Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον καρκίνο του προστάτη
Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο δεύτερος σε συχνότητα καρκίνος που διαγιγνώσκεται στον άντρα και αντιστοιχεί στο 15% όλων των διεγνωσμένων καρκίνων. Η διάγνωσή του είναι συχνότερη στις χώρες του λεγόμενου «δυτικού» κόσμου, κάτι που κυρίως οφείλεται στη γήρανση του πληθυσμού όσο και στη χρήση του ειδικού προστατικού αντιγόνου –γνωστού ως PSA- ως screening test σε αυτές.
Γενετικοί παράγοντες ενοχοποιούνται για τον καρκίνο του προστάτη ενώ διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες επιδρούν στον κίνδυνο να νοσήσει κάποιος από τη νόσο. Κατά καιρούς έχουν προταθεί τόσο παράγοντες κινδύνου όπως το μεταβολικό σύνδρομο, η παχυσαρκία, η υπερχοληστεριναιμία κ.α., όσο και προστατευτικοί παράγοντες όπως η κατανάλωση βιταμίνης Ε, σεληνίου και λυκοπενίου (συστατικού που βρίσκεται στη ντομάτα). Παρόλα αυτά, τα δεδομένα των μελετών που ως τώρα έχουμε δεν επαρκούν για να γίνουν σαφείς συστάσεις προληπτικών ή διαιτητικών μέτρων που να οδηγούν στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη στον άντρα.
Συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη
Χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου καρκίνου είναι ότι στα αρχικά του στάδια δε δίνει συμπτώματα. Συνήθως η υποψία της νόσου βασίζεται στη δακτυλική εξέταση του προστάτη και στα επίπεδα του PSA στο αίμα. Κάθε άντρας που παρουσιάζει συμπτώματα από το ουροποιητικό ή το γεννητικό του σύστημα πρέπει να επισκέπτεται τον ουρολόγο προκειμένου να εξεταστεί κλινικά και να υποβληθεί στις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις. Όσοι έχουν πατέρα ή αδερφό που πάσχει από καρκίνο του προστάτη συνίσταται να ελέγχονται προληπτικά από την ηλικία των 40 ετών, ενώ οι υπόλοιποι από την ηλικία των 50 και άνω. Η οριστική διάγνωση της νόσου τίθεται με τη βιοψία του οργάνου.
Θεραπεία του καρκίνου του προστάτη
Δεδομένου ότι ο καρκίνος του προστάτη χαρακτηρίζεται από μεγάλη ετερογένεια στη βιολογική του συμπεριφορά, είναι σημαντικό να διαχωρίσει κατά το δυνατό ο ουρολόγος τις επιθετικές μορφές της νόσου από τις σχετικά αθώες που δε θα επηρεάσουν το προσδόκιμο επιβίωσης του ασθενούς. Από τη στιγμή που θα τεθεί η διάγνωση, η θεραπεία εξαρτάται από α) την ηλικία και τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του ασθενούς και β) από το στάδιο και το βαθμό κακοήθειας της νόσου. Η ριζική προστατεκτομή, η ακτινοθεραπεία και οι ορμονικοί χειρισμοί είναι οι ενδεδειγμένες μορφές θεραπείας από τις οποίες θα επιλέξει ο ουρολόγος, ανάλογα με τον ασθενή που έχει να θεραπεύσει και με γνώμονα την αντιμετώπιση του καρκίνου και τη διατήρηση της ποιότητας ζωής του άντρα.
Η διατήρηση της υγείας του προστάτη οφείλει να αποτελεί προτεραιότητα για τον σύγχρονο άνδρα προκειμένου αυτός να απολαμβάνει καλή ποιότητα ζωής. Η προληπτική εξέταση από τον ουρολόγο μπορεί να προλάβει δυσάρεστες καταστάσεις ενώ θεωρείται εκ των ουκ άνευ η επίσκεψη στον ουρολόγο σε περίπτωση παρουσίας συμπτωμάτων από το ουροποιητικό ή το γεννητικό σύστημα, προκειμένου ο σθενής να έχει μία ολοκληρωμένη και υπεύθυνη αντιμετώπιση του προβλήματός του.
Παντελής Παπαδανιήλ, MD, FEBU
Χειρουργός Ουρολόγος
Χρειάζεσαι συμβουλές από γιατρό;
Θέλεις επίσκεψη ουρολόγου;
Κάλεσε τώρα 1016 για επίσκεψη ουρολόγου στο σπίτι ή στο κοντινότερο SOS ιατρείο!