children-sea

SOS ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΧΩΡΙΣ ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ

children-sea

Το καλοκαίρι είναι εδώ, μια εποχή διακοπών, ξεγνοιασιάς και παιχνιδιού στη θάλασσα ή στο βουνό. Κρύβει όμως και αρκετούς κινδύνους , που πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας.

ΘΑΛΑΣΣΑ

Καλοκαίρι και θάλασσα ταυτίζονται σε ένα πολύ υψηλό ποσοστό. Τη θάλασσα δεν τη φοβόμαστε, τη σεβόμαστε όμως πολύ και την προσέχουμε. Εάν ένα παιδί δε θέλει να μπει στο νερό, δεν το βάζουμε με το ζόρι (άλλο το μπανάκι του στο σπίτι του, άλλο το νερό στη θάλασσα, διαφορετικές συνθήκες). Δεν μπαίνουμε ποτέ στη θάλασσα μετά από φαγητό (μπάνιο 3 ώρες μετά από γεύμα). Τα παιδιά πρέπει να είναι στο νερό πάντα με τους γονείς τους ή κάποιον ενήλικα ή έστω να υπάρχει μια συνεχής και πολύ κοντινή επίβλεψη. Χρησιμοποιούμε τα βοηθητικά μέσα κολύμβησης, αλλά δεν αφήνουμε την ασφάλεια των παιδιών μας αποκλειστικά σε αυτά. Αποφεύγουμε το ωράριο 12.00-16.00, που η ηλιακή ακτινοβολία είναι πολύ έντονη, υπάρχει αυξημένη θερμοκρασία και κίνδυνοι θερμικών φαινομένων (ηλίαση, θερμοπληξία) ιδιαίτερα στα παιδιά. Πριν βάλουμε τα παιδιά στο αυτοκίνητο, ανοίγουμε πόρτες και παράθυρα, για να αεριστεί και να μειωθεί η θερμοκρασία, η οποία είναι πολύ αυξημένη σε σχέση με το περιβάλλον. Χρησιμοποιούμε ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ αντιηλιακό με φυσικά φίλτρα και κατάλληλο δείκτη προστασίας για την ηλικία του παιδιού, το οποίο ανανεώνουμε συχνά, ιδιαίτερα αν ξαναμπεί στη θάλασσα. Η σκίαση (δένδρο, ομπρέλα, τοίχος)ή η συννεφιά μειώνει σε μικρό βαθμό την ακτινοβολία, ενώ δεχόμαστε ακτινοβολία και εξ’ αντανακλάσεως. Αποφεύγουμε σημεία που επιδίδονται σε θαλάσσια σπορ. Εάν θελήσετε να ασχοληθείτε με κάποιο σπορ, θα πρέπει να το γνωρίζετε καλά και να σας παρέχουν όλες τις ασφάλειες και εγγυήσεις. Μη τους εμπιστεύεστε όλους, αρκετοί μπορεί απλά να εργάζονται ευκαιριακά ή εποχιακά. Τα παιδιά πρέπει να φορούν πέδιλα θαλάσσης, για να μην τραυματιστούν από κάποιο γυαλί, ξύλο, αιχμηρό πετραδάκι ή άλλο αντικείμενο, ενώ αποφεύγονται έτσι τυχόν μυκητιάσεις από την άμμο. Δεν κουβαλάμε μαζί μας ταπεράκια με φαγητό. Νερό ή χυμό, φρούτο ή κάποιο πολύ απλό σνακ μπορούμε να έχουμε. Μεγάλη προσοχή στις ΒΟΥΤΙΕΣ σε μικρό βάθος ή σε σημεία με πέτρες ή βράχια.

ΠΙΣΙΝΕΣ

Ό,τι αναφέρεται για την θάλασσα ισχύει εν πολλοίς και για τις πισίνες. Το θέμα επί πλέον είναι η σωστή συντήρηση, ο καθαρισμός και η απολύμανση της πισίνας και του νερού. ΠΟΤΕ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΙΣΙΝΑ. Τα βρεγμένα πλακάκια γύρω από την πισίνα γλιστράνε επικίνδυνα με γυμνά πόδια.

ΛΙΜΝΕΣ ή ΠΟΤΑΜΙΑ

Μπορεί να γίνουν πολύ επικίνδυνα, για όσους δε γνωρίζουν γενικά ή δε γνωρίζουν την περιοχή και το σημείο. Ίσως να βαθαίνουν ξαφνικά ή να δημιουργούνται απότομα ρεύματα και ροές σε κάποια σημεία.

