ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΑΝΑΓΚΗ ΤΩΝ ΥΠΕΡΗΛΙΚΩΝ ΓΙΑ ΓΙΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΑΝΑΓΚΗ ΤΩΝ ΥΠΕΡΗΛΙΚΩΝ ΓΙΑ ΓΙΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

Νέα στοιχεία από το Παρατηρητήριο των SOS ΙΑΤΡΩΝ:

Αυξημένη ανάγκη των υπερηλίκων για γιατρό στην καρδιά του καλοκαιριού.
Η επείγουσα εξωνοσοκομειακή ιατρική τους απαλλάσσει από την άσκοπη μετακίνησή τους στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που συγκεντρώνει το Παρατηρητήριο των SOS ΙΑΤΡΩΝ την τελευταία 5ετία (2004-2008) και συγκεκριμένα για το μήνα Αύγουστο, το 66% των επειγόντων περιστατικών που επισκέφτηκαν οι SOS ΙΑΤΡΟΙ αφορά ηλικιωμένους και υπερήλικες ασθενείς (61-80 και 81-100 ετών αντίστοιχα).

Οι SOS ΙΑΤΡΟΙ έχουν προσφέρει τις ιατρικές υπηρεσίες τους σε περισσότερους από 4.500 ηλικιωμένους ασθενείς μόνο τον Αύγουστο των 5 τελευταίων ετών. Η αυξημένη αυτή ανάγκη των ηλικιωμένων και η ανησυχία τους επιβεβαιώνεται και από το μεγάλο αριθμό κλήσεων που δέχεται κατά την περίοδο αυτή το τηλεφωνικό κέντρο 1016, το οποίο, όταν χρειαστεί προσφέρει καθησυχαστικές συμβουλές στους ηλικιωμένους που πανικοβάλλονται.

Ταυτόχρονα, το ποσοστό από αυτά τα περιστατικά στα οποία συστήθηκε περαιτέρω νοσηλεία στο νοσοκομείο ήταν μόλις 4% για τον ίδιο μήνα και τις ίδιες ηλικιακές ομάδες. Το γεγονός αυτό συμβάλλει καθοριστικά στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, τα οποία λόγω καλοκαιριού παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις, αλλά και στον περιορισμό των άσκοπων μετακινήσεων των ασθενών.

Οι άσκοπες μετακινήσεις των ηλικιωμένων από το χώρο του σπιτιού τους στον χώρο των νοσοκομείων μπορεί να προκαλέσουν έντονο ψυχολογικό στρες και συχνά παραλήρημα, φαινόμενο το οποίο σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες έχει την ίδια πρόγνωση με το έμφραγμα του μυοκαρδίου ή με τη βαριά σηψαιμία. Τέλος, οι ηλικιωμένοι με τις συχνές νοσηλείες στα νοσοκομεία «εποικίζονται» από πολύ ανθεκτικά μικρόβια, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι αδύνατον να αντιμετωπιστούν και με τα πιο ισχυρά αντιβιοτικά.