sos εγκεφαλικο

SOS ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ

sos εγκεφαλικο

SOS Εγκεφαλικό! Έχεις 4,5 ώρες ! Κάλεσε στο 1016, τους SOS ΙΑΤΡΟΥΣ

Ο χρόνος σώζει ζωές !

Ο χρόνος είναι ο πιο καθοριστικός παράγοντας στην αντιμετώπιση του εγκεφαλικού επεισοδίου. Κάθε δευτερόλεπτο που περνάει μετά την έναρξη του εγκεφαλικού επεισοδίου συνεπάγεται απώλεια εκατομμυρίων  εγκεφαλικών κυττάρων  και δισεκατομμυρίων  εγκεφαλικών συνάψεων, κάτι που σημαίνει ότι η καταλειπόμενη πιθανότητα μόνιμης αναπηρίας  του ασθενή αυξάνεται κάθε λεπτό.    Ο εγκέφαλος γερνάει κατά  περίπου 36 χρόνια αν συντελεστεί εκτεταμένη ισχαιμική βλάβη. Γι’ αυτό τον λόγο η άμεση έναρξη της αγωγής με σκοπό την αποκατάσταση της εγκεφαλικής αιματικής ροής είναι καθοριστική!

Συμπτώματα του εγκεφαλικού

Το εγκεφαλικό είναι ΕΠΕΙΓΟΝ. Τα πρώτα 60 λεπτά κρίνουν την υπόλοιπη ζωή των ασθενών γι' αυτό  η άμεση αναζήτηση ιατρικής φροντίδας κρίνεται ως ζωτικής σημασίας.  Σε περίπτωση υποψίας εγκεφαλικού ή ξαφνικής εμφάνισης των κάτωθι συμπτωμάτων  κάλεσε αμέσως 1016 και μίλησε με τον γιατρό του τηλεφωνικού κέντρου

  • Δυσκολία στην ομιλία
  • Μούδιασμα ή παράλυση (συνήθως στην μία πλευρά του σώματος στο χέρι ή στο πόδι)
  • Αδυναμία στη μισή πλευρά του προσώπου

Ανάλογα με το τμήμα του εγκεφάλου που προσβάλλεται παρατηρούνται  τα αντίστοιχα συμπτώματα, με κύριο χαρακτηριστικό την   αιφνίδια εμφάνιση τους. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι η αδυναμία ή το μούδιασμα σε πρόσωπο, χέρι ή πόδι, η  δυσκολία στην εκφορά του λόγου (αδυναμία επικοινωνίας με τον συνομιλητή ή πλήρης αφασία),   διαταραχή της όρασης ή  της ισορροπίας ή ξαφνικός πολύ δυνατός πονοκέφαλος.

Ειδικά οι ασθενείς που έχουν  υποστεί εγκεφαλικό προηγουμένως διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να υποστούν και δεύτερο. Οι ίδιοι και το περιβάλλον τους θα πρέπει να είναι σε θέση να  αναγνωρίζουν τα συμπτώματα και να αναζητήσουν αμέσως ιατρική βοήθεια .

Πώς επιτυγχάνεται η καλύτερη θεραπεία των ασθενών;

Η καλύτερη θεραπεία των ασθενών επιτυγχάνεται   σε μονάδες εγκεφαλικών επεισοδίων.  Μετά την επιβεβαίωση της κλινικής διάγνωσης μέσω απεικονιστικών ελέγχων  και τη διάκριση μεταξύ ισχαιμικού και αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου δύναται να επιχειρηθούν αφενός μεν θεραπευτικές ενέργειες και αφετέρου περαιτέρω έλεγχος για να προσδιοριστεί ακριβέστερα η αιτία του εγκεφαλικού.

Η θρομβόλυση είναι θεραπεία πρώτης γραμμής στο ισχαιμικό εγκεφαλικό. Η έναρξή της επιχειρείται μέσα σε 4,5 ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων, είναι δηλαδή  χρονοεξαρτώμενη. Όσο νωρίτερα χορηγείται η θρομβόλυση τόσο καλύτερα είναι τα αποτελέσματά της, με την πιθανότητα της μόνιμης αναπηρίας του ασθενούς να ελαχιστοποιείται.   Υπάρχουν συγκεκριμένες αντενδείξεις στην χορήγηση θρομβόλυσης. Σε ασθενείς με οξύ ισχαιμικό επεισόδιο που οφείλεται σε απόφραξη εγγύς μείζονος αρτηρίας μπορεί να επιχειρηθεί μηχανική θρομβεκτομή  με  χρήση κατάλληλου απεικονιστικού λογισμικού εντός 24ωρου.

