ΠΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΖΗΣΕΙ O COVID-19 ΣΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΜΑΣ;

ΠΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΖΗΣΕΙ O COVID-19 ΣΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΜΑΣ;

ΠΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΖΗΣΕΙ O COVID-19 ΣΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΜΑΣ;

Σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet έδειξε ότι ο νέος κορανoϊός μπορεί να παραμείνει σε ύφασμα για έως και μια ημέρα, ενώ σε ανοξείδωτο ατσάλι και πλαστικό για έως και τέσσερις ημέρες. Τι σημαίνει όμως αυτό για τα μαλλιά μας τα οποία σαφώς και δεν είναι κατασκευασμένα ούτε από πλαστικό ούτε από ανοξείδωτο ατσάλι;

Ακόμη δυστυχώς, δεν είναι ξεκάθαρο πόσο καιρό μπορεί να επιβιώσει ο ιός σε αυτό το συνεχώς αυξανόμενο και ακατάστατο ανάχωμα ουσιών στο κεφάλι μας. Ή τη γενειάδα μας εάν τυχαίνει να διαθέτουμε. Αυτό που γνωρίζουμε είναι πως σαφώς υπάρχει πιθανότητα ο COVID-19 να παραμείνει στο τριχωτό της κεφαλής για μερικές ώρες ή ακόμα και για μερικές ημέρες.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πλένουμε τα μαλλιά μας όσο συχνά πλένουμε τα χέρια μας;

Σίγουρα όχι. Το λούσιμο των μαλλιών μας δώδεκα ή περισσότερες φορές την ημέρα θα ήταν αφενός ανέφικτο και αφετέρου πολύ επικίνδυνο, καθώς πολύ συχνά, δύναται να βλάψει τους φυσικούς μηχανισμούς άμυνας του τριχωτού της κεφαλής, συμπεριλαμβανομένων των φιλικών βακτηρίων που συνήθως το καλύπτουν. Αυτό μπορεί να αφήσει το τριχωτό της κεφαλής μας πιο ευαίσθητο σε βακτήρια, μύκητες και λοιμώξεις από τραυματισμούς.

Επιπλέον, εάν τα μαλλιά σας δεν είναι υπερβολικά μακριά και κάποιος δεν φτερνιστεί ή βήξει απευθείας πάνω τους, δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες να μολυνθούν από τον ιό. Αποφύγετε ωστόσο να τα αγγίζετε, ειδικά εάν τα χέρια σας ενδέχεται να είναι μολυσμένα.

Σε περίπτωση που έρθετε κοντά σε κάποιον που ίσως νοσεί

Μην ψεκάζετε τα μαλλιά σας με απολυμαντικά χεριών. Αντίθετα, για να είστε ασφαλείς, αποφύγετε να αγγίξετε τα μαλλιά σας μέχρι να τα πλύνετε σωστά με σαμπουάν και για πάνω από 20 δευτερόλεπτα. Το άγγιγμα των μολυσμένων μαλλιών και η επαφή με το πρόσωπό σας (μάτια, μύτη, στόμα) θα μπορούσαν να σας μεταφέρουν τον ιό.

Τα κομμωτήρια είναι ασφαλή;

Καλό θα ήταν να αποφύγετε όσο μπορείτε την επίσκεψη σε κάποιο κομμωτήριο, καθώς αφενός μεν είναι δύσκολο να τηρηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας και αφετέρου δεν είναι σίγουρο το εάν οι χτένες, οι βούρτσες και τα άλλα αντικείμενα που μπορεί να αγγίξουν το πρόσωπό σας, απολυμαίνονται επαρκώς μεταξύ των πελατών.

 

Πηγή: Forbes