ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΣΤΥΤΙΚΗΣ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΣΤΥΤΙΚΗΣ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΣΤΥΤΙΚΗΣ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ

Στύση και στυτική δυσλειτουργία

Η στύση είναι ένας πολύπλοκος μηχανισμός που απαιτεί τη σωστή λειτουργία και συνεργασία του νευρικού, αγγειακού και ενδοκρινικού συστήματος του ανδρός.

Η στυτική δυσλειτουργία ορίζεται ως η αδυναμία επίτευξης και διατήρησης  ικανοποιητικής στύσης κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Μπορεί να αφορά αδυναμία έναρξης, διατήρησης και έντασης της στύσης μεμονωμένα ή οποιονδήποτε συνδυασμό αυτών.

H συχνότητα εμφάνισης στον πληθυσμό είναι μεγάλη με ποσοστά από 10-52% των σεξουαλικά ενεργών ανδρών και μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες.

Η στυτική δυσλειτουργία διακρίνεται σε οργανική, ψυχογενή και μεικτή που συνδυάζει την οργανική και ψυχογενή αιτιολογία.

Ποιοι άνδρες εμφανίζουν συχνότερα στυτική δυσλειτουργία

Παράγοντες κινδύνου εμφάνισης της νόσου αποτελούν η μεγάλη ηλικία, ο σακχαρώδης διαβήτης, η δυσλιπιδαιμία, η υπέρταση, διάφορες  αγγειακές και νευρολογικές νόσοι, η παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο, μείζονα χειρουργεία στην ανδρική πύελο όπως η ριζική προστατεκτομή για την κακοήθεια του προστάτη και η ακτινοβολία στην περιοχή της πυέλου και στον οπισθοπεριτοναϊκό χώρο, ιστορικό τραύματος στην περιοχή, η χρήση φαρμάκων, η απουσία άσκησης και το κάπνισμα.

Διάγνωση στυτικής δυσλειτουργίας

Η διαγνωστική προσέγγιση του ασθενούς αρχίζει με ένα λεπτομερές ιατρικό και σεξουαλικό ιστορικό που στις περισσότερες περιπτώσεις διακρίνει την οργανική από τη ψυχογενή στυτική δυσλειτουργία. Στη συνέχεια ακολουθούν εξετάσεις αίματος (γενικές και ορμονολογικές), ενίοτε ούρων και σπέρματος. Σε κάποιους ασθενείς ενδέχεται να γίνει και τεστ στύσης, χορήγηση δηλαδή αγγειοδραστικής ουσίας στο πέος και πρόκληση τεχνητής στύσης για έλεγχο της έντασης αυτής. Το τεστ της προκλητής στύσης μπορεί να συνοδεύεται από triplex σηραγγωδών σωμάτων για έλεγχο των αγγείων του πέους.

Τεστ στύσης κατ’ οίκον

Είναι αλήθεια ότι για πολλούς άνδρες το πρόβλημα στη στύση αποτελεί ταμπού, δεν αισθάνονται άνετα να το αποδεχτούν αρχικά και να το επικοινωνήσουν στη συνέχεια στον ειδικό ανδρολόγο. Αυτό έχει ως συνέπεια τη ψυχολογική τους επιβάρυνση αλλά και την πιθανή διατάραξη της σχέσης με τον ερωτικό τους  σύντροφο. Αναφέρουν συνήθως ότι βιώνουν αρνητικά αισθήματα όπως φόβο και ντροπή να μοιραστούν το πρόβλημα τους στον ψυχρό περιβάλλον ενός ιατρείου.

Η κατ' οίκον αξιολόγηση περιλαμβάνει το λεπτομερές ιατρικό και σεξουαλικό ιστορικό καθώς και τη διενέργεια τεστ προκλητής στύσης με ταυτόχρονη διενέργεια triplex σηραγγωδών σωμάτων πέους στις περιπτώσεις που χρειάζεται. Όλα αυτά στον οικείο χώρο του ασθενούς. Ανάλογα με τα ευρήματα δίδεται η κατάλληλη αγωγή.

 

Ανδρέας Πετρολέκας, MD FEBU,
SOS ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ

Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center
Ιατρείο: Βασ. Σοφίας 122, 11526, Αθήνα