ΕΝΤΟΜΑ

Μέλισσες, σφήκες και άλλα έντομα μπορεί να γίνουν επικίνδυνα, ειδικά σε άτομα που είναι αλλεργικά στο τσίμπημα τους. Αποφεύγουμε έντονες μυρωδιές ευχάριστες (αρώματα, κολόνιες, κ.λπ.) ή δυσάρεστες (ιδρώτας, κ.λπ.). Δε φοράμε εμείς ή τα παιδιά μας ρούχα με έντονα χρώματα. Τα αλλεργικά άτομα καλό είναι να φορούν ρούχα ,που να κρύβουν μεγάλο μέρος του σώματος. Υπ΄ όψιν ότι τα έντομα γίνονται πιο επιθετικά τις μεσημεριανές ώρες . Μετά από τσίμπημα χρησιμοποιούμε αλοιφή ,που περιέχει αμμωνία, αντιισταμινικό ή κορτιζόνη και προσφεύγουμε σε ιατρική βοήθεια.

ΤΣΟΥΧΤΡΕΣ—ΜΕΔΟΥΣΕΣ

Εάν διαπιστώσουμε ότι στη θάλασσα υπάρχουν τσούχτρες-μέδουσες, δεν μπαίνουμε στο νερό, ιδιαίτερα τα αλλεργικά άτομα. Εάν δεχθούμε τσίμπημα, ρίχνουμε θαλασσινό νερό, ΟΧΙ ΓΛΥΚΟ νερό. Ότι έχει απομείνει στο σώμα, το απομακρύνουμε με κάποιο αντικείμενο και ΟΧΙ με τα χέρια μας. Βάζουμε αμέσως κρέμα που περιέχει αμμωνία, π.χ. crilen after nip, κορτιζονούχα ή αντιισταμινική και ζητάμε ιατρική βοήθεια.

ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΠΕΠΤΙΚΟΥ

Ιογενείς ή μικροβιακές γαστρεντερίτιδες είναι αρκετά συχνές την καλοκαιρινή περίοδο. Κακή συντήρηση τροφίμων, ακατάλληλα τρόφιμα, αλλοιωμένα, κακώς μαγειρεμένα ή κακοψημένα, εκτεθειμένα στο περιβάλλον χωρίς προστατευτικά καλύμματα, εκτός ψυγείου, κακή ποιότητα νερού ή προβλήματα στην ύδρευση-αποχέτευση και διάφορες ιώσεις.

ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ–ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ–ΠΝΙΓΜΟΙ

Αρκετά συχνά το καλοκαίρι. Η ανέμελη συμπεριφορά, το παιχνίδι στην ύπαιθρο (ιδιαίτερα για παιδιά των πόλεων, που είναι σχετικά αμάθητα σε ανοιχτούς χώρους), ο ελαφρύτερος ρουχισμός, παιχνίδι με ποδήλατο ή η χρήση μηχανών από εφήβους, οι οδικές μετακινήσεις χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (ζώνες, κράνος, ταχύτητα, αντικανονικές προσπεράσεις, χρήση αλκοόλ) ,φάρμακα, δηλητήρια, καπνός, ουσίες, αλκοόλ, πτώσεις ή χτυπήματα, ατυχήματα στη θάλασσα ή στην πισίνα.

ΑΞΕΣΟΥΑΡ ΚΑΠΕΛΟ, ΓΥΑΛΙΑ ΗΛΙΟΥ, ΑΝΤΙΗΛΙΑΚΟ, ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

(κορτιζόνη, αντιισταμινικά, αναλγητικά-αντιπυρετικά, ηλεκτρολύτες, κρέμες εντομοαπωθητικές, κρέμες μετά από τσίμπημα εντόμου ή τσούχτρας ή φυτών π.χ. τσουκνίδα, αντισηπτικό, γάζες, τσιρότα). Άτομα με ιστορικό αλλεργίας, κνίδωση, αγγειοοίδημα απαραίτητα πρέπει να έχουν μαζί τους αδρεναλίνη σε προγεμισμένη σύριγγα για παιδιά και ενηλίκους (Αnapen). Φάρμακα που χορηγούνται συχνά π.χ. βρογχοδιασταλτικά πρέπει να συνοδεύουν τις μετακινήσεις του παιδιού. Απαραίτητο, επίσης, είναι και το ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ στα ταξίδια του.

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ

Θα πρέπει να γίνονται κανονικά οι εμβολιασμοί του παιδιού, σύμφωνα με το εμβολιαστικό του πρόγραμμα και ιδιαίτερα αυτό, που περιέχει και καλύπτει για τον τέτανο. Τα τηλέφωνα ανάγκης της περιοχής των διακοπών σας πρέπει να τα γνωρίζετε και ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ μαζί σας το τηλέφωνο του/της παιδιάτρου σας.

Σας ευχόμαστε καλό καλοκαίρι και χαρούμενες, ξέγνοιαστες διακοπές!

ΓΙΩΡΓΟΣ Δ. ΓΛΥΝΟΣ
SOS ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