ΑΣ ΑΚΟYΣΟΥΜΕ ΤΙ ΜΑΣ ΛEΕΙ Ο ΚΟΡΟΝΟΪOΣ

ΑΣ ΑΚΟYΣΟΥΜΕ ΤΙ ΜΑΣ ΛEΕΙ Ο ΚΟΡΟΝΟΪOΣ

ΑΣ ΑΚΟYΣΟΥΜΕ ΤΙ ΜΑΣ ΛEΕΙ Ο ΚΟΡΟΝΟΪOΣ

Πώς να παρουσιάσεις ιατρικοαφηγηματικά την ιστορία του κοροναϊού; Πώς να την περιγράψεις λογοτεχνικά; Μια εκδοχή είναι να την παρουσιάσεις από την πλευρά του κορονοϊκού.

Είναι γεγονός ότι ζούμε τις διθυραμβικές μέρες και τις δοξαστικές νύχτες ένας ιού RNA που κατοικούσε μαζί με άλλους ιούς σε νυχτερίδες, μέσα σε σπήλαια, βολτάροντας στο σκοτάδι και ο οποίος αποφάσισε, ξαφνικά, να αναζητήσει αλλού την τύχη του. Να κάνει μια νέα καριέρα σε Ανατολή και Δύση. Να περάσει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Να μοιράσει αυτόγραφα και αντίγραφα σαν σταρ. Άσχετα αν αυτά οδηγούν εύθραυστους ηλικιωμένους σε μονάδες εντατικής νοσηλείας, χιλιάδες άλλους να βήχουν και να πυρέσσουν και άλλους να καταλήγουν.

Ξεκίνησε από τη Γουχάν της Κίνας, αλλά σύντομα βρέθηκε παντού. Και όχι μόνο σπέρνει αρρώστια και θάνατο, αλλά κλείνει τους ανθρώπους στα σπίτια, καθηλώνει τα αεροπλάνα στο έδαφος, διαλύει κάθε lifestyle. Δεν μπορείς να επιτεθείς στον κοροναϊό κατά μέτωπο – προτιμότερο το κρυφτούλι ή ο ανταρτοπόλεμος. Μοιάζει να καταστέλλει τα δημοκρατικά δικαιώματα, τις ελευθερίες. Αλλά δεν μπορείς να κάνεις και πολλά πέρα από το να αποφύγεις μια οξυκόρυφη επιδημία. Να κλειστείς, σαν είδος νυχτερίδας, στο σπίτι, στο προσωπικό σου, χωρίς βραδινές εξόδους.

Πριν από 40 χρόνια, από τα βάθη της Αφρικής, ξεπήδησε το AIDS, το οποίο, πρακτικά, σου έλεγε ότι η σεξουαλικότητα δεν μπορεί να είναι άνευ ορίων και όρων. Αργότερα, H1N1, Εbola, SARS και άλλα ελάσσονα. Πριν από 80 χρόνια πεθαίναμε από τύφους, αμυγδαλίτιδες, πνευμονίες, φυματίωση και σύφιλη. Πριν από την πενικιλίνη δεν υπήρχε άλλο αντιβιοτικό.

Επομένως, ας ακούσουμε ό,τι μας λέει ο κοροναϊός: «Μη χώνετε τη μύτη σας παντού. Μην προσπαθείτε να φτάσετε παντού. Μην τρώτε οτιδήποτε. Πλένετε τα χέρια σας. Μείνετε και λίγο σπίτι. Κοινώς, μαζευτείτε».

Γιώργος Θεοχάρης, Παθολόγος, Πρόεδρος SOS ΙΑΤΡΩΝ