χειμερινες λοιμωξεις παιδιων

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΚΡΥΩΝΟΥΝ! ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΟΛΛΑΝΕ!

χειμερινες λοιμωξεις παιδιων

Οι εποχιακές λοιμώξεις κάνουν την εμφάνισή τους με την είσοδο της χειμερινής περιόδου και τα παιδιά μας μόλις κρυώνει ο καιρός γεμίζουν μυξούλες, βήχα, κάνουν πυρετούς κλπ.

Πως κολλάνε τα παιδιά;

Οι πρώτες μας αντιδράσεις είναι ότι κρύωσε το παιδί, ότι δεν ντύθηκε καλά ή ότι βγήκε έξω λουσμένο. Τα παιδιά όμως δεν αρρωσταίνουν επειδή κρύωσαν! Αρρωσταίνουν επειδή κόλλησαν!

Κόλλησαν κάποιον μικροοργανισμό, συνήθως κάποιον ιό, και πιο σπάνια κάποιο μικρόβιο, από κάποιον άλλον που τους τον μετέδωσε. Και συνήθως από κάποιο άλλο παιδάκι στο σχολείο.

Όλες αυτές οι λοιμώξεις, τα κρυώματα των παιδιών που λέμε, είναι λοιμώδη νοσήματα που οφείλονται σε δυνητικά παθογόνους μικροοργανισμούς. Και Λοιμώδης σημαίνει Μολυσματικός. Άρα μεταδοτικός!

Γιατί τα παιδιά αρρωσταίνουν κυρίως το χειμώνα;

Γιατί όμως εμφανίζονται οι ιώσεις κυρίως το χειμώνα, μόνο όταν κρυώνει ο καιρός;

Είναι γιατί λόγω της πτώσης τη θερμοκρασίας έχουμε κλειστούς χώρους που δεν αερίζονται επαρκώς και παιδιά που συνωστίζονται κι έρχονται σε κοντινή επαφή (σχολείο, κλειστοί παιδότοποι, παιδικοί σταθμοί κλπ).

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το ένα να μεταδίδει τον λοιμογόνο παράγοντα στο άλλο, πιο συχνά είτε μέσω του αέρα και με την εισπνοή σταγονιδίων (βήχας, φτάρνισμα), είτε με άμεση επαφή με μολυσμένα χέρια ή μολυσμένα αντικείμενα.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να μην αρρωσταίνουν τα παιδιά μας;

Ο καλύτερος τρόπος ελέγχου των λοιμωδών νοσημάτων είναι φυσικά η πρόληψη.

Πώς επιτυγχάνεται;

  • Διδάξτε το παιδί σας πώς να πλένει καλά τα χέρια του χρησιμοποιώντας σαπούνι και νερό, και επιμείνετε να τα πλένει πάντα πριν το φαγητό και μετά την τουαλέτα. Είναι αυτονόητο φυσικά πως σε μικρότερες ηλικίες πλένουμε εμείς τα χεράκια του παιδιού, και φυσικά τα δικά μας, πριν το ταΐσουμε και μετά από κάθε αλλαγή πάνας.
  • Μάθετέ του να καλύπτει το στόμα του όταν βήχει με τον αγκώνα του (και όχι με την παλάμη όπως συνηθιζόταν) ή με ένα χαρτομάντηλο που κατόπιν το πετάμε.
  • Αποφύγετε κλειστούς μη καλά αεριζόμενους χώρους κατά την περίοδο έξαρσης των λοιμώξεων & αερίζετε τακτικά και σχολαστικά το σπίτι ή οποιονδήποτε κλειστό χώρο.
  • Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού με πλούσια διατροφή, με τακτική άσκηση, ξεκούραση και φυσικά τηρώντας το πρόγραμμα των εμβολιασμών του.
  • Εμπνεύστε το να απολαμβάνει την καθημερινή ατομική του καθαριότητα.
  • Ντύστε το με κατάλληλα ρούχα, έτσι ώστε να μη δυσφορεί-είτε από κρύο είτε από ζέστη. Την εποχή αυτή που η θερμοκρασία ποικίλλει κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενδείκνυται η ένδυση «κατά στρώματα» με διάφορα layers ώστε να προσαρμόζεται η ένδυση του ανάλογα με τον καιρό (ένα ζακετάκι που μπορεί να βγει όταν ζεστάνει η μέρα, ή ένα κοντομάνικο μέσα από το φουτεράκι αντίστοιχα).

Ευαγγελία Παπαθεοδώρου
SOS Παιδίατρος

Χρειάζεσαι συμβουλές από γιατρό;
Θέλεις επίσκεψη παιδιάτρου;
Κάλεσε τώρα 1016 για επίσκεψη παιδιάτρου στο σπίτι ή στο κοντινότερο SOS ιατρείο!