4ο ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

4ο ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Στο 4ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Επείγουσας Ιατρικής που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη 4-8 Οκτωβρίου 2006 οι S.O.S ΙΑΤΡΟΙ παρουσίασαν εργασία με τίτλο «Αn analysis of patient house call in the area of Attica, Greece”.

H εργασία αυτή επίσης δημοσιεύθηκε στο έγκριτο αγγλικό ιατρικό περιοδικό BMC Health Services Research (http://www.biomedcentral.com/1472-6963/6/112)

Στην εργασία αυτή, κατόπιν ανάλυσης ιατρικών στοιχείων σε δείγμα 98000 ιατρικών επισκέψεων σε ασθενείς κατ΄ οίκον τεκμηριώνεται η χρησιμότητα της ιατρικής επίσκεψης στο σπίτι.

Οι S.O.S ΙΑΤΡΟΙ βλέπουν περιστατικά όλων των ηλικιών από ιατρούς όλων των ειδικοτήτων στο σπίτι τα οποία αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά στον χώρο του ασθενούς και μόνο 9% χρήζουν νοσηλείας στο νοσοκομείο.

Ορισμένα νοσήματα π.χ. ίλιγγος, κολικός νεφρού, υπερτασική κρίση, γαστρεντερίτιδα που είναι εξαιρετικά ενοχλητικά για τους ασθενείς η παραπομπή στο νοσοκομείο για περαιτέρω έλεγχο είναι περίπου μηδαμινή.

Οι ηλικιωμένοι (πάνω από 65 ετών) όπως και οι γυναίκες καλούν συχνότερα ιατρό στο σπίτι.

Όσον αφορά στις ιατρικές διαγνώσεις οι ασθενούν που καλούν ιατρό στο σπίτι πάσχουν από προβλήματα :λοιμώξεων το 18.4% , καρδιοαγγειακά το 9.4% , μυοσκελετικά το 8,5% , γαστρεντερολογικά το 5.7% , ωτορινολαρυγγολογικά το 5.7% , ψυχιατρικά το 3.6% , νευρολογικά το 3.2% .

Τα συμπεράσματα για τις κατανομές των ηλικιών, του φύλου των ασθενών καθώς και της φύσεως των νοσημάτων συμφωνούν με μελέτες χωρών του εξωτερικού σχετικά με την ζήτηση πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Ως συμπέρασμα της μελέτης προκύπτει ότι η ιατρική επίσκεψη κατ΄ οίκον θα πρέπει να επανακτήσει την θέση που της αρμόζει στα μοντέρνα συστήματα υγειονομικής φροντίδας, ως λύση οικονομική (αποσυμφόρηση εισαγωγών των νοσοκομείων) αλλά και πιο αποτελεσματική με βάση τις ανάγκες των πασχόντων.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε:
SOS ΙΑΤΡΟΙ, κα Μαρία Θεοχάρη, τηλ. 210 82 11 739
Τηλεφωνικό Κέντρο :1016 E-mail : sosiatroi@sosiatroi url: sosiatroi.gr