ΟΙ SOS ΙΑΤΡΟΙ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

ΟΙ SOS ΙΑΤΡΟΙ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

3 νέες εργασίες παρουσίασαν για την Επιδημία της Γρίπης και την αξιολόγηση των επειγόντων περιστατικών στην Αθήνα

Οι SOS ΙΑΤΡΟΙ, στο πλαίσιο του επιστημονικού τους έργου, παρουσίασαν 3 νέες μελέτες στο 6ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Επείγουσας Ιατρικής που πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη (Οκτώβριος 2010) και στο Διεθνές Συνέδριο Επείγουσας Ιατρικής που πραγματοποιήθηκε στη Σιγκαπούρη (Ιούνιος 2010).

«Το σύστημα Επείγουσας και Εξωνοσοκομειακής ιατρικής που έχουμε καθιερώσει εδώ και 18 χρόνια με τους SOS ΙΑΤΡΟΥΣ και ο μεγάλος αριθμός ασθενών που επισκεπτόμαστε καθημερινά, μας επιτρέπουν να διατηρούμε ένα Παρατηρητήριο που ερευνά την εμφάνιση και την εξέλιξη επιδημιών, λοιμώξεων και άλλων ασθενειών στην Αττική, καθώς και την αποτελεσματικότητα της αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών εκτός νοσοκομείων», σχολίασε ο κ. Γιώργος Θεοχάρης, Παθολόγος και Πρόεδρος των SOS ΙΑΤΡΩΝ.

Σύμφωνα με την πρώτη μελέτη, από το σύνολο των περιστατικών που ζήτησαν ιατρική βοήθεια στο σπίτι (37.063) το 2009, 8 στα 10 περιστατικά χαρακτηρίστηκαν πραγματικά επείγοντα, ενώ από το σύνολο των επειγόντων περιστατικών, τελικά μόνο το 6,5% κατέληξε στο νοσοκομείο. Όλα τα υπόλοιπα περιστατικά αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά στο σπίτι των ασθενών. Περισσότερες από τις μισές κλήσεις (56,2%) αφορούσαν άτομα άνω των 65 ετών, ενώ 6 στους 10 ήταν γυναίκες. Οι 5 συχνότεροι λόγοι που οι Αθηναίοι ζήτησαν ιατρική βοήθεια ήταν: 1) πυρετός (18,7%), 2) κοιλιακοί πόνοι (4,6%), 3) εμετοί (4,1%), 4) βήχας (3,6%), 5) ζάλη/ ίλιγγος (3,3%)

Η επιδημία της γρίπης αποτέλεσε το αντικείμενο των δύο άλλων μελετών:    

Α. Οι SOS ΙΑΤΡΟΙ παρουσίασαν τα ευρήματα από τη χρήση του γρήγορου τεστ για την εποχιακή γρίπη στους ασθενείς που επισκέφτηκαν (χρονική περίοδο Ιανουάριος 2009 – Ιανουάριος 2010), διαπιστώνοντας ότι επιτεύχθηκε μείωση της αντιβιοτικής θεραπείας, καθώς και μείωση των περαιτέρω διαγνωστικών εξετάσεων και συνεπώς περιορισμός τους ιατρικού κόστους.

Β. Η δεύτερη μελέτη συνέκρινε τα κύματα της επιδημίας της γρίπης H1N1v (Οκτώβριος 2009-Ιανουάριος 2010) και της επιδημίας της γρίπης H3N2 (Ιανουάριος-Ιούνιος 2009), σύμφωνα με το μοντέλο επείγουσας εξωνοσοκομειακής ιατρικής των SOS ΙΑΤΡΩΝ στην Αθήνα. Τα στοιχεία, που προέκυψαν από συνολικά 40.377 κατ’ οίκον επισκέψεις για την Ιανουάριος 2009 – Ιανουάριος 2010, έδειξαν ότι παρόλη την ανησυχία που προκάλεσε η εμφάνιση του ιού H1N1v, δεν υπήρξε σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο επιδημικών κυμάτων γρίπης που εκδηλώθηκαν, λαμβάνοντας υπ’ όψη την έκβαση του ασθενούς, το ποσοστό εισαγωγής σε νοσοκομείο και την ανάγκη-ζήτηση κατ’ οίκον επισκέψεων σύμφωνα με το μοντέλο επείγουσας εξωνοσοκομειακής ιατρικής.