Α΄ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΕΕΕΙ

Α΄ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΕΕΕΙ

Το επείγον στην πόλη

Οι SOS ΙΑΤΡΟΙ, στο πλαίσιο του επιστημονικού τους έργου, συμμετείχαν στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επείγουσας & Εξωνοσοκομειακής Ιατρικής με θέμα: «ΤΟ ΕΠΕΙΓΟΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ» που διοργάνωσε στην Αίγλη Ζαππείου το Σάββατο 17 Μαρτίου η Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Εξωνοσοκομειακής Ιατρικής (Ε.Ε.Ε.Ε.Ι.).

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας κ. Πατούλης κήρυξε την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου τονίζοντας την καθιέρωση των SOS ΙΑΤΡΩΝ στην συνείδηση των Αθηναίων και την ανάγκη ενσωμάτωσης αυτής της πετυχημένης ιδιωτικής πρωτοβουλίας στο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Ο κ. Πέππας, Χειρουργός και Πρόεδρος της Ε.Ε.Ε.Ε.Ι., επεσήμανε την αποτελεσματικότητα και τα πλεονεκτήματα της αντιμετώπισης των επειγόντων περιστατικών κατ’ οίκον και εκτός νοσοκομείου.

Αξιοπρόσεκτα σημεία του συνεδρίου επείγουσας ιατρικής:

State of the art: Medicine goes home

Οι ιατρικές υπηρεσίες στο μέλλον θα παρέχονται όλο και περισσότερο στο σπίτι του ασθενούς, λόγω: α) της γήρανσης του πληθυσμού και της αδυναμίας μετακίνησης προς το νοσοκομείο, β)της τεχνολογικής εξέλιξης που δίνει τη δυνατότητα κατ’ οίκον παρακολούθησης του ασθενούς, γ)του αυξημένου κόστους της ενδονοσοκομειακής περίθαλψης και δ)της ζήτησης εξατομικευμένης παροχής υγείας από τον ασθενή που "κατεβάζει" τον ιατρό από το βάθρο καθιστώντας το ιατρικό μοντέλο περισσότερο ανθρωποκεντρικό.
(Αθανάσιος Δρίτσας, καρδιολόγος, συνθέτης, συγγραφέας)

Γηριατρική Ιατρική: Επίσκεψη στο σπίτι, μια καταρχήν πράξη ευγένειας

Οι κατ’ οίκον υπηρεσίες χρησιμοποιούνται συχνότερα από τους ηλικιωμένους, επειδή τις έχουν πιο πολύ ανάγκη, και θα αυξηθούν στο μέλλον λόγω της γήρανσης του πληθυσμού. Αν νομοθετούσαν οι υπερήλικες, η βάση του συστήματος υγείας θα ήταν οι επισκέψεις κατ’ οίκον, καθότι η μετακίνηση του γιατρού στο σπίτι του ασθενούς θα αποτελεί πάντα μια πράξη με υψηλό ανθρωπιστικό συμβολισμό και πρέπει να συντηρήσουμε και να προστατεύσουμε αυτή την απλή ευγένεια.

(Γιώργος Θεοχάρης, Παθολόγος και Πρόεδρος των SOS ΙΑΤΡΩΝ)

Πτώσεις ηλικιωμένων

Το γιατί πέφτει ο ηλικιωμένος πολλές φορές είναι σημαντικότερο από την ίδια την πτώση . Η σωστή κλινική εξέταση στο σπίτι μετά από μία πτώση, ακόμα και χωρίς εμφανή τραυματισμό, μπορεί να αποκαλύψει υποκείμενα νοσήματα που δεν είχαν διαγνωσθεί και που μπορούν να αντιμετωπισθούν θεραπευτικά, ώστε να αποτραπούν και επόμενες πτώσεις, συνήθως σοβαρότερες για τον ασθενή. (π.χ σύνδεση της αύξησης του κινδύνου πτώσεων με την προκλινική διάγνωση της νόσου Alzheimer).Οι πτώσεις ηλικιωμένων είναι μία από τις περιπτώσεις που η εξέταση του ασθενούς στον προσωπικό του περιβάλλον μπορεί να δώσει χρήσιμες πληροφορίες στο θεράποντα ιατρό που δεν θα μπορούσαν να είχαν συλλεχθεί σε χώρο ιατρείου ή νοσοκομείου.

