SOS ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΘΡΑΝΙΑ

SOS ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΘΡΑΝΙΑ

SOS ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΘΡΑΝΙΑ

Επιτέλους ήρθε η ώρα της επιστροφής στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς και η ώρα να συναντηθούν οι μαθητές με τους συμμαθητές και φίλους τους. Μετά την καλοκαιρινή χαλαρότητα και ξεγνοιασιά παιδιών και γονέων μπαίνουμε, πλέον, όλοι σε πρόγραμμα και οργάνωση της ζωής μας για τους επόμενους μήνες πάντα με την απειλή του κορονοϊού COVID-19.

Τι πρέπει να προσέξουμε κατά την επιστροφή του παιδιού στο σχολείο σχετικά με τον κορονοϊό COVID 19   

1. Βοηθάμε το παιδί να μάθει να πλένει τακτικά τα χέρια του για 20 δευτερόλεπτα και να χρησιμοποιεί συχνά αντισηπτικό διάλυμα, κατά προτίμηση το δικό του.

2. Του εξηγούμε ότι δεν πρέπει να αγγίζουμε το στόμα, τα μάτια και τη μύτη μας, όπως και ότι φτερνιζόμαστε και βήχουμε μόνο στον αγκώνα ή σε χαρτομάντηλο.

3.  Μαθαίνουμε στο παιδί ότι θα πρέπει να φορά πάντα προστατευτική μάσκα προστασίας με όσον το δυνατόν μεγαλύτερη προστασία για COVID-19.

4. Προσπαθούμε να μάθουμε στο παιδί να κρατά τις απαραίτητες αποστάσεις και να αποφεύγει το συνωστισμό. Είναι αναγκαίο, να έχουμε εξηγήσει στο παιδί με απλό τρόπο, ήδη από το σπίτι, πόσο σημαντικό είναι κατά την περίοδο αυτή, να μην αγκαλιάζει τους φίλους του και να μην συνωστίζεται όταν περιμένει στη τουαλέτα ή στο κυλικείο. Γενικά, το παροτρύνουμε να ακολουθεί τις οδηγίες των δασκάλων και καθηγητών του σχετικά με τη τήρηση των αποστάσεων στη τάξη, τα διαλείμματα και τις σχολικές δραστηριότητες

5. Συμβουλεύουμε το παιδί μας ότι δεν πρέπει να ανταλλάζει τα δικά του αντικείμενα, όπως μολύβια, γόμες, στυλό με τους συμμαθητές του.

6. Καθημερινά, πριν φύγει το παιδί το πρωί για το σχολείο, το ελέγχουμε για τυχόν συμπτώματα ίωσης και το θερμομετρούμε. Σε περίπτωση που το παιδί μας εμφανίσει οποιοδήποτε σύμπτωμα ίωσης, τότε πρέπει να παραμείνει στο σπίτι και να επικοινωνήσουμε με το γιατρό. Ακολουθούμε πάντα τις οδηγίες του γιατρού, ο οποίος θα κρίνει την αναγκαιότητα ή μη, κλινικής εξέτασης είτε διενέργειας test (self , rapid ή pcr) .

7. Όταν επιστρέφει το παιδί από το σχολείο, πρέπει πάντα να πλένει τα χέρια του και να αλλάζει ρούχα. Γενικά, συνίσταται τα ρούχα να πλένονται μετά από κάθε χρήση.

Βασικές οδηγίες για τα παιδιά σχετικά με το σχολείο:

1. Προετοιμάζουμε τα παιδιά που για πρώτη φορά θα φύγουν από το οικογενειακό τους περιβάλλον σχετικά με τον ρόλο του σχολείου και του/της δασκάλου/ας κουβεντιάζοντας μαζί τους και εξηγώντας τους τα οφέλη που θα έχουν.
2. Η ημέρα μας πρέπει να αρχίζει λίγο πιο νωρίς, ώστε να έχουμε χρόνο μπροστά μας και το παιδί να προλάβει να πλυθεί, να ντυθεί χωρίς βιασύνη και να φάει πρωινό (γάλα, δημητριακά, φρυγανιές, μέλι, μαρμελάδα, φυσικό χυμό, τοστ, φρούτο)
3. Καλό είναι να φθάνει στο σχολείο πριν από το χτύπημα του κουδουνιού για να μην τρέχουν στον δρόμο παιδί και γονιός λαχανιασμένοι για να προφτάσουν.
4. Ενώ βρισκόμαστε καθ’ οδόν, εξηγούμε στο παιδί κάποιους κανόνες οδικής συμπεριφοράς.
5. Για το διάλειμμα φροντίζουμε να πάρει κάτι που έχουμε ετοιμάσει από το σπίτι (τοστ, μπάρα δημητριακών, φρούτα, κέικ, κουλούρι] και αποφεύγουμε να του δίνουμε χρήματα. Αν πρέπει να πάρει κάτι από το κυλικείο, αυτό χρειάζεται να είναι υγιεινό, χωρίς πολύ αλάτι και κεκορεσμένα λιπαρά. Στα περισσότερα, πλέον, κυλικεία αποφεύγονται αυτά τα προϊόντα.
6. Οι γονείς καλό θα ήταν να μάθουν στο παιδί να σέβεται τους/τις δασκάλους/ες τους, τους συμμαθητές/τριες τους και τις όποιες ιδιαιτερότητες τους, να προσέχει το σχολείο του, τα έπιπλα και όργανα που υπάρχουν εντός διατηρώντας, ταυτόχρονα, τον χώρο καθαρό.
7. Το ντύσιμο του παιδιού να είναι ανάλογο με την εποχή και τις καιρικές συνθήκες.
8. Στη σχολική τσάντα να είναι μόνο τα απαραίτητα για την ημέρα βιβλία και τετράδια. Η τσάντα στηρίζεται και στους δύο ώμους του παιδιού και δεν κρέμεται μόνο στον έναν.
9. Στο νηπιαγωγείο, στην Α' δημοτικού έως και την Δ' δημοτικού, στην Α γυμνασίου και την Α' λυκείου πρέπει να γίνει προληπτικός ιατρικός έλεγχος από τον παιδίατρο του κάθε παιδιού συμπληρώνοντας το ΑΔΥΜ (Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή).
10. Ελέγξτε το βιβλιάριο υγείας του παιδιού για τους εμβολιασμούς του και αν υπάρχουν κενά καλύψτε τα ΑΜΕΣΑ, για το καλό τόσο του παιδιού σας όσο και του κοινωνικού συνόλου.
11. Όταν ένα παιδί είναι άρρωστο πρέπει να μείνει στο σπίτι σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού ώστε να μην υπάρχει διασπορά στο υπόλοιπο σχολείο.

Σας εύχομαι καλή σχολική χρονιά, με επιτυχίες, δύναμη και υπομονή σε όλους τους… εμπλεκόμενους: παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικό προσωπικό!

Γεώργιος Γλυνός, SOS Παιδίατρος