ΠΟΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ

ΠΟΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ

ΠΟΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ

Πάρα πολύ συχνά έχουμε ενοχλήσεις στο θώρακα, κοντά στη καρδιά και ανησυχούμε. Όμως, ευτυχώς, τις περισσότερες φορές τα συμπτώματα αυτά δεν έχουν σχέση με καρδιοπάθειες.

O χαρακτηριστικός πόνος της καρδιάς που έχει προσβληθεί από ισχαιμία (στεφανιαία νόσο) και πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα εντοπίζεται συνήθως πάνω από την καρδιά, στο στέρνο ή στο στομάχι και αντανακλά στην πλάτη, στο αριστερό χέρι ή και σπανιότερα στο δεξί, καθώς και στον τράχηλο (σβέρκο). Συνήθως συνοδεύεται από εφίδρωση και τάση προς έμετο ή και έμετο. Eίναι πόνος διάχυτος, καταλαμβάνει μεγάλη επιφάνεια και δεν είναι δυνατόν να τον υποδείξουμε στον γιατρό με το δάκτυλο.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του πόνου της καρδιάς που έχει προσβληθεί από ισχαιμία

Συνήθως παρουσιάζεται σαν αίσθημα σφιξίματος, σαν κάψιμο ή σαν αίσθημα πίεσης στις αναφερόμενες περιοχές του σώματος. H ένταση του πόνου δεν μεταβάλλεται με τις κινήσεις του κορμού, ούτε με τις αναπνευστικές κινήσεις ή με την πίεση στο συγκεκριμένο μέρος.
Για να μην έχουμε προβλήματα με την καρδιά μας που είναι ο πιο πιστός μας φίλος (δουλεύει ασταμάτητα για μας 24 ώρες το 24ωρο) πρέπει να την προσέχουμε αποφεύγοντας εκείνους τους παράγοντες που την βλάπτουν όπως το κάπνισμα, το άγχος, η χοληστερίνη, το σάκχαρο και η υπέρταση. Eίναι απίθανο κάποιος που δεν παρουσιάζει κανένα από τους παραπάνω παράγοντες να έχει πρόβλημα με την καρδιά του και αυτός είναι που μπορεί να κοιμάται ήσυχος.
Aντίθετα, τα τσιμπήματα στην καρδιά και οι πόνοι στο θώρακα σημαίνουν συνηθέστερα:
παθήσεις του πεπτικού συστήματος: οισοφαγίτιδα (ερεθισμός του οισοφάγου), διαφραγματοκήλη, γαστρίτιδα, παγκρεατίτιδα,
ψυχικές διαταραχές: αγχώδεις σωματοποιήσεις, ψυχοσωματικές εκδηλώσεις,
αγγειακές παθήσεις: ανεύρυσμα αορτής, κλπ.

 

Γεώργιος Kολιός,
Kαρδιολόγος

Χρειάζεσαι συμβουλές από γιατρό;
Θέλεις επίσκεψη καρδιολόγου;
Κάλεσε τώρα 1016 για επίσκεψη καρδιολόγου στο σπίτι ή στο κοντινότερο SOS ιατρείο!