«ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ»: ΑΡΡΩΣΤΑΙΝΟΥΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ

«ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ»: ΑΡΡΩΣΤΑΙΝΟΥΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ

Σταθερά μείωση της νοσηρότητας παρατηρείται κάθε Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία  ετών των SOS ΙΑΤΡΩN - δεχόμαστε δηλαδή λιγότερες κλήσεις για κατ' οίκον επισκέψεις. Άρα, αρρωσταίνουμε λιγότερο το Σεπτέμβριο!

Με βάση αυτή την παρατήρηση ομάδα των SOS ΙΑΤΡΩΝ σε συνεργασία με το ΑΙΒΕ μελέτησαν την εποχικότητα της θνησιμότητας στις αναπτυγμένες χώρες του κόσμου.

Σε μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό Canadian Medical Association Journal (CMAJ) με τον τίτλο "Εποχικότητα της θνησιμότητας: το φαινόμενο Σεπτεμβρίου  στις μεσογειακές χώρες», βρέθηκε ότι στις μεσογειακές χώρες ο Σεπτέμβριος έχει τη χαμηλότερη μακράν θνησιμότητα από όλους τους άλλους μήνες.

Γιατί μειώνεται η  νοσηρότητα  κάθε Σεπτέμβριο;

Συντελούν :

  • οι διακοπές του Αυγούστου,
  • η έκθεση στον ήλιο με την ευεργετική δράση της βιταμίνης D,
  • η επιστροφή των παιδιών κοντά στους ηλικιωμένους γονείς τους καθώς και
  • η μη ύπαρξη επιδημιών σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς.

 

Σχήμα 1: Μηνιαία μεταβολή του ποσοστού θνησιμότητας σε σύγκριση με τον ετήσιο μέσο όρο θνησιμότητας, κατά τα τελευταία χρόνια, στις ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου και σε άλλες επιλεγμένες χώρες ανά τον κόσμο. Οι χώρες στο υπόμνημα κατατάσσονται ανάλογα με τον απόλυτο αριθμό των θανάτων που παρατηρήθηκαν μέσο όρο ανά ημέρα, κατά φθίνουσα σειρά.

Δείτε όλη τη μελέτη

Γεώργιος Θεοχάρης,
Παθολόγος,
Πρόεδρος SOS ΙΑΤΡΩΝ