες αντενδείξεις
Απόλυτες αντενδείξεις για τη δυναμική ηχωκαρδιογραφία με δοβουταμίνη αποτελούν:
- Οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου <2 p="">
- Ασταθής στηθάγχη μη σταθεροποιημένη κλινικά
- Σύμπλοκες κοιλιακές αρρυθμίες
- Σοβαρή στένωση αορτής
- Απορυθμισθείσα καρδιακή ανεπάρκεια
- Οξεία πνευμονική εμβολή
- Οξεία μυοκαρδίτιδα-περικαρδίτιδα
- Διαχωρισμός της αορτής.
Σχετικές αντενδείξεις
Σχετικές αντενδείξεις, όπου επιβάλλεται ιδιαίτερη προσοχή και σκεπτικισμός σχετικά με την αναγκαιότη τα και το διαγνωστικό όφελος που θα προκύψει από τη μελέτη, αποτελούν:
- Η νόσος του στελέχους
- Οι ηλεκτρολυτικές διαταραχές
- Ο υψηλού βαθμού κολποκοιλιακός αποκλεισμός (αποκλεισμός στο His ή περιφερικότερα)
- Σημαντική αρτηριακή υπέρταση.
Επιπροσθέτως, η ατροπίνη δεν θα πρέπει να χορηγείται σε ασθενείς με γλαύκωμα, σοβαρή υπερτροφία προστάτη και ίσως ασταθή καρωτιδική νόσο. Αντενδείξεις για τη δυναμική ηχωκαρδιογραφία με διπυριδαμόλη αποτελούν ο 2ου και 3ου κολποκοιλιακός αποκλεισμός, η χρονία αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η χαμηλή αρτηριακή πίεση και η ασταθής καρωτιδική νόσος. Αντιθέτως, η αδενοσίνη λόγω του χαμηλού χρόνου ημισείας ζωής δεν έχει απόλυτες αντενδείξεις.
Μεθοδολογικές επιδράσεις επί της ακρίβειας της μεθόδου
Ένα από τα μειονεκτήματα της μεθόδου αποτελεί πολλές φορές η απεικόνιση, όπου μερικοί ασθενείς μπορεί να έχουν κακό ακουστικό παράθυρο. Η χρήση, όμως, μορφομετατροπέων ευρείας ζώνης συχνοτήτων βελτίωσε σημαντικά την απεικόνιση. Επιπροσθέτως, η χρήση της 2ας αρμονικής καταδείχθηκε ότι βελτιώνει την απεικόνιση και το όφελος είναι μεγαλύτερο στα βασικά τμήματα του πλαγίου και του προσθίου τοιχώματος. Επίσης, με τη χρήση της 2ας αρμονικής αυξάνεται και η αξιοπιστία της μεθόδου, καθότι και το intraobserver και το interobserver variability βελτιώνονται σημαντικά. Τέλος, η χρήση των παραγόντων αντίθεσης έχει βελτιώσει σημαντικά την απεικόνιση των ενδοκαρδιακών ορίων και την ακρίβεια της μεθόδου34, ενώ από την Αμερικανική Ηχωκαρδιογραφική Εταιρεία35 έχουν λάβει ένδειξη για τη χρήση τους στην καθ’ ημέρα κλινική πράξη σε περιπτώσεις κακών ακουστικών παραθύρων.
Κλινικές καταστάσεις οι οποίες επηρεάζουν την ακρίβεια της μεθόδου
Διάφορες κλινικές καταστάσεις μπορούν να οδηγήσουν σε ψευδή αποτελέσματα, επηρεάζοντας την ακρίβεια της μεθόδου και αποτελώντας ένα περιορισμό για αυτήν. Ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα μπορούν να προκύψουν:
- Όταν η εξέταση είναι υπομεγίστη
- Όταν ο ασθενής λαμβάνει αντιστηθαγχική αγωγή
- Επί νόσου ενός αγγείου
- Επί μετρίου βαθμού στενώσεων (50%-75%)
- Επί νόσου της περισπωμένης αρτηρίας.
- Αντιθέτως, ψευδώς θετικά αποτελέσματα μπορούν να προκύψουν:
- Επί σπασμού σε μια μη σημαντική στένωση
- Επί ελαττώσεως της στεφανιαίας εφεδρείας ροής μιας μη σημαντικής στενώσεως
- Επί λανθάνουσας μυοκαρδιοπάθειας
- Επί σημαντικής ανεπάρκειας της αορτής
- Επί ιδιαιτέρως αυξημένης αρτηριακής πίεσης ή ταχυκαρδίας
- Επί διαταραχών της ηλεκτρικής διέγερσης, όπως επί αποκλεισμού του αριστερού σκέλους.
