ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ολοκληρώθηκε χθες η τριήμερη εκστρατεία προληπτικών εξετάσεων και ενημέρωσης πολιτών από τους SOS ΙΑΤΡΟΥΣ που υλοποιήθηκε 5 - 7 Μαΐου 2014 στα κοινωνικά ιατρεία του Δήμου Αθηναίων, του Δήμου Αμαρουσίου καθώς και στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Η Δράση Προληπτικής Ιατρικής σε υγιή πληθυσμό αποτελεί προσπάθεια των SOS ΙΑΤΡΩΝ να σταθούν δίπλα σε ανθρώπους που λόγω των δύσκολων συνθηκών παραμελούν την πρόληψη της υγείας τους.

Ο κ. Γ. Θεοχάρης , Πρόεδρος των SOS ΙΑΤΡΩΝ, δήλωσε ανάμεσα σε άλλα ότι: «Είναι η ελάχιστη προσπάθεια που μπορούμε να καταβάλλουμε στην κατεύθυνση της κοινωνικής μέριμνας και ευθύνης απέναντι στους συνανθρώπους μας» και τόνισε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Γ. Πατούλη, Πρόεδρο του ΙΣΑ και Δήμαρχο Αμαρουσίου για την ιδέα πραγματοποίησης της δράσης και τη στέγασής της σε άρτια οργανωμένο περιβάλλον, καθώς και τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Γ. Καμίνη για το αγκάλιασμα της προσπάθειας».

Περισσότερα από 350 άτομα ελέγχθηκαν και περισσότεροι από 40 εθελοντές γιατροί και νοσηλευτές έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι οι SOS ΙΑΤΡΟΙ είναι ομάδα «παντός καιρού».

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του τριημέρου πραγματοποιήθηκαν:

  • 91 μετρήσεις οστικής μάζας με εκτίμηση από SOS ορθοπεδικούς.

Το 19% των εξεταζόμενων γυναικών, ηλικίας 40-65, είχαν ένδειξη για οστεοπενία και το 10% για οστεοπόρωση που σημαίνει αυξημένη καταγματική επικινδυνότητα, για την οποία έλαβαν οδηγίες από τους ιατρούς.

  • 22 μετρήσεις καρδιαγγειακού κινδύνου και εκτίμηση από SOS καρδιολόγους.

Διαπιστώθηκε ότι ο αυξημένος καρδιαγγειακός κίνδυνος οφείλεται κατά κύριο λόγο στο κάπνισμα και στην υπερχοληστερολαιμία και λιγότερο στην αρρύθμιστη αρτηριακή πίεση. Το 50% των εξεταζομένων ηλικίας 40-60 ετών ήταν καπνιστές ή με παθολογικές τιμές χοληστερίνης, αν και ασυμπτωματικοί.
Οι προσωποποιημένες οδηγίες του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας και οι SOS καρδιολόγοι παρότρυναν τους εξετασθέντες σε διακοπή καπνίσματος και εξισορρόπηση της χοληστερίνης με άσκηση και διατροφή.

  • 94 έλεγχοι διαβήτη με ενημέρωση από SOS παθολόγους.

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων έχει ελεγχθεί και ενημερωθεί για τη νόσο, καθώς δεν εμφανίστηκαν ανησυχητικά αποτελέσματα σακχάρου και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης σε μη διαβητικό πληθυσμό.

  • 59 προληπτικά τεστ μνήμης από ψυχολόγο και εκτίμηση από SOS νευρολόγους ή ψυχίατρους.

Οι ειδικευμένοι γιατροί καθησύχασαν το 99% των υποβληθέντων στο τεστ μνήμης, αποσυσχετίζοντας τη διαταραχή μνήμης που παρουσίαζαν οι πολίτες λόγω άγχους- κόπωσης από την άνοια, ενώ 1% του εξεταζόμενου πληθυσμού εμφάνισαν προειδοποιητικά στοιχεία για τη νόσο Alzheimer, για τα οποία οι ασθενείς παραπέμφθηκαν σε περαιτέρω διερεύνηση.

Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους τους γιατρούς μας που συμμετείχαν στη δράση.

Τα κοινωνικά ιατρεία στελεχώθηκαν επίσης από νευροψυχολόγους της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών, από μέλη του Συλλόγου Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα» καθώς και από το επιστημονικό και ανθρώπινο δυναμικό των Δήμων και του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά για την συνεισφορά τους.

Ευχαριστούμε τέλος τους χορηγούς μας Novartis, Roche, Oxygenium, Menarini