ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ EBOLA - ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ EBOLA - ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ EBOLA - ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Τι είναι ο αιμορραγικός πυρετός EBOLA;

Ο αιμορραγικός πυρετός Ebola είναι μια σπάνια, σοβαρή, συχνά θανατηφόρα ιογενής λοίμωξη.
Η νόσος προσβάλλει ανθρώπους αλλά και πρωτεύονται θηλαστικά (πχ πιθήκους, γορίλες, χιμπατζήδες).
Ο ιός εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1976, σε ένα χωριό κοντά στον ποταμό Ebola στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και συγχρόνως στο Σουδάν.
Η προέλευση του ιού είναι άγνωστη, ωστόσο αποθήκη του ιού στη φύση θεωρούνται ορισμένα είδη φρουτοφάγων νυχτερίδων που ενδημούν στην Αφρική.

Πώς μεταδίδεται;

Ο ιός Ebola μεταδίδεται από άτομο σε άτομο, με την άμεση επαφή (μέσω αμυχών του δέρματος ή βλεννογόνων) με αίμα, εκκρίσεις, όργανα, ιστούς ή άλλα σωματικά υγρά (πχ σάλιο, ούρα, κόπρανα, σπέρμα κτλ) μολυσμένων ατόμων, νεκρών ή ζωντανών, καθώς και με την έμμεση επαφή με αντικείμενα (όπως ρούχα, σεντόνια, χρησιμοποιημένες βελόνες) που έχουν μολυνθεί από σωματικά υγρά ασθενών.
Στους τρόπους μετάδοσης περιλαμβάνεται και η χωρίς προφυλάξεις σεξουαλική επαφή με ασθενείς, έως και 7 εβδομάδες (περίπου 2 μήνες) μετά την ανάρρωσή τους.
Η μετάδοση στο περιβάλλον του Νοσοκομείου είναι συχνή, με την έκθεση επαγγελματιών υγείας και άλλων ατόμων που φροντίζουν ασθενείς χωρίς να λαμβάνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις.
Οι ασθενείς θεωρούνται μολυσματικοί από τη στιγμή που παρουσιάζουν συμπτώματα.
Η ασθένεια μεταδίδεται επίσης μέσω της επαφής με αίμα και άλλα σωματικά υγρά από μολυσμένα άγρια ζώα, νεκρά ή ζωντανά, όπως πχ με πιθήκους, γορίλες, αντιλόπες και νυχτερίδες.

Μεταδίδεται με τον αέρα ο ιός;

Όχι. Ο ιός Ebola ΔΕΝ μεταδίδεται μέσω του αέρα, όπως η γρίπη ή η φυματίωση.

Από τη στιγμή που θα μολυνθώ σε πόσο χρόνο θα εκδηλώσω τα συμπτώματα;
Τα συμπτώματα εκδηλώνονται από 2 έως και 21 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό, συνήθως μέσα σε 8-10 ημέρες.

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου;

Η νόσος μπορεί να εκδηλωθεί ξαφνικά με πυρετό, έντονους μυϊκούς πόνους, αίσθηση αδυναμίας, πονοκέφαλο και πονόλαιμο.
Το επόμενο στάδιο της ασθένειας περιλαμβάνει έμετο, ναυτία, διάρροια, ανορεξία, κοιλιακό πόνο, εξάνθημα και δυσλειτουργία του ήπατος και των νεφρών.
Μερικοί ασθενείς εμφανίζουν επίσης αιμορραγικές εκδηλώσεις εσωτερικών και εξωτερικών οργάνων (πχ αιμορραγίες από τη μύτη, τα ούλα, το δέρμα- μελανιές, αίμα στα εμέσματα ή / και στα κόπρανα, αιμορραγίες στο σημείο ενέσεων) και πολυοργανική ανεπάρκεια.
Η θνητότητα της νόσου κυμαίνεται από 25 έως 90%, ανάλογα με το είδος του ιού.

Υπάρχει θεραπεία ή εμβόλιο για τον ιό Ebola;

ΔΕΝ υπάρχει ειδικό εμβόλιο ή θεραπεία για αυτή την ασθένεια. Η θεραπεία είναι υποστηρικτική και συμπτωματική.

Ποιος είναι ο κίνδυνος να μολυνθώ από τον ιό Ebola και πώς μπορώ να προφυλαχθώ;

Ακόμα και αν ζείτε ή έχετε ταξιδέψει σε περιοχές που έχουν πληγεί στην τρέχουσα επιδημία στη Δυτική Αφρική, ο κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό είναι εξαιρετικά χαμηλός, εκτός αν έχετε εκτεθεί σε αίμα ή σε άλλα σωματικά υγρά νεκρού ή ζωντανού μολυσμένου ατόμου ή ζώου.