Παράλληλα με τη χορήγηση ή μη θρομβόλυσης, επιχειρείται σταθεροποίηση του ασθενούς με έλεγχο της αρτηριακής του πίεσης, του καρδιακού ρυθμού, της γλυκόζης και άλλων βιοχημικών παραμέτρων αλλά και αξιολόγηση της συνολικής νευρολογικής κατάστασης (δυσκαταποσία, κινητικότητα κλπ.)

Τα χαρακτηριστικά του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου είναι τα ακόλουθα:

Οξεία έναρξη: τα εγκεφαλικά εκδηλώνονται απότομα και τα νευρολογικά ελλείματα εμφανίζονται αμέσως ή ενδεχομένως να εξελίσσονται μέσα σε δευτερόλεπτα ή λεπτά.

Διάρκεια των νευρολογικών ελλειμάτων: τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια προκαλούν νευρολογικά ελλείματα, τα οποία εμμένουν πέραν του 24ώρου. Όταν τα συμπτώματα και τα κλινικά σημεία υποχωρούν μέσα σε χρονικό διάστημα 30 λεπτών χρησιμοποιείται ο όρος παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο. Είναι σημαντικό τα συμπτώματα αυτά να αξιολογούνται και να διερευνώνται καθώς το 1/3 των ασθενών θα εμφανίσει μόνιμο εγκεφαλικό επεισόδιο εντός πενταετίας.

Εστιακά νευρολογικά συμπτώματα

Τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια εκδηλώνονται με εστιακά (δλδ εντοπισμένα) συμπτώματα και σημεία, τα οποία σχετίζονται άμεσα με την περιοχή του εγκεφάλου, η οποία έχει υποστεί βλάβη. Στα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια  η διακοπή της αιμάτωσης του αγγείου συνοδεύεται από νευρολογικά συμπτώματα της μη αιματούμενης πλέον περιοχής. Αντίθετα, συχνότατα τα αιμορραγικά εγκεφαλικά συνυπάρχουν με εστιακά νευρολογικά συμπτώματα και γενικότερα, συμπτώματα όπως κεφαλαλγία ή πτώση του επιπέδου συνείδησης.

Τα εγκεφαλικά επεισόδια θεωρούνται αγγειακά νοσήματα. Η υποκείμενη παθολογική διεργασία είναι ή ισχαιμική ή αιμορραγική μετά από αρτηριακή βλάβη. Περίπου το 80% των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων είναι ισχαιμικής αιτιολογίας και τα υπόλοιπα αιμορραγικής. Η διαφορική διάγνωση μεταξύ ισχαιμικού και αιμορραγικού επεισοδίου επιτυγχάνεται με τη λήψη ιστορικού, η διενέργεια κλινικής εξέτασης αλλά κυρίως με απεικονιστικό έλεγχο (αξονική και μαγνητική τομογραφία).

Οι βασικοί παθοφυσιολογικοί μηχανισμοί του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου είναι ο θρόμβος και εμβολισμός. Στα αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια η ενδοεγκεφαλική αιμορραγία, υπαραχνοειδής και υποσκληρίδια ή επισκληρίδια αιμορραγία.

Πηγή

Powers WJ, Rabinstein AA, Ackerson T, et al. Guidelines for the Early Management of Patients with Acute Ischemic Stroke: 2019 Update to the 2018 Guidelines for the Early Management of Acute Ischemic Stroke: A Guideline for Healthcare Professionals From the American Heart Association/American Stroke Association. Stroke 2019; 50:e344.

 

Χρειάζεσαι συμβουλές από γιατρό;
Κάλεσε τώρα 1016 για επίσκεψη νευρολόγου στο σπίτι ή στο κοντινότερο SOS ιατρείο!