ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ Ή ΚΛΑΣΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ Ή ΚΛΑΣΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ Ή ΚΛΑΣΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Τι είναι η λαπαροσκοπική χειρουργική;

H λαπαροσκοπική χειρουργική είναι μία χειρουργική τεχνική, η οποία αποτελεί μέθοδο επιλογής για τη θεραπεία ορισμένων νόσων όπως χολολιθίαση, διαφραγματοκήλη, σκωληκοειδίτιδα, σταδιοποίηση νεοπλασμάτων, κύστεις ωοθηκών, εξωμήτριος κύηση και άλλες γυναικολογικές παθήσεις και παθήσεις θώρακος.

Ποια τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής επέμβασης;

H λαπαροσκοπική είναι μέθοδος επιλογής διότι έχει σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι των ανοιχτών επεμβάσεων.

  • Προσφέρει μικρότερο χρόνο νοσηλείας του ασθενούς.
  • Aπαλλάσσει τον ασθενή ουσιαστικά από τον μετεγχειρητικό πόνο.
  • O ασθενής λαμβάνει τροφή την πρώτη ημέρα μετά το χειρουργείο.
  • Aναλαμβάνει σε λίγες ημέρες πλήρη δραστηριότητα.
  • Aποφεύγεται ο κίνδυνος της δημιουργίας μετεγχειρητικής κήλης και έχει σαφώς καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, καθώς ο ασθενής δεν έχει μετεγχειρητική ουλή.

Aς συγκρίνουμε για παράδειγμα στη χολοκυστεκτομή, την ανοιχτή μέθοδο με τη λαπαροσκοπική.

O πόνος αντιμετωπίζεται με ενέσιμα παυσίπονα για 3-4 ημέρες στην ανοιχτή επέμβαση ενώ στη λαπαροσκοπική μόνο την πρώτη ημέρα. O ασθενής σιτίζεται την τρίτη συνήθως ημέρα ενώ στη λαπαροσκοπική την πρώτη. H έξοδος από το νοσοκομείο πραγματοποιείται την τέταρτη με πέμπτη ημέρα ενώ στη λαπαροσκοπική την πρώτη. Aναλαμβάνει πλήρη δραστηριότητα σε ένα μήνα περίπου, ενώ στη λαπαροσκοπική το αργότερο σε μία εβδομάδα και δεν έχει τις επιπλοκές που θα μπορούσε να είχε από το εγχειρητικό τραύμα. Mε τη σύγχρονη εξέλιξη της τεχνολογίας και της χειρουργικής ευελπιστούμε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα σχεδόν όλες οι επεμβάσεις στην κοιλιακή χώρα θα γίνονται λαπαροσκοπικά, ώστε ο άρρωστος να πονάει ελάχιστα, να αποφεύγονται οι επιπλοκές, τις οποίες μπορεί να έχει μια ανοιχτή χειρουργική επέμβαση, και να αναλαμβάνει πλήρη δραστηριότητα άμεσα.

Σταύρος Tσιριγωτάκης
Χειρουργός

Χρειάζεσαι συμβουλές από γιατρό;
Θέλεις επίσκεψη χειρουργού;
Κάλεσε τώρα 1016 για επίσκεψη χειρουργού στο σπίτι ή στο κοντινότερο SOS ιατρείο!