ΟΙ SOS ΙΑΤΡΟΙ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ

ΟΙ SOS ΙΑΤΡΟΙ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ

Ποιοι καλούνται συχνότερα από ηλικιωμένους ασθενείς για επισκέψεις κατ΄ οίκον; Οι παθολόγοι ή άλλες ειδικότητες;

Σε αυτό το ερώτημα έρχεται να απαντήσει η νέα μελέτη των SOS ΙΑΤΡΩΝ που παρουσιάστηκε χθες (12/11/12) στο 38ο Διεθνές Συνέδριο Παθολογίας στο Σαντιάγκο της Χιλής. Σε δείγμα 103,000 ασθενών που κάλεσαν ειδικευμένο ιατρό κατ’ οίκον, οι παθολόγοι επισκέφθηκαν λιγότερους ηλικιωμένους ασθενείς (άνω των 65 ετών) σε σχέση με τις άλλες ειδικότητες.

Ο κ. Γ. Θεοχάρης πρόεδρος των SOS ΙΑΤΡΩΝ δήλωσε ότι αυτό οφείλεται στα σύνθετα προβλήματα υγείας που εμφανίζουν οι ηλικιωμένοι, τα οποία χρήζουν εξειδικευμένης αντιμετώπισης από την αντίστοιχη ειδικότητα.
Παραδείγματος χάριν, οι ηλικιωμένοι με έλκη από κατακλίσεις ζητούν χειρουργούς, με οξέα ή χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα (αρρυθμίες) καρδιολόγους, ενώ στις κακώσεις χρειάζονται ορθοπεδικούς.

Οι διεγερτικοί ή ανήσυχοι ασθενείς έχουν την ανάγκη ψυχιάτρου, ενώ στα σύνθετα δερματολογικά απαιτείται επίσκεψη δερματολόγου.

Από την άλλη πλευρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παθολόγοι είναι πιο σοβαρά και χρειάζονται συχνότερα παραπομπή σε νοσοκομείο.

Παρουσίασαν ποιοτικές διαφορές τα δύο επιδημικά κύματα γρίπης των ετών 2011 και 2012;

Τα στοιχεία έδειξαν ότι δεν υπήρξε σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο επιδημικών κυμάτων γρίπης, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την έκβαση του ασθενούς, τη ζήτηση κατ’ οίκον επισκέψεων, τη χορηγηθείσα αγωγή αλλά και τα χαμηλά ποσοστά εισαγωγής σε νοσοκομείο.

Απλώς το 2012 οι ασθενείς ήταν μεγαλύτεροι σε ηλικία από τους νοσήσαντες το 2011 και γρήγορο διαγνωστικό τεστ ήταν πολύ πιο ευαίσθητο στη διάγνωση της γρίπης από αυτό του 2011 .