ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ, ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ, ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ, ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

Ένας από τους πιο διαδεδομένους μύθους (και μεταξύ των γιατρών) είναι ότι η συχνότητα των λοιμώξεων του ουροποιητικού αυξάνεται σημαντικά τους θερινούς μήνες...
Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να στηρίζουν μια τέτοια υπόθεση τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά. Μια μικρή αύξηση των ουρολοιμώξεων έχει παρατηρηθεί προς το τέλος του καλοκαιριού όταν αυτές οφείλονται σε ένα είδος σταφυλόκοκκου. Ομως οι ουρολοιμώξεις από το συγκεκριμένο μικροοργανισμό δεν ξεπερνούν το 11% του συνόλου.

Τι είναι όμως η ουρολοίμωξη;

Πρόκειται για προσβολή του βλεννογόνου του ουροποιητικού συστήματος από κάποιους μικροοργανισμούς που προκαλεί συμπτώματα. Η συχνότερη εντόπιση είναι της λοίμωξης στην ουροδόχο κύστη και τότε ονομάζεται κυστίτιδα. Εφόσον η εξέταση των ούρων αποκαλύψει την παρουσία μικροοργανισμών αλλά δεν υπάρχουν συμπτώματα τότε ΔΕΝ πρόκειται για ουρολοίμωξη και δεν χρειάζεται θεραπεία (με εξαίρεση τις έγκυες).
Η κυστίτιδα για ανατομικούς λόγους προσβάλλει συχνότερα τις γυναίκες και αρκετά συχνά υποτροπιάζει.

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της κυστίτιδας;

  • Ο πόνος και η δυσκολία κατά την ούρηση (δυσουρία),
  • Η συχνή ανάγκη για ούρηση που όμως συνοδεύεται από μικρή ποσότητα ούρων,
  • Το αίσθημα βάρους στην περιοχή της κύστης και μερικές φορές η αιματουρία.
  • Πυρετός πολύ σπάνια συνυπάρχει στην κυστίτιδα ενώ είναι συχνός σε πιο σοβαρές λοιμώξεις του ουροποιητικού όπως η πυελονεφρίτιδα (προσβολή του νεφρού) και η προστατίτιδα.


Η θεραπεία των ουρολοιμώξεων

Γίνεται με αντιβιοτικά ενώ βοηθάει η λήψη υγρών. Στην κυστίτιδα, όταν τα συμπτώματα είναι χαρακτηριστικά (και συνήθως είναι...) δεν απαιτείται από τις νεώτερες διεθνείς οδηγίες η διενέργεια καλλιέργειας ούρων. Μια απλή εξέταση ούρων με stick είναι αρκετή αν και όχι απαραίτητη. Το ιστορικό των συμπτωμάτων θέτει με ασφάλεια τη διάγνωση. Η θεραπεία της κυστίτιδας διαρκεί λίγες ημέρες (από τρείς έως επτά ανάλογα με το αντιβιοτικό).

Όταν η λοίμωξη είναι “επιπλεγμένη”, δηλαδή δεν πρόκειται για μια απλή κυστίτιδα, τότε πρέπει να γίνεται καλλιέργεια των ούρων και ενδεχομένως άλλος πιο εξειδικευμένος έλεγχος, ενώ η θεραπευτική αγωγή χρειάζεται να διαρκέσει περισσότερες μέρες.

 

Dr Θεόδωρος Σπυρόπουλος,
MD, PhD, Παθολόγος

Χρειάζεσαι συμβουλές από γιατρό;
Θέλεις επίσκεψη παθολόγου;
Κάλεσε τώρα 1016 για επίσκεψη παθολόγου στο σπίτι ή στο κοντινότερο SOS ιατρείο!