ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Σ.Μπάρμπας Παθολόγος

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη η προσυνεδριακή ημερίδα στη Θεσσαλονίκη «ΤΟ ΕΠΕΙΓΟΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, Ιατρική εκτός νοσοκομείου» που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας και Εξωνοσοκομειακής Ιατρικής (Ε.Ε.Ε.ΕΙ.) σε συνεργασία με τους SOS ΙΑΤΡΟΥΣ, στο ξενοδοχείο Daios, το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου.Το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Σ.Παπαβραμίδης, Καθηγητής Χειρουργικής Α.Π.Θ. και ο κ. Η.Καραπάντζος, Αμ.Επ. Καθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας Δ.Π.Θ.

Ο κ. Ν. Μπάτζιος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ι.Σ.Θ., κήρυξε την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, ευχαριστώντας τους διοργανωτές που επέλεξαν τη Θεσσαλονίκη για το ιατρικό συνέδριο δίνοντας την ευκαιρία σε Θεσσαλονικείς ιατρούς να παρουσιάσουν το επιστημονικό τους έργο στην πόλη τους.

Ο κ. Γ. Πέππας, Χειρουργός και Πρόεδρος της Ε.Ε.Ε.Ε.Ι., επεσήμανε την αποτελεσματικότητα και τα πλεονεκτήματα της ιατρικής εκτός νοσοκομείου λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, της τεχνολογικής εξέλιξης και της αύξησης του κόστους της νοσοκομειακής περίθαλψης.
Τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη να επανακτήσει η «Ιατρική κατ οίκον» την θέση που της αρμόζει στα μοντέρνα συστήματα υγειονομικής φροντίδας, ως λύση οικονομική (μόνο 9% των επειγόντων περιστατικών χρήζουν νοσηλείας στο νοσοκομείο) αλλά και πιο αποτελεσματική με βάση τις ανάγκες των πασχόντων.

Αξιοπρόσεκτα σημεία του συνεδρίου:

Επίσκεψη στο σπίτι, μια καταρχήν πράξη ευγενείας.

Οι κατ’ οίκον υπηρεσίες χρησιμοποιούνται συχνότερα από τους ηλικιωμένους, επειδή τις έχουν πιο πολύ ανάγκη, και θα αυξηθούν στο μέλλον λόγω της γήρανσης του πληθυσμού. Αν νομοθετούσαν οι υπερήλικες, η βάση του συστήματος υγείας θα ήταν οι επισκέψεις κατ’ οίκον, καθότι η μετακίνηση του γιατρού στο σπίτι του ασθενούς θα αποτελεί πάντα μια πράξη με υψηλό ανθρωπιστικό συμβολισμό και πρέπει να συντηρήσουμε και να προστατεύσουμε αυτή την απλή ευγένεια.
(Γιώργος Θεοχάρης, Παθολόγος και Πρόεδρος των SOS ΙΑΤΡΩΝ)

Το γιατί πέφτει ο ηλικιωμένος πολλές φορές είναι σημαντικότερο από την ίδια την πτώση.

Οι πτώσεις και η αστάθεια είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της τρίτης ηλικίας, τα δε 2/3 των θανατηφόρων τραυματισμών προέρχονται από πτώσεις. Το γιατί πέφτει ο ηλικιωμένος πολλές φορές είναι σημαντικότερο από την ίδια την πτώση. Η σωστή κλινική εξέταση στο σπίτι μετά από μία πτώση, ακόμα και χωρίς εμφανή τραυματισμό, μπορεί να αποκαλύψει υποκείμενα νοσήματα που δεν είχαν διαγνωσθεί και που μπορούν να αντιμετωπισθούν θεραπευτικά, ώστε να αποτραπούν και επόμενες πτώσεις, συνήθως σοβαρότερες για τον ασθενή. Οι πτώσεις ηλικιωμένων είναι μία από τις περιπτώσεις που η εξέταση του ασθενούς στον προσωπικό του περιβάλλον μπορεί να δώσει χρήσιμες πληροφορίες στο θεράποντα ιατρό, που δε θα μπορούσαν να είχαν συλλεχθεί σε χώρο ιατρείου ή νοσοκομείου.
(Νικόλαος Δανιηλίδης, SOS ορθοπαιδικός)

Η 4η ηλικία είναι γεγονός! Πώς μπορούν οι ηλικιωμένοι να διατηρήσουν ένα καλό επίπεδο υγείας κατ’οίκον;

Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής με οικογενειακή υποστήριξη αλλά και η δυνατότηταιατρικής φροντίδας στο σπίτι συντελούν στην παράταση του προσδόκιμου επιβίωσης με αξιοπρέπεια, στο δικό τους χώρο, ανάμεσα στα αγαπημένα τους πρόσωπα.
(Θεόδωρος Σπυρόπουλος, SOS παθολόγος)

Αντιμετωπίζονται σήμερα τα έλκη από κατάκλιση κατ΄οίκον;

Οι χειρουργοί καλούνται να θεραπεύσουν όλο και συχνότερα έλκη από κατάκλιση λόγω της αύξησης του γηριατρικού πληθυσμού. Η αντιμετώπιση αυτών των ασθενών συνήθως είναι χρονοβόρα και γι’ αυτό το λόγο, αν και μπορεί ν’ αρχίσει σε ένα νοσηλευτικό ίδρυμα, συνήθως ολοκληρώνεται στην οικία του ασθενούς. Οι καινούριες τεχνολογίες και οι νέες τεχνικές της χειρουργικής επιτρέπουν όχι μόνο την έναρξη αλλά και το πέρας της θεραπείας των ελκών από κατακλίσεις στο σπίτι του ασθενούς.
(Ιωάννης Πλιάκος, SOS Χειρουργός)

Παρατηρητήριο λοιμώξεων και στη Θεσσαλονίκη!

Ο μεγάλος αριθμός ασθενών που επισκέπτονται οι SOS ΙΑΤΡΟΙ καθημερινά, τους επιτρέπει να διατηρούν ένα Παρατηρητήριο που ερευνά την εμφάνιση και την εξέλιξη επιδημιών, λοιμώξεων και άλλων ασθενειών, καθώς και την αποτελεσματικότητα της αντιμετώπισης αυτών στο σπίτι.Το μοντέλο της κατ’ οίκον ιατρικής φροντίδας συνιστάται και στις επίσημες οδηγίες για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων γρίπης με στόχο την αποφυγή επιβάρυνσης των νοσοκομείων.
(Ελευθέριος Παπακωνσταντίνου, SOS Παθολόγος)

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε:
Μαρία Θεοχάρη: Τηλ. Κέντρο 1016, κινητό 693 60 64 550

Πρόγραμμα Ημερίδας "Επείγον στο σπίτι"

Sos Συνέδριο Ερωτήσεις-Συζήτηση
Θ.Λασπίδης ΩΡΛ
Λασπίδης - Ημερίδα
Ωριλάς Θ.Λασπίδης
Θ.Σπυρόπουλος Παθολόγος
Ημερίδα Θεσσαλονίκης - Το Επείγον στο Σπίτι, Πλιάκος
Ουσαντζόπουλος Ορθοπαιδικός
Ι.Ουσαντζόπουλος Ορθοπαιδικός
Ι.Πλιάκος Χειρουργός
Σ.Παπαβραμίδης Η.-Καραπάντζος
Ν.Δανιηλίδης - SOS Ιατροί
Ν.Δανιηλίδης Ορθοπαιδικός - SOS Ιατροί
Μιχαλόπουλος SOS Χειρουργος
Μιχαλόπουλος Χειρουργος
Συνέδριο ΕΕΕΕΙ Καθηγητές
Σ.Μπάρμπας Παθολόγος
SOS Παθολόγος
Παπαβραμίδης Καθηγητής χειρουργικής
E.Παπακωνσταντίνου Παθολόγος - SOS Ιατροί
Παπακωνσταντίνου Παθολόγος
E.Παπακωνσταντίνου Παθολόγος
SOS Ιατροί Ημερίδα
Α΄ Συνέδριο Επείγουσας & Εξωνοσοκομειακής Ιατρικής
Άποψη του Συνεδρίου ΕΕΕΕΙ
Απόψεις συνεδρίου
Απόψεις συνεδρίου
Ημερίδα Θεσσαλονίκης - Το Επείγον στο Σπίτι
Γ.-Θεοχάρης Πρόεδρος SOS ΙΑΤΡΩΝ
Γ.Πέππας Μ.Οικονόμου
Πρόεδρος ΕΕΕΕΙ
Πέππας Πρόεδρος ΕΕΕΕΙ
Πέππας χειρούργος
Καραπάντζος-Σ.-Παπαβραμίδης
Θ.Λασπίδης Ωριλάς
Καθηγητής Σ.Παπαβραμίδης
Καθηγητές Η.Καραπάντζος Σ.Παπαβραμίδης
Πλιάκος Χειρουργός