(Κωνσταντίνα Κούρου, SOS ορθοπεδικός)

Οργανικό ψυχοσύνδρομο

Όταν ο ηλικιωμένος αρχίζει ξαφνικά να παραληρεί, να έχει ψευδαισθήσεις και σύγχυση δεν σημαίνει ότι έχει πάθει εγκεφαλικό. Το οξύ οργανικό ψυχοσύνδρομο, δηλαδή το παραλήρημα των ηλικιωμένων, είναι συχνό και μάλιστα επιδεινώνεται όταν ο ασθενής νοσηλεύεται. Το 90% των ανθρώπων θα εμφανίσουν παραλήρημα ως το τέλος της ζωής τους (everyman ‘ s psychosis). H έγκαιρη διάγνωση του αίτιου του παραληρήματος, δηλαδή της υποκείμενης νόσου, αποτρέπει την νοσηλεία του ασθενούς και την περαιτέρω επιδείνωση του παραληρήματος.

(Γιάννης Βλαχάκης, SOS ψυχίατρος)

Παθήσεις Πεπτικού: Το άλγος σε καθηλώνει

«Το άλγος σε καθηλώνει στον χώρο σου. Και όμως η έγκαιρη αντιμετώπιση του κοιλιακού άλγους από ειδικό ιατρό στο σπίτι είναι αποτελεσματική σε ποσοστό 93% και μόνο ένα μικρό ποσοστό, της τάξεως του 7%, διακομίζεται στο νοσοκομείο για νοσηλεία.

(Σπυρίδων Βασιλάς, SOS χειρουργός)

Το Επείγον Καρδιολογικό στην Πόλη

Η έγκαιρη διάγνωση της κολπικής μαρμαρυγής με ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα κατ’ οίκον και η σωστή αγωγή με φάρμακα που ελέγχουν την καρδιακή συχνότητα και αντιπηκτικά ελαττώνουν την θνητότητα και τη νοσηρότητα, βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα ζωής των ασθενών.

(Μιχάλης Κατσαφάδος, SOS καρδιολόγος)

Θωρακικό άλγος

Το θωρακικό άλγος δεν είναι ένα αθώο σύμπτωμα για τους SOS ΙΑΤΡΟΥΣ. Μερικές φορές μπορεί να είναι “καμπανάκι” για νοσογόνο κατάσταση που απειλεί άμεσα την ζωή και που ο χρόνος παίζει σημαντικό ρόλο. H εξωνοσοκομειακή ιατρική και οι SOS ιατροί έχουν συμβάλλει σημαντικά όλα αυτά τα χρόνια στην ελληνική κοινωνία με την έγκαιρη ταυτοποίηση του “θωρακικού άλγους του επαπειλούν τη ζωή”.

(Διονύσιος Τσίπας, SOS καρδιολόγος)

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε:

Μαρία Θεοχάρη: 1016, 693 60 64 550

Δείτε το πρόγραμμα του Συνεδρίου Παρακολουθήστε το video της ομιλίας του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας, κ. Πατούλη
Επιστημονική δραστηριότητα
asdas
Ομιλία στο συνέδριο ΕΕΕΕΙ
sadasdas
Επείγουσα Ιατρική
Επείγουσα Ιατρική - Α΄Συνέδριο
SOS Ιατροί Συνέδριο
Επιστημονική Συγκέντρωση SOS Ιατροί
4o Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο ΕΕΕΕΙ 2017
1ο Συνέδριο
Συνέδριο Επείγουσας Ιατρικής
1ο συνέδριο ΕΕΕΕΙ
1ο συνέδριο ΕΕΕΕΙ - άποψη συνεδρίου
Άποψη του Συνεδρίου
Στιγμιότυπο από ομιλίες συνεδρίου ΕΕΕΕΙ
Εταιρικά Νέα
Συνέδριο ΕΕΕΕΙ
Α΄Συνέδριο Εξωνοσοκομειακής Ιατρικής
Α΄Συνέδριο Επείγουσας & Εξωνοσοκομειακής Ιατρικής
Επείγουσα Ιατρική - 1ο Συνέδριο
Συνέδριο Ιατρικής
Eλληνική Εταιρεία Επείγουσας & Εξωνοσοκομειακής Ιατρικής (ΕΕΕΕΙ)
SOS Ιατροί Πρώτο συνέδριο ΕΕΕΕΙ
Επιστημονικές Δραστηριότητες
SOS Ιατροι - Α΄Συνέδριο
Α΄Συνέδριο Επείγουσας Ιατρικής
Ομιλία για Θωρακικό άλγος στο συνέδριο ΕΕΕΕΙ
Εξωνοσοκομειακή Ιατρική
Πανελλήνιο συνέδριο
’ποψη Συνεδρίου
Πανελλήνιο Συνέδριο ΕΕΕΕΙ-SOS ΙΑΤΡΩΝ
εξωνοσοκομειακή ιατρική και SOS ιατροί
1o Συνέδριο Επείγουσας & Εξωνοσοκομειακής Ιατρικής