SOS ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ

SOS ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ

SOS ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ

Κλείσε τώρα το Ραντεβού σου στο 1016 με Εξειδικευμένο Χειρουργό Διαβητικού Ποδιού!

Στο SOS ΚΕΝΤΡΟ ∆ΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ μπορείς να είσαι σίγουρος για τη βέλτιστη αντιμετώπιση του προβλήματος και την αποφυγή ακρωτηριασμού κάτω άκρου.  Για την έγκαιρη διάγνωση της αιμάτωσης του ποδιού αλλά και την αξιολόγηση της κατάστασης, οι SOS ΙΑΤΡΟΙ δημιουργήσαμε ένα εξειδικευμένο κέντρο θεραπείας και πρόληψης του διαβητικού ποδιού βασισμένο στα διεθνή επιστημονικά πρότυπα και παρέχουμε ολοκληρωμένες θεραπείες με εντυπωσιακά αποτελέσματα σε ασθενείς με διαβητικό πόδι και έλκη από κατακλίσεις.

Με τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης, και όταν η θεραπεία είναι απαραίτητη, είναι δυνατόν να μειωθεί ο αριθμός των ακρωτηριασμών σε πολύ μεγάλο βαθμό. Η έγκαιρη διάγνωση είναι η σημαντικότερη παράμετρος στη θεραπεία του διαβητικού ποδιού. Οι απεικονιστικές εξετάσεις  σε συνδυασμό με την κλινική εικόνα καθορίζουν την επιλογή της θεραπείας. Επίσης, η εκπαίδευση του ασθενή παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη των επιπλοκών.

SOS ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ:

Εξειδικευμένη Ομάδα Ιατρών Διαβητικού Ποδιού

Το SOS ΚΕΝΤΡΟ ∆ΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟ∆ΙΟΥ στελεχώνεται από μια άκρως εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα, η οποία μπορεί να παράσχει στον ασθενή πλήρη ιατρική και νοσηλευτική και διαγνωστική φροντίδα κατ’ οίκον. Συγκεκριμένα, ο ασθενής έχει στη διάθεσή του:

  • 15 ιατρικές ειδικότητες (Αγγειοχειρουργό, Διαβητολόγο, Νευρολόγο, Ορθοπεδικό, Μικροχειρουργό, Επεμβατικό Ακτινολόγο κ.ά.)
  • εξειδικευμένους νοσηλευτές
  • ιατρικά μηχανήματα προηγμένης τεχνολογίας για τη διενέργεια εξετάσεων

Ακολουθώντας τις κατευθυντήριες οδηγίες διεθνών ομάδων αντιμετώπισης των επιπλοκών που αφορούν στο διαβητικό πόδι όπως το International working Group on the Diabetic Foot, προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το διαβητικό έλκος ολιστικά μέσα από εξειδικευμένες ιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες, εξατομικευμένα, σε κάθε ασθενή.

Έχοντας στη διάθεσή μας γιατρούς 15 ειδικοτήτων προσπαθούμε να πετύχουμε τη βέλτιστη δυνατή θεραπεία του διαβητικού έλκους έχοντας ως βασικό στόχο την αποφυγή των ακρωτηριασμών. Οι παραπάνω δράσεις του κέντρου πλαισιώνονται από μια ομάδα νοσηλευτών, εξειδικευμένων στην αντιμετώπιση ελκών και τραυμάτων, που υποστηρίζουν την προσπάθεια του κέντρου, αναλαμβάνοντας την περιποίηση, την αλλαγή και την παρακολούθηση του τραύματος καθώς και την κατ’ οίκον νοσηλεία του ασθενούς.

Μέθοδοι Θεραπείας Διαβητικού Ποδιού:

Το πλήρες ατομικό ιστορικό, η φυσική εξέταση, ο έλεγχος της διαβητικής αγγειοπάθειας και νευροπάθειας, οι απλές ακτινογραφίες, η αξονική τομογραφία, η μαγνητική τομογραφία, το triplex των κάτω άκρων, η καλλιέργεια του τραύματος και ο αιματολογικός έλεγχος είναι μερικά από τα βασικά εργαλεία μας στην εκτίμηση του έλκους.

Ο θεράπων χειρουργός συντονίζει τη θεραπεία με τις ακόλουθες μεθόδους:

α) Αγγειοπλαστική, με τοποθέτηση stent με στόχο την πλήρη αποκατάσταση της βατότητας του αγγείου.

β) Χειρουργικό καθαρισμό, αναίμακτο ή μη.

γ) Αποφόρτιση του σημείου με εφαρμογή επιθεμάτων  και ειδικού συστήματος παπουτσιών.

