Πότε πρέπει να γίνεται ο ακοολογικός έλεγχος στα νεογνά;
Ο έλεγχος ακοής συστήνεται για όλα τα νεογνά μετά τη γεννησή τους. Το γεγονός ότι το βρέφος ανταποκρίνεται σε ήχους δε σημαίνει ότι έχει φυσιολογική ακοή. Παρότι σχεδόν όλα τα μωρά διαθέτουν φυσιολογική ακοή, περίπου 1-4 στα 1000 γεννιούνται με κάποιου βαθμού απώλεια ακοής (πλήρη ή μερική βαρηκοϊα). Τους πρώτους μήνες της ζωής δεν είναι εύκολο να ανιχνεύσουμε την απώλεια ακοής χωρίς τον νεογνικό ακοολογικό έλεγχο. Πολλά βρέφη με βαρηκοϊα μπορούν να ακούσουν κάποιους ήχους αλλά όχι αρκετούς για να αναπτύξουν πλήρη ικανότητα ομιλίας. Στις μισές περίπου παθολογικές περιπτώσεις, δεν έχουν κανένα παράγοντα κινδύνου, ενώ στις υπόλοιπες συνήθως υπάρχει οικογενειακό ιστορικό βαρηκοϊας, πρόωρος τοκετός, ενοδμήτριες ή περιγεννητικές λοιμώξεις ή/και δυσπλασίες προσώπου/κρανίου.
Γιατί είναι απαραίτητος;
Τα μωρά αρχίζουν να μαθαίνουν από τη στιγμή που γεννιούνται και ένας απο τους βασικούς τρόπους συλλογής πληροφοριών είναι η ακοή. Εάν υπάρχει ακοολογικό πρόβλημα το οποίο δε λάβει έγκαιρη θεραπεία και παρέμβαση, θα παρουσιαστούν σοβαρές διαταραχές στην ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας. Βάση μελετών, παιδιά με βαρηκοϊα που θα αντιμετωπιστούν έγκαιρα, μέχρι την ηλικία των 6 ετών, θα αναπτύσουν συνήθως ικανοποιητικές γλωσσικές και μαθησιακές δεξιότητες.
Πως γίνεται ο ακοολογικός έλεγχος;
Γίνεται με τη μέθοδο των ωτοακουστικών εκπομπών (Otoacoustic Emissions, OAE). Με ακίνδυνο και ανώδυνο τρόπο, ενώ το μωρό κοιμάται, καταγράφονται τα ηχητικά κύματα που παράγονται στο έσω ους, με χρήση ειδικού φορητού εξοπλισμού. Η όλη εξέταση διαρκεί περίπου 5-10 λεπτά. Σε περίπτωση καταγραφής παθολογικών ωτοακουστικών εκπομπών, ο ιατρός παραπέμπει το νεογνό για περαιτέρω καταγράφεται έλεγχο και κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση.
Τι γίνεται εάν το παιδί μου δεν έκανε έλεγχο ακοής ως νεογνό;
Ο έλεγχος ακοής είναι σημαντικός ακόμη κι αν το παιδί δεν είναι πια νεογνό και μπορεί να γίνει σε κάθε ηλικία. Είναι, δε, απαραίτητος στις περιπτώσεις που έχετε αμφιβολίες για την ανάπτυξη του λόγου ή/και της ακοής του παιδιού σας
Κωνσταντίνος Ε. Νικολάου
SOS Παιδίατρος
Χρειάζεσαι συμβουλές από γιατρό;
Θέλεις επίσκεψη παιδιάτρου;
Κάλεσε τώρα 1016 για επίσκεψη παιδιάτρου στο σπίτι ή στο κοντινότερο SOS ιατρείο!