Όταν τα συμπτώματα του κορονοϊού εμμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, παρά την ύπαρξη αρνητικού PCR - Σύνδρομο LONG COVID
Τα τελευταία δύο χρόνια ήρθαμε αντιμέτωποι με νέες άγνωστες λέξεις, όπως «SARS-COV-2», «COVID-19» και θυμηθήκαμε ξεχασμένες, όπως «πανδημία», «επιδημιολογική επιτήρηση». Η πιο παράξενη από αυτές είναι το “Long COVID” μια κρυφή όψη της πανδημίας, που απ’ ό,τι φαίνεται απασχολεί και θα απασχολήσει τα επόμενα χρόνια τους γιατρούς, τα συστήματα υγείας και την κοινωνία συνολικά.
Τι είναι, όμως, το Long COVID;
Το “Long Covid” ή “Post Covid syndrome” αφορά σε άτομα που, θεωρητικά, έχουν «αναρρώσει» από την αρχική λοίμωξη με SARS-COV-2, αλλά ποτέ δεν επέστρεψαν στην πρότερη κατάσταση υγείας τους και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν εμμένοντα συμπτώματα, τα οποία δεν μπορούν να αποδοθούν σε άλλη πάθηση, για μήνες ή και χρόνια μετά την αρχική λοίμωξη, ανεξάρτητα από τη βαρύτητα της αρχικής νόσησης.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, υπολογίζει ότι περίπου 50 εκατομμύρια άτομα παλεύουν παγκοσμίως με αυτή τη νέα νόσο η οποία επηρεάζει την καθημερινότητα, τη λειτουργικότητα και την ποιότητα ζωής τους.
Παρά το γεγονός ότι αρχικά υπήρχε η βασική πληροφόρηση πως ο ιός προσβάλλει κυρίως ηλικιωμένους και περισσότερο όσους υποφέρουν από υποκείμενα νοσήματα, σύντομα έγινε αντιληπτό πως πολλά νέα σε ηλικία άτομα τα οποία είχαν νοσήσει ήπια με κορονοϊό δεν ανέρρωναν πλήρως εξακολουθούσαν να αντιμετωπίζουν συμπτώματα που ενέμεναν σε διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών (αρνητικό pcr δεν συνεπάγεται ίαση).
Συμπτώματα της Long COVID που δεν υποχωρούν
Εμμένοντα συμπτώματα εμφανίζονται συχνότερα σε νοσηλευόμενους ασθενείς, ωστόσο συμπτωματολογία που επηρεάζει την ποιότητα της ζωής των ασθενών μπορεί να εμφανίζεται και ασθενείς οι οποίοι δεν νοσηλεύθηκαν. Η νόσος COVID-19, πέραν του αναπνευστικού, μπορεί να προσβάλλει πολλά συστήματα, γεγονός που καθιστά αναγκαία τη συνεργασία διαφόρων ειδικοτήτων. Τα συμπτώματα μπορεί να επιμείνουν ως συνέχεια της αρχικής λοίμωξης ή να είναι εντελώς διαφορετικά.
Σε αυτά, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται συμπτώματα όπως
- αίσθημα κόπωσης
- δύσπνοια
- μυαλγία
- σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας
- δυσαυτονομία
- μη συντονισμός φώνησης
- βρόγχος φωνής
- δυσανεξία στην άσκηση, η οποία οφείλεται σε ελαττωματική χρήση του οξυγόνου από τους μυς.
Πώς αντιμετωπίζεται η νέα αυτή νόσος;
Για να υπάρξουν αποτελεσματικά φάρμακα, πρέπει να αποκωδικοποιηθούν με σαφήνεια οι παθογενετικοί μηχανισμοί του εν λόγω συνδρόμου ώστε να υπάρξει στοχευμένη θεραπεία. Υπάρχουν κάποια φάρμακα τα οποία βρίσκονται σε επίπεδο κλινικών δοκιμών ωστόσο υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που νόσησαν κατά το 1ο και 2ο κύμα της πανδημίας του COVID και ζουν ακόμα με τις μακροχρόνιες συνέπειες ιού.
Σε μια πρώτη προσέγγιση και μέχρι η επιστήμη να μας δώσει απαντήσεις και όπλα να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση χρειάζεται ευαισθητοποίηση του κοινού και του ιατρικού χώρου στη νέα νόσο και στις επιπτώσεις της, αναγνώριση του προβλήματος των ασθενών και εκπαίδευση των πασχόντων, ώστε να μάθουν να ζουν με τα ελλείματά τους αλλά και να τους δοθεί το δικαίωμα ασφαλιστικής κάλυψης των εξόδων. Επίσης, χρειάζεται καταγραφή τόσο της συνεχιζόμενης λοίμωξης και της χρονιότητας όσο και της οξείας λοίμωξης.
Οι μακροχρόνιες συνέπειες του COVID δεν είναι παρελθόν. Συμβαίνει τώρα και μας αφορά όλους.
**(Τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, υπάρχουν πολλά ιατρεία που ασχολούνται με το σύνδρομο Long-COVID. Στην Ελλάδα έχει δημιουργηθεί μια ομάδα ατόμων τα οποία πάσχουν από τις μακροχρόνιες συνέπειες του COVID-19, υπό το όνομα “Long Covid Greece”, η οποία ξεκίνησε ως μία ομάδα στο facebook.)