προετοιμασία για εξετάσεις αίματος

ΤΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΥΡΩΝ

προετοιμασία για εξετάσεις αίματος

Η σωστή προετοιμασία για όλες τις εξετάσεις (αίματος, ούρων, ακτινογραφίες) προβληματίζει συχνά τον ασθενή την παραμονή. Ερωτήματα:

 • πρέπει να έχω φάει;
 • μέχρι τι ώρα πρέπει να έχω φάει το βράδυ;
 • πόσες ώρες θα πρέπει να έχω μείνει νηστικός;
 • μπορώ να πιω νερό και πόση ποσότητα;
 • να πάρω τα φάρμακά μου;
 • επιτρέπεται καφές ή γάλα το πρωί;
 • επιτρέπεται να έχω μασήσει τσίχλα;
 • να έχω πλυθεί πριν τις εξετάσεις ούρων;

Ο καθένας από εμάς και ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι, έχει υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις. Ωστόσο, αρκετές είναι οι φορές που δεν έχουμε κάνει τις απαραίτητες προετοιμασίες πριν από τις εξετάσεις και κατά συνέπεια τα αποτελέσματα που προκύπτουν να είναι πολλές φορές λανθασμένα.

Προετοιμασία για γενικές εξετάσεις και εξετάσεις ούρων

Όταν θέλουμε να κάνουμε γενική ή καλλιέργεια ούρων θα πρέπει να προμηθευτούμε από το φαρμακείο έναν ειδικό αποστειρωμένο ουροσυλλέκτη. Ειδικά όταν πρόκειται για καλλιέργεια ούρων θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι παρακάτω κανόνες: Ξυπνάμε το πρωί, πλενόμαστε τοπικά καλά (με νερό και σαπούνι) και ξεπλενόμαστε επιμελώς (αν είναι δυνατό με φυσιολογικό ορό). Έπειτα, θα πρέπει να αφήσουμε να πέσουν οι πρώτες σταγόνες των ούρων (τα πρώτα πρωινά ούρα) στη λεκάνη και αμέσως μετά συλλέγουμε τα υπόλοιπα στο ουροσυλλέκτη, τον οποίο ανοίγουμε την τελευταία στιγμή.  Στη συνέχεια θα κλείσουμε τον ουροσυλλέκτη και θα πάμε τα ούρα όσο το δυνατόν γρηγορότερα στον μικροβιολόγο, αν πρόκειται να αργήσουμε (πράγμα που πρέπει να αποφεύγουμε) θα πρέπει να τα φυλάξουμε σε δροσερό μέρος (π.χ. ψυγείο).

Στην περίπτωση που θέλουμε να πραγματοποιήσουμε εξετάσεις ούρων, θα πρέπει αρχικά να έχουμε προμηθευτεί έναν ειδικό αποστειρωμένο ουροσυλλέκτη από το φαρμακείο. Τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθούμε είναι τα εξής:

 • Ξυπνάμε το πρωί
 • Πλενόμαστε καλά τοπικά με σαπούνι και νερό
 • Ξεπλενόμαστε καλά με φυσιολογικό ορό αν είναι δυνατό
 • Αφήνουμε τα πρώτα πρωινά ούρα να τρέξουν στη λεκάνη και συγκεντρώνουμε αυτά του μέσου της ούρησης στον ουροσυλλέκτη, τον οποίο φροντίζουμε να ανοίξουμε την τελευταία στιγμή ώστε να μην έρθει άσκοπα σε επαφή με τον αέρα
 • Κλείνουμε το δοχείο και το μεταφέρουμε στο μικροβιολόγο το συντομότερο δυνατό
 • Δεν πρέπει να καθυστερήσουμε αλλά εάν δεν γίνεται αλλιώς, φυλάσσουμε το δοχείο σε κάποιο δροσερό μέρος όπως είναι το ψυγείο

Προετοιμασία για αιματολογικές εξετάσεις

Οι εξετάσεις αίματος θα πρέπει να λαμβάνουν χώρα το πρωί και να μην έχουμε φάει από το προηγούμενο βράδυ από τις 19.00 κι έπειτα. Γενικότερα η διατροφή μας κατά την προηγούμενη μέρα θα πρέπει να μην περιέχει πολλά λιπαρά, ιδιαίτερα εάν επιθυμούμε να ελέγξουμε τα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων. Εάν παίρνουμε συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή, ο γιατρός μας είναι εκείνος που θα καθορίσει εάν θα πρέπει να πάρουμε τα φάρμακά μας πριν πραγματοποιηθεί η αιμοληψία.

Προετοιμασία για απεικονιστικές εξετάσεις (ακτινογραφίες, υπέρηχοι, triplex κλπ.)

Δεν υπάρχουν κάποιες γενικές οδηγίες ως προς κάποια συγκεκριμένη προετοιμασία και ώρα πραγματοποίησή τους, ωστόσο καλό θα είναι πάντα να ζητάμε τις κατευθύνσεις του ιατρού μας.

Εξαίρεση αποτελούν οι 2 κάτωθι περιπτώσεις

Προετοιμασία για υπέρηχο άνω κοιλίας όπου ο εξεταζόμενος παραμένει νηστικός 5 – 6 ώρες πριν την εξέταση χωρίς να διακόπτει την   φαρμακευτική  αγωγή.

Προετοιμασία για υπέρηχο κάτω κοιλίας : Ο εξεταζόμενος μπορεί να φάει κανονικά αλλά μία ώρα πριν  την εξέταση  θα πρέπει να πιεί  4 – 5 ποτήρια νερό ώστε να έχει γεμάτη την κύστη του και να μην ουρήσει πριν την εξέταση.