ΝΕΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ

nees-ennoeies-stin-iatriki

Το νέο βιβλίο του Θεόδωρου Μουντοκαλάκη για τις νέες έννοιες της ιατρικής. Που σύντομα θα είναι κυρίαρχες. Ιατρική ακριβείας, εξατομικευμένη ιατρική και άλλες. Θα προσέθετα την αφηγηματική ιατρική και την ολοκληρωμένη ιατρική. Οι επίμονοι καθηγητές. Κάποτε τον βράβευσα για την ενασχόλησή του με αυτά τα θέματα. Για τον καθαρό του λόγο.

Περίληψη βιβλίου "ΝΕΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ"

«Δεν γνωρίζω το νόημα των μισών από αυτές τις μακρόσυρτες λέξεις και, επιπλέον, δεν πιστεύω να το γνωρίζεις ούτε εσύ».

Είναι μία φράση από την "Αλίκη στην Χώρα των Θαυμάτων" που ταιριάζει απόλυτα με τους νεολογισμούς που έχουν παρεισφρήσει  στην Ιατρική Ορολογία τα τελευταία χρόνια. Με βάση το αξίωμα ότι η κατανοητή γλώσσα είναι εντελώς απαραίτητη για την επικοινωνία και ότι η τέχνη της επικοινωνίας αποτελεί αναπόσπαστη ιδιότητα του ιατρικού έργου, στο βιβλίο αυτό επιχειρείται να διευκρινιστούν με όσο το δυνατόν απλούστερο τρόπο –και κατά συνέπεια, με μεγαλύτερη σαφήνεια– οι κυριότεροι από τους νεοφανείς όρους που συναντούμε όλο και πιο συχνά σήμερα σε ιατρικά κείμενα, ομιλίες και συζητήσεις –π.χ., «Εξατομικευμένη Ιατρική», «Ιατρική Ακριβείας», «Τεχνητή Νοημοσύνη», «Νανοϊατρική», αλλά και «ηλεκτρονική υγεία», «μεγάλα δεδομένα», «νανοτεχνολογία» «νανορομποτική» κ.ο.κ.– χωρίς να είναι πάντα βέβαιο ότι ακόμα και οι ίδιοι που τους χρησιμοποιούν γνωρίζουν επί της ουσίας το νόημά τους.

Γεώργιος Θεοχάρης

Πρόεδρος των SOS ΙΑΤΡΩΝ

Διαβάστε  για το βιβλίο του δασκάλου μας-καθηγητή Θεόδωρου Μουντοκαλάκη "Η νέα Ιατρική βασισμένη σε ενδείξεις και επικεντρωμένη στον άρρωστο".