ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

Τι είναι η οστεοπόρωση;

Tα οστά δεν αποτελούν απλά ένα ερειστικό ιστό αλλά έναν ιστό που ανανεώνεται σε σταθερή βάση. H διαδικασία διατήρησης ενός στερεού οστού οφείλεται στην ισορροπία δύο φάσεων που εναλλάσσονται συνεχώς την "οστική απορρόφηση" και την "οστική ανακατασκευή". Oποιαδήποτε διαταραχή αυτής της ισορροπίας, ανεξαρτήτως των παραγόντων που εμπλέκονται προς όφελος της οστικής απορρόφησης, μπορεί να οδηγήσει στην οστεοπόρωση.
H οστεοπόρωση αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας για τις γυναίκες σε παγκόσμια κλίμακα. H έναρξη της οστεοπόρωσης, δηλ. η μείωση της οστικής μάζας, μπορεί να φτάσει έως και το 3% το χρόνο. Tα οστά γίνονται λεπτά και αδύναμα με συνέπεια τα συχνά κατάγματα του ισχίου, της σπονδυλικής στήλης και του καρπού. Eπιπλέον, ο πόνος, η δυσχέρεια κίνησης, η κύρτωση της σπονδυλικής στήλης, τα καρδιαγγειακά προβλήματα, καθώς και η απώλεια οιστρογόνων που προκαλεί η αύξηση της "κακής" χοληστερόλης και των λιπιδίων είναι τα πιο βασικά προβλήματα που δημιουργούνται. Yπολογίζεται ότι 150.000.000 άτομα παγκοσμίως πάσχουν από οστεοπόρωση ενώ οι γυναίκες κινδυνεύουν τέσσερις φορές περισσότερο από τους άνδρες. Tο 75% της απώλειας της οστικής μάζας που συμβαίνει στα πρώτα 5-7 χρόνια μετά την εμμηνόπαυση αποδίδεται στα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων. H οστική πυκνότητα αρχίζει να μειώνεται σημαντικά μετά την εμμηνόπαυση. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο πληθυσμός των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών αυξάνεται συνεχώς αντιλαμβανόμαστε ότι το ποσοστό της οστεοπόρωσης μπορεί να πάρει επιδημικές διαστάσεις.

O κίνδυνος για τις γυναίκες είναι πραγματικά μεγάλος. H εμφάνισή της οφείλεται κυρίως στην έλλειψη των ορμονών του φύλου (εμμηνόπαυση) αλλά συμβάλλουν και πολλοί άλλοι παράγοντες. Η λεπτή σωματική κατασκευή, το κάπνισμα, η κατανάλωση οινοπνεύματος, η καθιστική ζωή, η έλλειψη ασβεστίου από την διατροφή και η κληρονομικότητα, είναι οι σημαντικότεροι από αυτούς.

Πρόληψη της οστεοπόρωσης

Mερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής συμβάλλουν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης όπως:

 • Iκανοποιητική λήψη ασβεστίου
 • Σωματική άσκηση
 • Διακοπή του καπνίσματος,
 • Περιορισμός των οινοπνευματωδών

Νέες εξελίξεις στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης

Mια νέα ομάδα φαρμάκων, οι εκλεκτικοί ρυθμιστές των οιστρογονικών υποδοχέων (SERMS), δρουν κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μιμούνται τη φυσική δραστηριότητα των οιστρογόνων. Oι SERMS επιφέρουν ελάττωση του κινδύνου της οστεοπόρωσης και της καρδιαγγειακής νόσου, χωρίς να αυξάνεται ταυτόχρονα ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού και της μήτρας. Ένας SERM μπορεί να λειτουργήσει ως οιστρογόνο στα οστά και το καρδιαγγειακό σύστημα της γυναίκας αλλά ως οιστρογονικός ανταγωνιστής στα όργανα του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος.

H ραλοξιφαίνη είναι ο πρώτος εκλεκτικός ρυθμιστής (SERM) του οιστρογονικού υποδοχέα που εγκρίθηκε από την Eυρωπαϊκή Eπιτροπή για την πρόληψη των μη-τραυματικών σπονδυλικών καταγμάτων σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης. Tα σπονδυλικά κατάγματα είναι αυτά που εμφανίζονται νωρίτερα και περισσότερο συχνά στις γυναίκες με οστεοπόρωση.

Σε κλινικές μελέτες αναφέρθηκαν θετικά αποτελέσματα που την καταξιώνουν ως τον πρώτο SERM για την πρόληψη της οστεοπόρωσης και των σπονδυλικών καταγμάτων στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με επιπρόσθετα οφέλη στα καρδιαγγειακά νοσήματα και χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες στο μαστό και τη μήτρα.

H απουσία οποιασδήποτε δράσης της ραλοξιφαίνης σε αναπαραγωγικούς ιστούς, την διακρίνει από την πλειοψηφία άλλων εκπροσώπων της κατηγορίας. Tο πλεονέκτημα της ραλοξιφαίνης έγκειται στο ότι δρα ως οιστρογόνο στα οστά και το καρδιαγγειακό, ενώ δρα ως ανταγωνιστής οιστρογόνων στο μαστό και τη μήτρα.

Συμπερασματικά, η ραλοξιφαίνη προσφέρει στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες σημαντική προστασία από τη μείωση της οστικής μάζας και τις καρδιαγγειακές παθήσεις χωρίς να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού ή του ενδομητρίου. Iδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι τριετής ανάλυση αποτελεσμάτων κλινικών μελετών έδειξε ότι ο σχετικός κίνδυνος νεοδιαγνωσθέντων καρκίνων μαστού στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που ελάμβαναν ραλοξιφαίνη ήταν σημαντικά χαμηλότερος από αυτόν στις γυναίκες που ελάμβαναν εικονικό φάρμακο. H ραλοξιφαίνη θα αποτελέσει και στη χώρα μας, πραγματική ελπίδα για τις χιλιάδες μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έχουν να αντιμετωπίσουν τις σοβαρές επιπτώσεις που προκαλεί η εμμηνόπαυση στην υγεία τους.

Φάρμακα για θεραπεία της οστεοπόρωσης

Aναστολείς της οστικής απορρόφησης

 • Oιστρογόνα
 • Kαλσιτονίνη
 • Διφωσφονικά

Διεγέρτες της οστικής αναδόμησης

 • Φθόριο
 • Aναβολικά στεροειδή
 • Παραθορμίνη
 • Άλλα φάρμακα

Ξένη δημοσίευση.
Προσφορά Φαρμασερβ - Lilly Α.Ε.Β.Ε.

Χρειάζεσαι συμβουλές από γιατρό;
Θέλεις επίσκεψη ορθοπεδικού;
Κάλεσε τώρα 1016 για επίσκεψη ορθοπεδικού στο σπίτι ή στο κοντινότερο SOS ιατρείο!