διατάσεις στο γραφειο sos ιατροι

ΔΙΑΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

διατάσεις στο γραφειο sos ιατροι

Πόσο συχνά πρέπει να κάνετε τις ασκήσεις διατάσεων όταν είστε στο γραφείο;

Για να μειώσετε τις παρατεταμένες περιόδους που βρίσκεστε καθήμενοι, καλό είναι να κάνετε μικρά σε διάρκεια αλλά τακτικά διαλείμματα. Εάν η εργασία σας περιλαμβάνει συχνές επαναλαμβανόμενες κινήσεις, όπως η πληκτρολόγηση και η εισαγωγή δεδομένων, στοχεύστε σε 5'  διαλείμματα άσκησης για κάθε 30 συνεχή λεπτά εργασίας στον υπολογιστή.

Γιατί να κάνετε διάλειμμα για διατάσεις στον χώρο εργασίας;

Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, ο μέσος άνθρωπος περνάει έξι έως οκτώ ώρες της ημέρας καθήμενος. Βάσει μελετών, το γεγονός αυτό έχει συνδεθεί, μεταξύ άλλων κινδύνων για την υγεία,  με την αύξηση του σωματικού βάρους, τον αυξημένο κίνδυνο για οστεοπόρωση, διαβήτη, καρδιακές παθήσεις και καρκίνο.

Οι ασκήσεις διατάσεων βοηθούν την επιμήκυνση των μυών και των τενόντων που συνδέονται με αυτούς και δρουν αποτρεπτικά στη βράχυνση των πρώτων, η οποία ενδέχεται να αποτελεί αποτέλεσμα τόσο της γήρανσης όσο και της αδράνειας. Ο καθιστικός τρόπος ζωής μειώνει το εύρος των κινήσεών μας και ενδέχεται να οδηγήσει σε δυσκαμψία και πόνο.

Η ενσωμάτωση σωματικής δραστηριότητας, ήπιας έντασης έστω υπό τη μορφή διατάσεων, στο καθημερινό σας πρόγραμμα, θα σας βοηθήσει να επιτύχετε βελτίωση της υγείας σας συνολικά. Κάνοντας τακτικά διαλείμματα για την πραγματοποίηση διατάσεων κατά τις ώρες που βρίσκεστε στον εργασιακό σας χώρο, θα επιτύχετε τα εξής:

  • Αύξηση της αιμάτωσης των μυών
  • Βελτιστοποίηση του εύρους κίνησης των αρθρώσεων
  • Μείωση του κινδύνου τραυματισμών, όπως μυϊκών τραυμάτων και διαστρεμμάτων
  • Μείωση της μυϊκής δυσκαμψίας
  • Αποτελεσματικότερη λειτουργία των μυών

 

Πηγές

  1. "Sedentary Behavior and Cardiovascular Morbidity and Mortality: A Science Advisory from the American Heart Association." American Heart Association Science Advisory 134, no. 13 (August 15, 2016): e262-79.

https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/cir.0000000000000440

 

  1. Heller-Ono, Alison. "Stretch-Time: On-Site Stretching and Self-Care Program." https://www.co.monterey.ca.us/home/showpublisheddocument/25974/636311296045130000