ΤΑ 8 SOS ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΥΝΑΤΗ ΚΑΡΔΙΑ

ΤΑ 8 SOS ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΥΝΑΤΗ ΚΑΡΔΙΑ

ΤΑ 8 SOS ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΥΝΑΤΗ ΚΑΡΔΙΑ

Γενικές συμβουλές και συμβουλές διατροφής για μια δυνατή καρδιά!

  1. Μην καπνίζεις.
  2. Ρύθμισε τη χοληστερίνη σου - Τα άτομα με δύο η περισσότερους παράγοντες κινδύνου και δεκαετή καρδιαγγειακό κίνδυνο πάνω από 20% για καρδιακή πάθηση ή εγκεφαλικό θα πρέπει να μειώσουν την κακή χοληστερίνη (LDL) κάτω από 100 mg/dl. Για τη επίτευξη αυτού του στόχου τις περισσότερες φορές χρησιμοποιούνται τα φάρμακα που λέγονται στατίνες.
  3. Ρύθμισε τη πίεση σου - Σε υγιή άτομα η πίεση πρέπει να είναι ίση ή κάτω από 120/80 mmHg, εάν η πίεση είναι μεταξύ 120-140 και 80-90 mmHg η κατάσταση αυτή ονομάζεται προυπέρταση. Εάν η πίεση είναι υψηλότερη από 140/90 mmHg η κατάσταση αυτή ονομάζεται υπέρταση. Ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη ή χρονιά νεφρική ανεπάρκεια θα πρέπει να μειώσουν την αρτηριακή πίεση κάτω από 130/80mmHg ενώ οι υπόλοιποι κάτω από 140/90 mmHg.
  4. Ρύθμισε το σάκχαρο σου - Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη πρέπει να έχουν επίπεδα σακχάρου αίματος λιγότερο από 110 mg/dl και γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HBA1C) λιγότερο από 7%.
  5. Χάσε βάρος - Οι άνθρωποι θα πρέπει να στοχεύουν σε ένα δείκτη μάζας σώματος (BMI index = βάρος σε kg / ύψος2 σε m ) μεταξύ 18,5 - 25.
  6. Βάλε λιγότερο αλάτι στα φαγητά.
  7. Υγιεινή διατροφή - Τα υγιή άτομα θα πρέπει να ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή που θα περιέχει μια ισορροπημένη αναλογία φρούτων, λαχανικών, σιτηρών, ψαριών, οσπρίων, πουλερικών, άπαχου κόκκινου κρέατος και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά ενώ πρέπει να αποφεύγονται τα κεκορεσμένα λίπη.
  8. Άσκηση - Υγιή άτομα θα πρέπει να ασκούνται με μέτρια ένταση για τριάντα λεπτά την ημέρα, τουλάχιστον για τρεις η τέσσερις ημέρες την εβδομάδα.


Η πρόληψη αποτελεί το μεγαλύτερο όπλο κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων, καθώς το 80% αυτών μπορούν να προληφθούν.

Κατσαφάδος Γ. Μιχαήλ
SOS Ειδικός Καρδιολόγος

Χρειάζεσαι συμβουλές από γιατρό;
Θέλεις επίσκεψη καρδιολόγου;
Κάλεσε τώρα 1016 για επίσκεψη καρδιολόγου στο σπίτι ή στο κοντινότερο SOS ιατρείο!