ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΡΙΠΗΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ;

ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΡΙΠΗΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ;

ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΡΙΠΗΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ;

Γρίπη και COVID-19

Βρισκόμαστε στην εποχή κατά την οποία στο Νότιο Ημισφαίριο ολοκληρώνεται η επιδημία της γρίπης και ξεκινά αντίστοιχα στο Βόρειο Ημισφαίριο.

Ωστόσο, φέτος, η έναρξη της εποχής της γρίπης στο Νότιο Ημισφαίριο τον Μάιο, συνέπεσε με μαζικά lockdown και άλλες προσπάθειες μετριασμού της μετάδοσης του κορονoϊού. Παρά το γεγονός πως οι ερευνητές των «Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων» (Centers for Disease Control and Prevention - CDC) δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι αυτά τα μέτρα ήταν που προκάλεσαν τον εξαιρετικά χαμηλό αριθμό στα κρούσματα γρίπης, δήλωσαν πως οι φετινές τάσεις ήταν «συναρπαστικές και βιολογικά πρωτότυπες».

Σε αντίθεση με την χρονική συγκυρία του Νοτίου Ημισφαιρίου, στο Βόρειο Ημισφαίριο πολλά από τα μέτρα που είχαν ληφθεί κατά την έναρξη της πανδημίας, έχουν χαλαρώσει όπως π.χ. στις ΗΠΑ όπου παρά την ανοδική πορεία των κρουσμάτων, δεν ισχύουν πια μαζικά lockdown και οι μάσκες δεν είναι επιβεβλημένες σε εθνικό επίπεδο.

Είναι λοιπόν το φετινό εμβόλιο γρίπης πιο σημαντικό από ποτέ;

Η έκθεση του CDC για τον Σεπτέμβριο αναφέρει ότι, προς το παρόν, η δραστηριότητα της γρίπης παραμένει αρκετά χαμηλή στις ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως.

Ωστόσο ακόμη και μια μέση περίοδος γρίπης για τις ΗΠΑ μπορεί να είναι έτσι κι αλλιώς καταστροφική. Κατά τη διάρκεια της περιόδου 2018 - 2019 κατά την οποία η επιδημία της γρίπης είχε χαρακτηριστεί από το CDC ως «μέτριας σοβαρότητας», πάνω από 35.000.000 άνθρωποι νόσησαν, πάνω από 490.000 άτομα νοσηλεύτηκαν και 34.200 άνθρωποι πέθαναν από γρίπη.

Συνυπολογίζοντας τον Covid-19 με δεκάδες χιλιάδες περιστατικά ανά ημέρα, οι ειδικοί στον τομέα της υγείας φοβούνται πως ακόμη και μια μέτριας σοβαρότητας σεζόν γρίπης, σε συνδυασμό με τον κορονοϊό, θα μπορούσε να κατακλύσει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, περιορίζοντας την ικανότητα των νοσοκομείων να παρέχουν φροντίδα και θεραπεία στους ασθενείς.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας υποστηρίζουν ότι το εμβόλιο της γρίπης φέτος έχει μείζουσα σημασία, καθώς η προστασία μας από τη γρίπη είναι ένας τρόπος για να αποφευχθεί τουλάχιστον μία εξαιρετικά μολυσματική αναπνευστική λοίμωξη. Ο εμβολιασμός μαζί με την παραμονή στο σπίτι και την τήρηση των αποστάσεων, θα μπορούσε να μειώσει τη νοσηρότητα από τη γρίπη και να αποτρέψει μια διπλή εστία.

 

Γιώργος Θεοχάρης, Παθολόγος, Πρόεδρος SOS ΙΑΤΡΩΝ

Πηγή: https://edition.cnn.com/health