Από την ιστορία της επείγουσας ιατρικής

Γεώργιος Θεοχάρης
Παθολόγος

Η Επείγουσα Ιατρική

Η Επείγουσα Ιατρική αναδύθηκε την εποχή «των παιδιών των λουλουδιών». Δεν προκαλεί έκπληξη ότι ο Robert Daily, Διευθυντής του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Λος Άντζελες, ένα ελεύθερο πνεύμα που είχε περάσει τα χρόνια της πρώιμης καριέρας του στο Σαν Φρανσίσκο, χρησιμοποίησε ένα λουλούδι σαν σύμβολο για να περιγράψει την επείγουσα ιατρική. Στον γιατρό Daily ζητήθηκε να κάνει μια παρουσίαση σε μια από τις πρώτες συγκεντρώσεις του Πανεπιστημιακού Συλλόγου της Επείγουσας Ιατρικής (UAEMS).

Στη συγκεκριμένη στιγμή, ο ανωτέρω σύλλογος αποτελούνταν κυρίως από χειρουργούς που προσπαθούσαν να αποκτήσουν περισσότερη πληροφόρηση για εκπαιδευτικά προγράμματα και να βρουν τον ρόλο που θα έπαιζαν στη διαδικασία ιδρύσεως της ειδικότητας της επείγουσας ιατρικής.

Ο γιατρός Daily ζήτησε από το καλλιτεχνικό τμήμα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια να δημιουργήσουν μια εικόνα από ένα λουλούδι με πολλά πέταλα που να προβάλει από τη «λάσπη». Πρόβαλε αυτήν την εικόνα σε ένα slide κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του χρησιμοποιώντας τη μεταφορά ότι η επείγουσα ιατρική ήταν ένα νέο λουλούδι που αναπτυσσόταν μέσα από τα συντρίμμια της οργανωμένης ιατρικής.

Η επείγουσα ιατρική αναπτυσσόταν σε μια περιοχή παραμελημένη ή απαρνημένη. Τα πέταλα του λουλουδιού ήταν οι άλλες ιατρικές ειδικότητες που ενώνονταν διαμέσου της επείγουσας ιατρικής, η οποία αποτελούσε το κεντρικό τμήμα του λουλουδιού. Η διάλεξη του γιατρού Daily διασκευάστηκε και αργότερα δημοσιεύτηκε σε ένα βιβλίο επείγουσας ιατρικής ως η «μεταφορά».

Ο γιατρός Daily έγραφε:

«Ένα νέο λουλούδι αναπτύσσεται στον κήπο των ιατρικών ειδικοτήτων. Οι γεωπόνοι διαφωνούν για το αν είναι ένα πραγματικό λουλούδι ή απλά ένα ζιζάνιο και ακόμη και αυτοί που υποστηρίζουν ότι είναι ένα λουλούδι αμφιβάλλουν για τη νομιμότητά του, αναρωτούμενοι αν πρόκειται απλά για ένα υβρίδιο που σχηματίστηκε από διασταύρωση των άλλων λουλουδιών του κήπου. Από την άλλη πλευρά, πολλοί το αντιμετωπίζουν ως ένα νέο είδος που ο σπόρος του άνθισε στον κήπο από τους ανέμους της ανάγκης… Αυστηροί παρατηρητές πρόσεξαν ότι το λουλούδι βγάζει ρίζες μόνο στα πιο άγονα εδάφη όπου τα άλλα φυτά δεν θα μπορούσαν ποτέ να αναπτυχθούν. Μερικοί φοβούνται ότι θα υπερπολλαπλασιασθεί και θα αντικαταστήσει τα άλλα φυτά. Αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα τα συμπληρώσει και γεμίσει κενά στον κήπο που προηγουμένως δεν είχαν αναγνωρισθεί… Αυτό που μένει να αποδειχθεί είναι αν η επείγουσα ιατρική θα παραμείνει παραμελημένη σαν ένα περίεργο άθλημα ή αντίθετα θα καλλιεργηθεί, θα ανθίσει και θα γίνει ένα αποδεκτό από όλους κομμάτι του κύκλου της ιατρικής».

Όπως θυμάται ο γιατρός Daily, καθένας προσπαθούσε τότε να ορίσει το πεδίο της επείγουσας ιατρικής και η παρουσίαση με το λουλούδι «άγγιξε το νεύρο» τόσο των χειρουργών στον Πανεπιστημιακό Σύλλογο Επείγουσας Ιατρικής, όσο και των άλλων. Η παρουσίαση του γιατρού Daily και το λουλούδι του παρουσιάστηκαν και κριτικαρίστηκαν από το προεδρείο της ετήσιας συγκέντρωσης του UAEMS του 1975. Ο γιατρός Daily χρησιμοποίησε το θέμα του λουλουδιού του και σε άλλες συγκεντρώσεις και πολλοί στην επείγουσα ιατρική υιοθέτησαν το λουλούδι σύμβολο -ένα σημείο των καιρών- για να προβάλουν τη νέα ειδικότητα.