SOS ΙΑΤΡΟΙ: ΙΑΤΡΟΙ ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΙΡΟΥ ΚΑΙ… ΣΤΟΝ ΧΙΟΝΙΑ!

SOS ΙΑΤΡΟΙ: ΙΑΤΡΟΙ ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΙΡΟΥ ΚΑΙ… ΣΤΟΝ ΧΙΟΝΙΑ!

Επίκαιρη όσο ποτέ έγινε μέσα στον χιονιά η υπηρεσία των SOS ΙΑΤΡΩΝ, των γιατρών δηλαδή που παρέχουν υπηρεσίες κατ οίκον, εφημερεύοντας 24 ώρες το 24ωρο, Κυριακές και αργίες.

Άνθρωποι αποκλεισμένοι στα σπίτια τους, χωρίς καμία δυνατότητα μετακίνησης, βρήκαν στο τηλεφωνικό κέντρο 1016 την υποστήριξη στο πρόβλημα της υγείας τους.

Στο πρότυπο της διεθνούς οργάνωσης SOS MEDECINES της Γαλλίας, έτσι και οι SOS ΙΑΤΡΟΙ, συμβάλλουν ώστε οι μεγάλες πόλεις συστηματικά να γίνονται φιλικότερες, οι κάτοικοί της να μην αισθάνονται αβοήθητοι και δέσμιοι των διαδρόμων του νοσοκομείου, σε κάθε έκτακτο ιατρικό περιστατικό.

Οι SOS ΙΑΤΡΟΙ, πρώτα με την καθοδήγηση του συντονιστικού κέντρου που λειτουργεί συνεχώς, μεταβαίνουν στο σπίτι του ασθενούς κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες, όπως χιόνι, βροχές, καύσωνας, προκειμένου να παράσχουν τις υπηρεσίες τους. Αν χρειαστεί ο SOS ΙΑΤΡΟΣ επισκέπτεται τον ασθενή με πλήρη ιατρικό εξοπλισμό για την διεξαγωγή εξετάσεων στο σπίτι.

Μέσα από την καθημερινή τους επαφή με τους κατοίκους της Αττικής, οι SOS ΙΑΤΡΟΙ διαθέτουν και ένα πολύ σημαντικό υλικό στατιστικών στοιχείων για το πώς αρρωσταίνουν οι Αθηναίοι, καμπύλες που απεικονίζουν την εμφάνιση επιδημιών όπως η γρίπη, τα οποία παρουσιάζουν σε επιστημονικά συνέδρια.

Για μια ολόκληρη νύχτα, την εφημερία των SOS ΙΑΤΡΩΝ στο Παρίσι ακολούθησε μέσα στο αυτοκίνητο της οργάνωσης, ο γνωστός σκηνοθέτης Michael Moore.
Ο στόχος του ήταν, να προβάλλει ένα φιλικό μοντέλο αντιμετώπισης των ασθενών στο σπίτι, σε αντίθεση με το κορεσμένο ιατρικό σύστημα της Αμερικής. Η ταινία στην οποία περιελήφθη η σκηνή αυτή, λέγεται SICKO και βγήκε στις αίθουσες τον φετινό χειμώνα.

Όπως λοιπόν τον Αύγουστο στην έρημη Αθήνα οι SOS ΙΑΤΡΟΙ κινούνται στους άδειους δρόμους, βοηθώντας ιδιαίτερα τις ομάδες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, (π.χ. ηλικιωμένοι), έτσι και στις έκτακτες συνθήκες του χιονιά οι φάροι των οχημάτων των SOS ΙΑΤΡΩΝ αναβόσβηναν όλο το 24ωρο.

Ποιοι είναι οι SOS ΙΑΤΡΟΙ;

Η SOS Ιατροί αποτελεί την πρώτη ελληνική οργάνωση ελευθεροεπαγγελματιών ειδικευμένων ιατρών με αποκλειστικό αντικείμενο την παροχή κατ΄ οίκον ιατρικών υπηρεσιών 24 ώρες το 24ωρο. Ιδρύθηκε το 1993 κατά το πρότυπο των SOS Medecins στο Παρίσι, οι οποίοι έχουν εμπειρία 40 χρόνων εφημερίας στους γαλλικούς δρόμους.

Οι SOS Ιατροί υπηρετούν το μοντέλο της κατ’ οίκον νοσηλείας το οποίο ακολουθείται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, δίνοντας έμφαση στον περιορισμό άσκοπων εισαγωγών στο νοσοκομείο και στην ελαχιστοποίηση της ταλαιπωρίας του ασθενούς. Η κατ’ οίκον νοσηλεία αποτελεί έναν ταχέως διογκούμενο και αναπτυσσόμενο τομέα του συστήματος υγείας. Στην Αμερική η νοσοκομειακή περίθαλψη γνωρίζει μια κάμψη του 2% ετησίως, ενώ η κατ΄ οίκον νοσηλεία μια αύξηση της τάξης του 20% ετησίως.

Η SOS Ιατροί σήμερα απασχολεί 100 ιατρούς όλων των βασικών ειδικοτήτων: καρδιολόγους, παθολόγους, πνευμονολόγους, χειρουργούς, παιδίατρους, ορθοπεδικούς, ψυχιάτρους, νευρολόγους, γαστρεντερολόγους, ουρολόγους, παιδοχειρουργούς, αναισθησιολόγους, δερματολόγους, οφθαλμίατρους, Ω.Ρ.Λ., ενδοκρινολόγους και οδοντιάτρους.

Ο απαραίτητος ιατρικός εξοπλισμός, η τήρηση της ιατρικής δεοντολογίας, η συνεχής αξιολόγηση των προσφερομένων υπηρεσιών, και παράλληλα η συσσωρευμένη εμπειρία των SOS ιατρών στην κατ’ οίκον νοσηλεία και στην επείγουσα ιατρική, μέσω της συνεχούς επιμόρφωσης, είναι στοιχεία που βοηθούν στην αποφυγή της συχνά άσκοπης παραπομπής των ασθενών στο νοσοκομείο αλλά και στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή τους στο σπίτι.

H SOS Ιατροί, χάρη στο υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών της, έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των κατοίκων του Λεκανοπεδίου Αττικής. Το 1016 είναι το τηλέφωνο που έχουν καλέσει περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι όταν χρειάστηκαν ιατρό στο σπίτι. Σε έρευνα ικανοποίησης και αξιολόγησης υπηρεσιών που διεξήγαγε η SOS Ιατροί με την εταιρία ερευνών Explorer, το Δεκέμβριο 2007, προέκυψαν πολύ υψηλά επίπεδα ικανοποίησης «9 στους 10 κατοίκους δηλώνουν ικανοποιημένοι ή πολύ ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες των SOS Ιατρών».

Επιπλέον, η άμεση και γρήγορη πρόσβαση των SOS Ιατρών στο σπίτι των ασθενών που προσφέρουν τη σιγουριά της άμεσης ανταπόκρισης και βοήθειας είναι άλλο ένα στοιχείο που επιβεβαιώθηκε από την πρόσφατη έρευνα καθώς «8 στους 10 δηλώνουν ότι ο χρόνος που μεσολάβησε από την κλήση στο τηλεφωνικό κέντρο μέχρι την επίσκεψη του ιατρού ήταν λίγος ή πολύ λίγος».

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε:
SOS ΙΑΤΡΟΙ, κα Μαρία Θεοχάρη, τηλ. 210 82 11 739, 6936064550
Τηλεφωνικό Κέντρο: 1016
E-mail: [email protected]
url: sosiatroi.gr