ΤΑ ΟΦΕΛΗ (;) ΤΗΣ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ

οφέλη ψηφιοποίησης

«Η χρήση μιας εφαρμογής την ημέρα, τον γιατρό ...τον κάνει πέρα»

Καθημερινά, γιατροί και ασθενείς έρχονται αντιμέτωποι με θέματα ψηφιοποίησης που αφορούν στον τομέα της υγείας. Άυλη συνταγογράφηση,  τηλεϊατρική, ιατρικά συμβούλια μέσω τηλεδιάσκεψης, εφαρμογές στις «έξυπνες» τηλεφωνικές συσκευές, ψηφιακοί φάκελοι ασθενών, θάλαμοι νοσοκομείων εξοπλισμένοι με συστήματα multimedia, οικιακές συσκευές ενδοεπικοινωνίας ασθενών και φροντιστών. Η ψηφιοποίηση ευαγγελίζεται την αναβάθμιση της περίθαλψης και, γιατί όχι, την ανάκτηση του ανθρωπισμού των γιατρών, τον οποίο απώλεσαν υπό το βάρος της εξοικονόμησης πόρων στην υγεία.

Χρήση εφαρμογών υγείας στο κινητό τηλέφωνο 

Πώς μπορούμε όμως να αξιοποιήσουμε την ψηφιακή εποχή προς όφελος της προσωπικής μας υγείας καθημερινά;

Ο πιο διαδεδομένος και εύχρηστος τρόπος είναι η χρήση εφαρμογών υγείας στο κινητό τηλέφωνο. Οι κινητές εφαρμογές υγείας είναι διαθέσιμες για λήψη από όλους, έχουν φιλική διεπαφή και είναι προσανατολισμένες στον ασθενή, διευρύνοντας ουσιαστικά την εμπειρία του και δίνοντάς του τη δυνατότητα να αναλάβει ενεργό ρόλο και να εμπλακεί άμεσα στη διαδικασία φροντίδας της υγείας του, χωρίς να εγκαταλείπει την άνεση του σπιτιού του.

Ενδεικτικά αναφέρουμε την εφαρμογή Höra:

Höra: ένα application για να αξιολογήσετε προβλήματα ακοής μέσα σε 3 λεπτά

Για τη βελτίωση της πρόληψης και του ελέγχου των διαταραχών της ακοής, το Ίδρυμα Ακοής ανέπτυξε την εφαρμογή Höra, η οποία μετά από αξιολόγηση, έχει επικυρωθεί επιστημονικά στην αγγλική και τη γαλλική της έκδοση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από επαγγελματίες και το ευρύ κοινό, σε smartphones ή tablets, χρησιμοποιώντας κανονικά ή επαγγελματικά ακουστικά και επιτρέπει την αξιολόγηση του κεφαλαίου ακοή σε διάστημα λίγων μόνο λεπτών.

Σκοπός του είναι να αξιολογήσει την αντιλαμβανόμενη ομιλία σε θόρυβο, παρουσιάζοντας 23 σύνολα ήχου σε συνθήκες θορύβου, η ένταση των οποίων ποικίλλει ανάλογα με τις απαντήσεις του χρήστη. Καθώς πρόκειται για δοκιμή στάθμης θορύβου, πρέπει να εκτελείται σε ήσυχο αλλά όχι απόλυτα σιωπηλό χώρο, σε αντίθεση με την ακοομετρία, και απαιτεί προηγούμενη ρύθμιση της ανεκτής στάθμης ακρόασης από τον χρήστη.

Εφαρμογές υγείας στο κινητό τηλέφωνο - Προβλήματα και λύσεις 

Κλείνοντας, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι εφαρμογές επικεντρώνονται περισσότερο στην πρόληψη παρά στη θεραπεία, μειώνουν τα έξοδα και τις ανισότητες, προσφέρουν πράσινες και βιώσιμες λύσεις, και διευκολύνουν τους πάντες, επιτρέποντας στους μεν ιατρούς να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στην παροχή συμβουλών στους δε ασθενείς να λαμβάνουν καλύτερες υπηρεσίες

Αναφορικά με την εν γένει ψηφιοποίηση στον τομέα της υγείας είναι βέβαιο ότι μια ενιαία εθνική ηλεκτρονική καταγραφή των δεδομένων υγείας, προσβάσιμη σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και όχι μόνο, θα διευκολύνει την άσκηση της ιατρικής και θα αποτελέσει μια πολύτιμη δεξαμενή επιδημιολογικών ή κλινικών δεδομένων. Ωστόσο, είναι σημαντικό όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (ασθενείς, γιατροί, ασφαλιστές, ρυθμιστικές αρχές) να είναι σίγουροι ότι διασφαλίζεται η εμπιστευτικότητα των προσωπικών ιατρικών δεδομένων.

Βάσει των αποτελεσμάτων, ιατρικών ερευνών που διενεργήθηκαν σε χώρες της Ευρώπης, το 90% των ερωτηθέντων θεωρεί  ότι η διαδικασία ψηφιοποίησης του τομέα της υγείας θα πρέπει να επιταχυνθεί. Σημαντικό στοιχείο αποτελεί επίσης το γεγονός ότι πάνω από το 80% των ερωτηθέντων θα παραχωρούσε την άδεια χρήσης των προσωπικών ιατρικών του δεδομένων από γιατρούς και νοσοκομεία του δημόσιου τομέα. Ωστόσο, λίγοι εμφανίζονται πρόθυμοι να διαθέσουν τα δεδομένα αυτά στον ιδιωτικό τομέα, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την κρατική δημιουργία νομικής βάσης για την προαναφερθείσα διαδικασία. Ενδεχομένως το θέμα να ήταν καλό να τεθεί και σε δημόσια διαβούλευση.

 

Συντάκτρια: Βάλια Γριμπά

 

Πηγές:

  1. La revue du praticien, “Testez-vous sur l’altération de la fonction auditive”, publié le 17 décembre 2019
  2. La revue medical Suisse, “An app a day keeps the doctor away” – Gain de la digilisation, publié le 25 janvier 2023
  3. Lee Ventola, National Library of Medicine, PubMed Central, “Mobile Devices and Apps for Health Care Professionals: Uses and Benefits”, 5 May 2021