Κατά τη δική μας εμπειρία, η μέθοδος έχει ευαισθησία 65% σε νόσο 1 αγγείου, ενώ αν το αγγείο αυτό είναι η περισπωμένη η ευαισθησία είναι 65%, αν είναι η δεξιά είναι 75% και αν είναι ο πρόσθιος κατιόντας είναι 88%. Θα μπορούσε κανείς να συνοψίσει ότι καταστάσεις οι οποίες αυξάνουν την ευαισθησία της μεθόδου είναι το ιστορικό προηγουμένου εμφράγματος, η απουσία λήψεως φαρμάκων, στένωση επικαρδιακού αγγείου >75%, το σύμπλοκον της βλάβης, η πολυαγγγειακή νόσος, η νόσος του προσθίου κατιόντα και η παρουσία αγγειοσυσπαστικής στηθάγχης.
Ασφάλεια της δυναμικής ηχωκαρδιογραφίας
Η ασφάλεια της δυναμικής ηχωκαρδιογραφίας έχει τεκμηριωθεί σε διάφορες σειρές. Συγκεκριμένα, αναφορικά με τη χορήγηση δοβουταμίνης-ατροπίνης και στη σειρά του Picano44 και στη σειρά του Marwick45 δεν συνέβη κανένας θάνατος, ενώ τα μείζονα συμβάματα (οξύ έμφραγμα, κοιλιακή ταχυκαρδία) κυμάνθηκαν σε ποσοστά <0,5%. 46="" 9="" 3="" 024="" p="">
Ακόμη και σε ασθενείς με ενδοκρανιακό ανεύρυσμα, η δυναμική ηχωκαρδιογραφία είναι ασφαλής. Από μια ελληνική σειρά καταδείχθηκε ότι οι ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών μπορούν να υποβάλλονται σε δυναμική ηχωκαρδιογραφία χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Σε ένα ποσοστό 10% η χορήγηση δοβουταμίνης διακόπηκε στους ασθενείς αυτούς λόγω υπότασης, υπέρτασης ή κολπικής μαρμαρυγής. Σε ασθενείς με παρουσία θρόμβου εντός της αριστερής κοιλίας, η δυναμική ηχωκαρδιογραφία δεν αποκλείεται αρκεί ο θρόμβος να έχει ευρεία βάση, να είναι σταθερός, όχι πρόσφατος, ηλικίας τουλάχιστον 2 μηνών και ο ασθενής να είναι σε αντιπηκτική αγωγή με ακενοκουμαρόλη.
Συμπερασματικά, η δυναμική ηχωκαρδιογραφία αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για τη διαχείριση των ασθενών με στεφανιαία νόσο στην καθ’ ημέρα κλινική πράξη. Είναι μέθοδος εύχρηστη, γρήγορη, αξιόπιστη, επαναλήψιμη και κυρίως ασφαλής. Δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι θα πρέπει να εκτελείται με τις ενδείξεις της, χωρίς «υπεραπλουστεύσεις» σε όλους τους ασθενείς και δια «παν ερώτημα». Βεβαίως, έχει τους περιορισμούς της, οι οποίοι όμως είναι λίγοι και όχι σοβαροί.
Βιβλιογραφία
- «Ηχωκαρδιογραφία-DVD» Κρανίδης Α., Καραμπίνος Ηλίας, Εκδόσεις Πασχαλίδης 2008.
Ηλίας Καραμπίνος, Αναστάσιος Παπαδόπουλος, Ευαγγελία Καρβούνη, et al. Αξιοπιστία και Ασφάλεια της Δυναμικής - Ηχωκαρδιογραφίας Φορτίσεως με Δοβουταμίνη για την Ανίχνευση Ισχαιμίας - Βιωσιμότητος του Μυοκαρδίου: Εμπειρία από μια Σειρά 802 Διαδοχικών Μελετών. Ελλ. Καρδ. Επιθεώρηση 2004; 45(2):78-92.
- Fleischmann KE, Hunink MG, Kuntz KM, et al. Exercise echocardiography or exercise SPECT imaging? A meta-analysis of diagnostic test performance. JAMA. 1998;280(10):913-20.
- Picano E, Lattanzi, Orlandini A, et al. Stress echocardiography and the human factor: the importance of being expert. J Am Coll Cardiol. 1991;17(3):666-9.
- Marwick TH, Case C, Sawada S, et al. Prediction of mortality using dobutamine echocardiography. J Am Coll Cardiol. 2001 Mar 1;37(3):754-60.
- Sicari R, Pasanini E, Venneri L, et al. Stress echo results predict mortality: a large-scale multicenter prospective international study. J Am Coll Cardiol. 2003 19;41(4):589-95.