ΩΤΙΤΙΔΑ ΤΟΥ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗ

ΩΤΙΤΙΔΑ ΤΟΥ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗ

ΩΤΙΤΙΔΑ ΤΟΥ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗ

Οξεία εξωτερική ωτίτιδα ή ωτίτιδα του κολυμβητή. Τι είναι;

Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε το καλοκαίρι είναι αυτό της οξείας εξωτερικής ωτίτιδας ή ωτίτιδας του κολυμβητή, ακριβώς γιατί εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα σε κολυμβητές στη θάλασσα ή στην πισίνα.
Η οξεία εξωτερική ωτίτιδα είναι η φλεγμονή του έξω ακουστικού πόρου, δηλαδή του καναλιού που οδηγεί στο τύμπανο.

Οι βασικοί προδιαθεσικοί παράγοντες για την δημιουργία της φλεγμονής είναι η αύξηση της τοπικής υγρασίας λόγω της εισόδου του νερού στον ακουστικό πόρο και οι μικροτραυματισμοί από την χρήση μπατονέτας ή άλλων αιχμηρών μικροαντικειμένων ( π.χ. νύχια). Η αύξηση της τοπικής υγρασίας, οι μικροτραυματισμοί και τα φυσιολογικά ανατομικά χαρακτηριστικά του έξω ακουστικού πόρου ( χώρος σκοτεινός και στενός ) δημιουργούν ένα "εκρηκτικό" μείγμα για την ανάπτυξη της φλεγμονής.

Συμπτώματα της ωτίτιδας του κολυμβητή

Η εξωτερική ωτίτιδα εκδηλώνεται με ένα αίσθημα βάρους στο αυτί ("γεμάτο"- "βουλωμένο" αυτί), με πτώση της ακοής, φαγούρα, πόνο και έντονη ευαισθησία στο άγγιγμα του αυτιού. Εν συνεχεία, όσο η φλεγμονή επιδεινώνεται, το πρήξιμο αυξάνεται και αρκετά συχνά το αυτί «τρέχει».

Πρόληψη της ωτίτιδας του κολυμβητή

  • Είμαστε ενήμεροι για την κατάσταση των αυτιών μας πριν την έναρξη των διακοπών
  • Αποφεύγουμε πάντα τη χρήση μπατονέτας
  • Στεγνώνουμε καλά τα αυτιά μας μετά από το μπάνιο με μια πετσέτα και, εάν είμαστε ευαίσθητοι σε επεισόδια ωτίτιδας, τοποθετούμε διάλυμα βορικής αλκοόλης ή οξικού οξέως
  • Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ φάρμακα χωρίς την σύμφωνη γνώμη του ιατρού ΩΡΛ

Πετρόπουλος Χρήστος
SOS ΙΑΤΡΟΣ- Χειρουργός ΩΡΛ

Χρειάζεσαι συμβουλές από γιατρό;
Θέλεις επίσκεψη ΩΡΛ;
Κάλεσε τώρα 1016 για επίσκεψη ΩΡΛ στο σπίτι ή στο κοντινότερο SOS ιατρείο!