Δίπλα σας και στις γιορτές!
Οι SOS ΙΑΤΡΟΙ βρίσκονται στο πλευρό σας κι αυτά τα Χριστούγεννα έχοντας στη φαρέτρα τους πολύτιμα βέλη.
Έτοιμοι να σας συνδράμουν 24 ώρες το 24ωρο, χωρίς μετακινήσεις και ταλαιπωρία, μέσα στο ίδιο σας το σπίτι, απομακρύνοντας τα σύννεφα που μπορούν να σας χαλάσουν τις γιορτινές ημέρες.
Η γρίπη κάνει γιορτή τις γιορτές...
Ένα από αυτά είναι η γρίπη, η οποία λόγω του συγχρωτισμού των ατόμων και της συγκέντρωσης σε κλειστούς χώρους τη συγκεκριμένη περίοδο, έχει μεν μικρότερη διάρκεια αλλά προσβάλλει μεγαλύτερο αριθμό ατόμων σε σχέση με την υπόλοιπη χρονιά.
- Συχνό πλύσιμο χεριών,
- καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων,
- μια πλούσια σε λαχανικά και φρούτα διατροφή και
- χρήση χαρτομάντηλων σε δημόσιους χώρους εάν τύχει να βήξετε ή να φτερνιστείτε
είναι οι βασικές συμβουλές των SOS ΙΑΤΡΩΝ προκειμένου να προφυλαχτείτε από τη γρίπη.
...μαζί με τον πανικό!
Όμως, εκτός από την γρίπη, ένα ακόμη σύννεφο που σκιάζει τις ημέρες των Χριστουγέννων αποτελεί και ο πανικός των ηλικιωμένων, ο οποίος αυξάνεται σημαντικά κατά τις γιορτές, λόγω της μοναξιάς, της ανασφάλειας και της προκαλούμενης μελαγχολίας.
Ο πανικός και το άγχος της εγκατάλειψης άλλοτε παρουσιάζονται ως σύμπτωμα κι άλλοτε ως αίτιο για την εμφάνιση παθολογικών καταστάσεων που χρειάζονται επείγουσα αντιμετώπιση στο σπίτι, όπως δύσπνοια, ταχυκαρδία, λιποθυμικό επεισόδιο και τραυματισμοί.
Μερικές απλές ενέργειες από τους νεώτερους προς τους ηλικιωμένους συγγενείς τους, όπως το:
- να αφήνουν μια ολοκληρωμένη λίστα με τα φάρμακα που παίρνουν
- να ενημερώνουν το φιλικό ή γειτονικό περιβάλλον για την πιθανή απουσία τους
- να επικοινωνούν συχνά μαζί τους
- να αφήνουν τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης σε εμφανές κι εύκολα προσβάσιμο σημείο
- να τοποθετούν κοντά τους μια φορητή τηλεφωνική συσκευή
ενισχύουν το αίσθημα σιγουριάς και μειώνουν τα αρνητικά αισθήματα της ανασφάλειας και του φόβου που γεννώνται συχνά στην τρίτη ηλικία.
Καλό θα ήταν να γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε τα πρώτα λεπτά του συμβάντος.
Εάν πρόκειται για
- λιποθυμικό επεισόδιο: μην μετακινείτε τον ασθενή και σηκώστε τα πόδια του ψηλά, πάνω από το ύψος του κεφαλιού. Απελευθερώστε τα ρούχα που μπορεί να σφίγγουν.
- τραυματισμός: καθαρίστε το τραύμα με άφθονο τρεχούμενο νερό. Με ψυχραιμία δείτε από πού βγαίνει το αίμα και πιέστε με καθαρή πετσέτα και πάγο. Αν το κόψιμο είναι βαθύ και η αιμορραγία επιμένει επικοινωνήστε με ιατρό.
- υψηλό πυρετό: τοποθετείστε κομπρέσες στο μέτωπο με κρύο νερό και χορηγείστε πολλά υγρά (νερό, τσάι, πορτοκαλάδα) για να αποφευχθεί η αφυδάτωση. Δώστε απλά αντιπυρετικά και αν χρειαστεί κάντε ένα χλιαρό μπάνιο
- αιμορραγία από τη μύτη: ξαπλώστε και πιέστε ανάμεσα από τα φρύδια τη ράχη της μύτης. Αν η αιμορραγία επιμένει τοποθετείστε πάγο στη ρίζα της μύτης. Αν ξεπεράσει τα 10-15 λεπτά επικοινωνήστε με ιατρό.
- ατύχημα – πτώση: αν υπάρχει υποψία κατάγματος από πέσιμο μην μετακινείστε τον ασθενή από εκεί που βρίσκεται και απλώς βολέψτε τον με μαξιλάρια μέχρι να έρθει ο ιατρός
- εμετό – διάρροια: δώστε υγρά, γιατί ο κίνδυνος αφυδάτωσης είναι μεγάλος (νερό, τσάι, κόκα-κόλα αραιωμένη με νερό – απαγορεύονται γάλα, πορτοκαλάδα, λεμονάδα, καφές). Εφόσον τα συμπτώματα υποχωρήσουν, δώστε ελαφριά τροφή, διαφορετικά καλέστε ιατρό.
Μην ξεχάσετε να απολαύσετε την περίοδο των γιορτών και να είστε σίγουροι πως, ό,τι κι αν προκύψει, αντιμετωπίζεται.