ΜΙΑ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΧΙΖΕΙ

ΜΙΑ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΧΙΖΕΙ

ΜΙΑ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΧΙΖΕΙ

Οι καλοκαιρινές διακοπές τελείωσαν και μαζί με αυτές το ξεφάντωμα, το ατελείωτο παιχνίδι και η ξεγνοιασιά. Οι μπαταρίες φορτίστηκαν και με καινούριες δυνάμεις και ανανεωμένοι (είναι αλήθεια άραγε;) ξεκινάμε τη νέα περίοδο με την αρχή του φθινοπώρου. Ο Σεπτέμβριος είναι μήνας προσαρμογών. Η χαλαρότητα του καλοκαιριού δίνει τη θέση της σε μια πιο σφικτή πλέον περίοδο.

Η νέα σχολική περίοδος, που αρχίζει, σημαίνει την αρχή νέων προσπαθειών για τα παιδιά της σχολικής ηλικίας, ενώ για αυτά που θα έχουν την πρώτη τους επαφή με το σχολείο ή το νηπιαγωγείο σηματοδοτεί μια νέα φάση στη ζωή τους με περισσότερες και σοβαρότερες υποχρεώσεις. Για την προσαρμογή τους χρειάζεται υπομονή, κατανόηση και συνεργασία γονιών και δασκάλων.

Μερικά προβλήματα όπως μαθησιακές διαταραχές και δυσλεξία ανιχνεύονται στα δύο πρώτα χρόνια του σχολείου. Ο δάσκαλος συνήθως αναγνωρίζει πρώτος τα προβλήματα αυτά και τα επισημαίνει. Στη συνέχεια πρέπει να γίνει εκτίμηση από ειδικό.

Κάποιες γενικές αρχές για τη νέα σχολική χρονιά είναι:

  • Τα παιδιά πηγαίνουν νωρίς για ύπνο το βράδυ, ώστε να ξυπνήσουν νωρίς το πρωί και να ετοιμαστούν χωρίς βιασύνη.
  • Ένα καλό πρωινό είναι απαραίτητο και όχι μόνο ένα σκέτο γάλα και αυτό «στο πόδι».
  • Αποφεύγετε να τους δίνετε χρήματα για να αγοράσουν φαγώσιμα αμφίβολης ποιότητας και αξίας από την καντίνα του σχολείου. Καλλίτερα δώστε τους κάποιο σνακ που έχετε ετοιμάσει στο σπίτι
  • Μιλήστε τους για τον κίνδυνο ατυχημάτων είτε στο δρόμο είτε στο σχολείο
  • Επιστήσετε την προσοχή τους να μη μιλάνε με αγνώστους και να μη δέχονται τίποτα από αγνώστους
  • Φροντίστε να έχουν ολοκληρώσει τους εμβολιασμούς τους. Κοιτάξτε το Βιβλιάριο Υγείας του παιδιού και συμβουλευθείτε τον παιδίατρο σας μήπως πρέπει να συμπληρώσετε κάποιον εμβολιασμό.

 

Με την περίοδο αυτή αρχίζουν κάποιες ιογενείς ή μικροβιακές λοιμώξεις. Ο πυρετός δεν πρέπει να δημιουργεί πανικό, πρέπει όμως να βρίσκεστε σε εγρήγορση και σε επικοινωνία με τον παιδίατρο σας, ο οποίος θα εκτιμήσει την κατάσταση του παιδιού και θα σας δώσει οδηγίες.

Γλυνός Γεώργιος
SOS Παιδίατρος

Χρειάζεσαι συμβουλές από γιατρό;
Θέλεις επίσκεψη παιδιάτρου;
Κάλεσε τώρα 1016 για επίσκεψη παιδιάτρου στο σπίτι ή στο κοντινότερο SOS ιατρείο!