ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΗΡΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΚΑΙ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ, ΕΛΛΑΔΑ: ΜΙΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

augoustitida

Tο φαινόμενο της «Αυγουστίτιδας»! 

Σύγκριση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας των ηλικιωμένων (≥75 ετών) κατά τους μήνες Αύγουστο και Νοέμβριο του 2010 στην Αττική. Η πολυετής κλινική εμπειρία των SOS ΙΑΤΡΩΝ έχει δείξει ότι οι ηλικιωμένοι στην Ελλάδα δείχνουν μια σταθερή αύξηση της νοσηρότητάς και της θνησιμότητάς τους το μήνα Αύγουστο, γεγονός που τεκμηριώνει τον άτυπο όρο «Αυγουστίτιδα».

Ως «Αυγουστίτιδα» θα μπορούσαμε να περιγράψουμε το κλινικό σύνδρομο που προσβάλλει τους ηλικιωμένους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίες, τη βαρύτητα των παθήσεων των ηλικιωμένων που μένουν στην Αθήνα και την πλημμελή τους παρακολούθηση από τους οικείους τους, λόγω των καλοκαιρινών διακοπών.

Αναλύοντας τον ίδιο αριθμό ηλικιωμένων ασθενών τον Αύγουστο και τον Νοέμβριο προέκυψαν τα εξής σημαντικά ευρήματα: Τον Αύγουστο, οι ασθενείς ήταν πολύ πιο ηλικιωμένοι, έπασχαν από σοβαρότερες ασθένειες, συστήθηκε συχνότερα η επείγουσα εισαγωγή σε νοσοκομείο, είχαν χειρότερη έκβαση της αρχικής ασθένειας, ενώ και η θνησιμότητα τους ήταν υπερδιπλάσια έναντι του Νοεμβρίου (5% έναντι 2%).

 Προοπτική μελέτη

Σύγκριση της νοσηρότητας των ηλικιωμένων τους μήνες Αύγουστο και Νοέμβριο στην Αττική, Ελλάδα  

 Γιώργος Θεοχάρης,1 MD, Μιχάλης Μαύρος,2 MD, Ευρυδίκη Βουλουμάνου,2 MD, Γιώργος Πέππας,1,2 MD, PhD, Σπυρίδων Μπάρμπας,1 MD, Θοδωρής Σπυρόπουλος,1 MD, Ματθαίος Φαλάγγας,2,3,4 MD, MSc, DSc

  • SOS ΙΑΤΡΟΙ, Αθήνα, Ελλάδα
  • Άλφα Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Επιστημών (AIBΕ), Αθήνα, Ελλάδα
  • Τμήμα Ιατρικής, Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», Αθήνα, Ελλάδα
  • Τμήμα Ιατρικής, Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Tufts, Βοστώνη, Μασαχουσέτη, ΗΠΑ

Υπόβαθρο

Από την κλινική μας εμπειρία, έχουμε παρατηρήσει μια σταθερή αύξηση της νοσηρότητας των ηλικιωμένων στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του μηνός Αυγούστου.

Μέθοδοι

Αναλύσαμε προοπτικά και συγκρίναμε τη νοσηρότητα των ηλικιωμένων (≥75 ετών) κατά τους μήνες Αύγουστο και Νοέμβριο του ίδιου έτους (2010), χρησιμοποιώντας στοιχεία από την οργάνωση SOS ΙΑΤΡΟΙ (ένα δίκτυο ιατρών που πραγματοποιούν κατ’ οίκον επισκέψεις).

Αποτελέσματα

Αναλύσαμε τα στοιχεία 739 και 738 κατ’ οίκον επισκέψεων σε ηλικιωμένους τον Αύγουστο και το Νοέμβριο, αντίστοιχα. Συνολικά, οι πιο κοινές διαγνώσεις ήταν καρδιαγγειακές (17.6%), οστεο-μυϊκές (10.7%), γαστρεντερικές (9.5%), αναπνευστικές (8.5%), νεφρικές/ουρολογικές (8.1%), και νευρολογικές/ψυχιατρικές (7.9%). Τον Αύγουστο, οι ασθενείς ήταν πολύ ηλικιωμένοι (p<0.01), p="" 0="" 01="" 05="" 5="" 2="" or="1.45" 59="" 95="" ci="" 83-11="" 06="" 001="" 1="" 80="" 4="" 84="" 3="" 54="" 19="" 64="" alzheimer="" 15="" 72="" 07="" 97="">

Συμπέρασμα

Η νοσηρότητα και η θνησιμότητα των ηλικιωμένων ασθενών ήταν σημαντικά υψηλότερες τον Αύγουστο έναντι του Νοεμβρίου, που τεκμηριώνει τον άτυπο όρο «Αυγουστίτιδα» για τους Έλληνες ηλικιωμένους. Επιπρόσθετες μεγάλες μελέτες σειράς θα ήταν χρήσιμες για να διαφωτίσουν περαιτέρω αυτόν τον τομέα.