ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΟΛΕΜΟΣ

ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΟΛΕΜΟΣ

ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΟΛΕΜΟΣ

"Γίνεται πόλεμος ανάμεσα στον πλούσιο και το φτωχό, πόλεμος ανάμεσα στον άνδρα και τη γυναίκα. Γίνεται πόλεμος ανάμεσα στην αριστερά και στη δεξιά, πόλεμος ανάμεσα στο μαύρο και στο λευκό, πόλεμος ανάμεσα στα μονά και στα ζυγά. Γίνεται πόλεμος ανάμεσα σ’ αυτούς που λένε «γίνεται πόλεμος» και σ’ εκείνους που λένε «δεν γίνεται»."

Leonard Cohen

Γίνεται πόλεμος μεταξύ των γιατρών του ΙΚΑ και των άλλων γιατρών, γίνεται πόλεμος των γιατρών του ΕΣΥ και των άλλων γιατρών, των πανεπιστημιακών και των μη πανεπιστημιακών, των ιδιωτών και των μη ιδιωτών, των δεξιών γιατρών και των αριστερών γιατρών. Γίνεται κι ένας πόλεμος, αν και πολλοί λένε ότι δε γίνεται ένας πόλεμος μεταξύ των διαγνωστών και των θεραπευτών γιατρών:

«Η επιλογή του να είσαι γιατρός δεν σημαίνει να επιλέξεις ανάμεσα σε διαφορετικές ειδικότητες ή τρόπους άσκησης του επαγγέλματος, αλλά πρώτα απ’ όλα ανάμεσα σε δύο νοοτροπίες, δύο διαφορετικές θέσεις. Αυτής του «Γιατρού» και εκείνης του θεραπευτή. Είμαστε περισσότερο γιατροί παρά θεραπευτές. Γιατί είναι πιο άνετο, προσδίδει μεγαλύτερη ικανοποίηση, ακούγεται καλύτερα στα πάρτι και τα δείπνα, δημιουργεί καλύτερη εικόνα.

Ο γιατρός «γνωρίζει» και η γνώση υπερισχύει παντός άλλου. Ο θεραπευτής προσπαθεί πρώτα απ’ όλα να καταπραΰνει τον πόνο. Ο γιατρός αναμένει οι ασθενείς και τα συμπτώματα να ταιριάζουν με τους αναλυτικούς πίνακες που του έχουν εντυπωθεί στο μυαλό από το πανεπιστήμιο ο θεραπευτής κάνει ό,τι μπορεί (αμφισβητώντας τις ισχνές βεβαιότητες του) για να κατανοήσει έστω και κατ’ ελάχιστον τι συμβαίνει στους ανθρώπους. Ο γιατρός επιτάσσει. Ο θεραπευτής περιποιείται. Ο γιατρός καλλιεργεί το λόγο και την εξουσία. Ο θεραπευτής αφυπνίζει. Όσο για τον ασθενή, είτε με τον ένα είτε με τον άλλο, έτσι κι αλλιώς θα πεθάνει. Αλλά με ποιον τρόπο;»

Το άνω κείμενο είναι κείμενο το Γάλλου γιατρού, Mαρτέν Βενκλέρ, και είναι απόσπασμα από το εξαιρετικό βιβλίο του «Η ασθένεια του Σαξ», που έγινε κινηματογραφική ταινία. Περισσότερες πληροφορίες στο site martinwinckler.com.

Γιώργος Θεοχάρης
Παθολόγος-SOS Ιατρός
Πρόεδρος SOS ΙΑΤΡΩΝ