ΔΕΝ κινδυνεύετε να μολυνθείτε από τον ιό:

 • Λόγω συνήθους κοινωνικής επαφής σε δημόσιους χώρους με άτομα που δεν φαίνεται να είναι άρρωστα.
 • Ανταλλάσσοντας χρήματα ή αγαθά.
 • Κολυμπώντας σε πισίνα.
 • Με τσίμπημα κουνουπιών.
 • Κατά τα αεροπορικά ταξίδια.

Ο ιός Ebola σκοτώνεται εύκολα με:

 • καλό πλύσιμο με σαπούνι,
 • χλωρίνη (αραίωση 1:10),
 • τα συνήθη αντισηπτικά/ απολυμαντικά
 • το στέγνωμα κάτω από τον ήλιο.
 • Το πλύσιμο των ρούχων που έχουν μολυνθεί με βιολογικά υγρά σε πλυντήριο με απορρυπαντικό σε υψηλή θερμοκρασία μπορεί να εξουδετερώσει τον ιό Ebola. Ο ιός δεν επιζεί για μεγάλο διάστημα σε επιφάνειες που είναι εκτεθειμένες στον ήλιο ή έχουν στεγνώσει.

Τι γίνεται με τα αεροπορικά ταξίδια;

Ο κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας του ιού Ebola κατά τα αεροπορικά ταξίδια είναι χαμηλός. Σε αντίθεση με λοιμώξεις όπως η γρίπη ή η φυματίωση, ο ιός Ebola δεν μεταδίδεται με την αναπνοή (και τα αιωρούμενα σωματίδια που περιέχει) από ένα μολυσμένο άτομο. Η μετάδοση απαιτεί άμεση επαφή με το αίμα, τις εκκρίσεις, τα όργανα και άλλα σωματικά υγρά από μολυσμένα ζώντα ή νεκρά άτομα ή ζώα, δηλαδή έκθεση απίθανη για το μέσο ταξιδιώτη. Εκτός των άλλων, τα άρρωστα άτομα συνήθως αισθάνονται τόσο άσχημα που δεν μπορούν να ταξιδέψουν.
Ωστόσο , σε κάθε περίπτωση, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να αποφεύγουν όλες αυτές τις επαφές και να τηρούν προσεκτικά τους κανόνες υγιεινής, όπως το πλύσιμο των χεριών.

Έχω ταξιδέψει πρόσφατα σε χώρα όπου παρουσιάστηκαν κρούσματα της νόσου.Τι πρέπει να προσέξω;

Ο κίνδυνος να έχετε εκτεθεί στον ιό Ebola είναι εξαιρετικά χαμηλός. Ωστόσο:

Σε περίπτωση που:

 • Εμφανίσετε πυρετό, ανεξήγητο αίσθημα κόπωσης , πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις, διάρροια ή άλλα σοβαρά συμπτώματα μετά την επιστροφή σας από τις χώρες – περιοχές που φέρουν κρούσματα ή
 • Έχετε εκτεθεί άμεσα σε σωματικά υγρά νεκρού ή ζωντανού μολυσμένου ατόμου ή ζώου, καθώς και εάν είχατε χωρίς προφυλάξεις σεξουαλική επαφή με ασθενή που έχει αναρρώσει από αιμορραγικό πυρετό…

Αναζητήστε αμέσως ιατρική εκτίμηση και φροντίδα, αναφέροντας το ιστορικό των ταξιδιών σας. Τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε άλλη ασθένεια, πχ ελονοσία που απαιτεί άμεση διάγνωση και θεραπεία.

Πριν την επίσκεψή σας σε υπηρεσία υγείας επικοινωνήστε τηλεφωνικά με το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. (2105212054). Θα χρειαστεί να απαντήσετε σε λίγες ερωτήσεις ώστε να αξιολογηθεί ο κίνδυνος που διατρέχετε και θα σας δοθούν οδηγίες για το πού να απευθυνθείτε, ενώ παράλληλα θα ειδοποιηθεί το ιατρικό προσωπικό να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.

Συνιστάται σε όσους έχουν προγραμματίσει ή επιθυμούν να επισκεφθούν χώρες της Δυτικής Αφρικής, όπως Γουινέα, Λιβερία, Σιέρρα Λεόνε και Νιγηρία να αποφύγουν προς το παρόν αυτή τη μετακίνηση, εφ΄όσον δε συντρέχει πολύ σοβαρός λόγος.

Πηγή: http://www.keelpno.gr