δ) Αλλαγές τραυμάτων με τη συνδρομή έμπειρων νοσηλευτών, οι οποίοι μπορούν να εκπαιδεύσουν των φροντιστών του ασθενούς.

Τι είναι το "Διαβητικό Πόδι";

Ο Παγκόσμιος Οργανισμό Υγείας ορίζει ως «διαβητικό πόδι» το πόδι ασθενούς με σακχαρώδη διαβήτη όταν παρουσιάζει επιπλοκές όπως: εξέλκωση, λοίμωξη των ιστών, ή περιφερειακή νευροπάθεια ή διαβητική αρτηριοπάθεια.

Το διαβητικό πόδι είναι μια από τις σοβαρότερες επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη. Αποτελεί την συχνότερη αιτία νοσηλείας σε σχέση με τις υπόλοιπες επιπλοκές της νόσου. Κάθε διαβητικός ασθενής παρουσιάζει κίνδυνο ανάπτυξης διαβητικού έλκους περίπου 15% κατά την διάρκεια της ζωής του. Στην Ευρώπη κάθε χρόνο, περίπου το 2-5% των διαβητικών αναπτύσσουν έλκη κάτω άκρου, ενώ το ποσοστό των ακρωτηριασμών στον πληθυσμό των διαβητικών ανέρχεται σε 0.5-0.8% ετησίως.

Το διαβητικό πόδι οφείλεται σε νευροπάθεια, αγγειοπάθεια ή συνδυασμό των δύο και μπορεί να οδηγήσει σε ακρωτηριασμό του ποδιού. Οι διαβητικοί ασθενείς με νευροπάθεια στα κάτω άκρα δεν νιώθουν πόνο λόγω μειωμένης αισθητικότητας, με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε μικροτραυματισμούς που μπορεί να οδηγήσουν στη δημιουργία πληγών και εξελκώσεων. Η ελλιπής αιμάτωση των κάτω άκρων λόγω της αποφρακτικής αρτηριοπάθειας δυσκολεύει την επούλωση των ελκών και συμβάλλει στην περαιτέρω νέκρωση των ιστών. Η μόλυνση του τραύματος στις περιπτώσεις αυτές είναι πολύ συχνή και η εξέλιξή της μπορεί να είναι ραγδαία και να καταλήξει σε γάγγραινα και ακρωτηριασμό.

Ποια είναι τα Συμπτώματα του Διαβητικού Ποδιού;

  • Πρησμένο και ερεθισμένο πόδι
  • Κόκκινο και λείο πόδι
  • Πόδι με φουσκάλες ή κάλους
  • Ξηροδερμία
  • Μελανιασμένο πόδι ή  πόδι χωρίς χρώμα
  • Έλκος στο πόδι
  • Πόδι του οποίου πέφτουν οι τρίχες.

Μείωση Ακρωτηριασμών Διαβητικού Ποδιού

Χωρίς την έγκαιρη και πρέπουσα παρέμβαση, το έλκος μπορεί να επιδεινωθεί ραγδαία, οδηγώντας σε ακρωτηριασμό του προσβληθέντος άκρου. Υπολογίζεται ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, πραγματοποιείται ένας ακρωτηριασμός κάτω άκρου λόγω επιπλοκών του διαβήτη κάθε 20 δευτερόλεπτα!

Η σύγχρονη αντιμετώπιση για το διαβητικό πόδι δίνει έμφαση στη μείωση του ποσοστού των ακρωτηριασμών. Δυστυχώς στις αναπτυσσόμενες χώρες, ο ακρωτηριασμός λόγω διαβήτη είναι πολύ συχνός. Αρκετές αναπτυγμένες χώρες και οργανισμοί, όπως η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και η Διεθνής Ομοσπονδία του Διαβήτη, έχουν θέσει ως στόχο την μείωση του ποσοστού των ακρωτηριασμών έως 50%. Στρατηγική που περιλαμβάνει πρόληψη, εκπαίδευση των ασθενών και του προσωπικού, διεπιστημονική θεραπεία του έλκους και στενή παρακολούθηση μπορεί να μειώσει το ποσοστό των ακρωτηριασμών κατά 49-85%.

Τα αποτελέσματα των θεραπειών του SOS ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ είναι εντυπωσιακά και η ικανοποίηση των ασθενών μας μεγάλη.

 

Χρειάζεσαι συμβουλές από γιατρό;
Θέλεις επίσκεψη χειρουργού;
Κάλεσε τώρα 1016 για επίσκεψη χειρουργού στο σπίτι ή στο κοντινότερο SOS ιατρείο!